fbpx

Zveřejněno: 28. 11. 2017

Tým vědců z Centra pro virologii v Nebrasce je blízko k vynálezu ideální vakcíny proti chřipce, která jen v Česku zaviní smrt 2000 lidí ročně. Vědci chtějí zkombinovat její čtyři hlavní kmeny. Vakcína by pak nabízela účinnou a dlouhodobou ochranu proti chřipce a snížila by počet nakažených a hospitalizovaných osob. Kdy bude nová vakcína k dispozici?

Podle statistiků chřipka ročně způsobí dvojnásobný počet úmrtí než dopravní nehody. Jen v českých nemocnicích se s chřipkou a s ní spojenými komplikacemi léčí ročně až 16 000 lidí. Celosvětově se chřipkou každý rok nakazí 5 % dospělých a 20 % dětí.

Když vir „přeskočí“

Eric Weaver, vedoucí výzkumu a asistent na Univerzitě v Nebrasce, se při hledání ideální vakcíny inspiroval v projektu, v němž tým vedený Dr. Bette Korberem v Los Alamos National Laboratories objevil geny viru při lidské nákaze a odhalil, kdy vir přeskočil z opice na člověka. Weaver se tento pokus rozhodl napodobit, a to s použitím podobného procesu s chřipkovým virem syntetizujícím geny, které jsou ústředním bodem chřipkového phylogenetického stromu.

shutterstock 564907369

Vakcína proti čtyřem kmenům chřipky by měla nemoci zabránit jednou pro vždy.

Na místo oslabeného či uhynulého viru chřipky využil Weaverův tým adenoviry způsobující obyčejné nachlazení. Viry nesly chřipkové geny H1, H2, H3 a H5. Výsledná vakcína už nezpůsobuje nachlazení, je však stále schopná bezpečně dodávat potřebné geny proti chřipce. Tato látka by byla v budoucnu účinná především díky schopnosti reprezentovat všechny kmeny stejně. Mohla by tak tedy poskytnout základnu pro imunitu vůči všem kmenům chřipky.

Testování? Na hlodavcích úspěšné

První testy byly už úspěšně provedeny na myších. Odborníci zjistili, že hlodavci chránění nekonvenční testovanou vakcínou zůstali naživu i po vystavení smrtelným dávkám sedmi z devíti zcela odlišných chřipkových virů. Myši, na něž byla aplikována tradiční vakcína, a byly vystaveny stejným virům, nepřežily. Smrtelné patogeny se totiž hravě dokázaly vyhnout imunitní odpovědi vyvolané klasickými očkovacími látkami. 

Kdy bude vakcína testována na lidech, není prozatím jasné. „Konečným cílem je, abychom byli schopni touto vakcínou očkovat a zajistit tak celoživotní ochranu,“ prohlásil Weaver. Někteří vědci však varují, že výzkum vakcíny může trvat až do roku 2025.

foto: Shutterstock, zdroj: MessageToEagle

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...