fbpx

Zveřejněno: 4. 6. 2017

Většina vietnamských sádek leží v deltě Mekongu, do které ovšem vedou i odpadní vody z tamních továren. Jenže problém se zamořenými vodami se bohužel netýká jen na hony vzdáleného asijského státu. Toxické látky z průmyslových činností se totiž dostávají do většiny moří i řek. V bláhovém přesvědčení, že krmíme sebe i své blízké zdraví prospěšnými rybami, servírujeme v konečném důsledku na talíř šupinatý koktejl plný škodlivin.

Nejrizikovější skupinu představují samozřejmě ryby z nejvíce zamořených lokalit. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) proto z tohoto důvodu varuje před konzumací velkých dravých ryb, jako žraloků, mečounů, ale i štik, candátů a sumců. Upozorňuje i na nutnost hlídat množství rtuti v tuňácích a makrelách, kterých by se nám dle jeho doporučení nemělo dostat na stůl více než 170 gramů týdně.

makrela shutterstock 588165902

Sbíhají se vám sliny? A co kdybychom vám řekli, že například v makrelách můžete najít i stopy rtuti, olova, arsenu nebo cínu?

Tučné ryby škodí víc

Dánsko, a dokonce i Finsko, což jsou země s nejméně znečištěnými vodami, pak varují před častým pojídáním halibutů a rejnoků a na jejich doporučení bychom měli omezovat i konzumaci lososů, štik a velkých herinků. Jak je vidět, ne každá ryba je tedy zdravá a v různých rybách ze stejné lokality je různé množství škodlivých látek, které se zvyšuje s množstvím tuku v dané rybě. Tučné ryby jich tedy v sobě mají více než ty méně tučné. A právě tito živočichové jsou díky vysokému obsahu prospěšných omega 3 mastných kyselin považovány za ty nejzdravější. 

Dávejte si pozor i na velkochovy

Možná vás napadne sáhnout po rybě z velkochovu. Žije v nezamořené vodě a je krmena kontrolovaným krmivem. Ani to ale bohužel není ideální. Například maso velkochovných lososů je tučnější, s větším množstvím nasycených tuků a menším množstvím omega 3 mastných kyselin než maso lososů žijících v divoké přírodě. Problémem je jednak nedostatek pohybu ryb, ale i samotné granulované krmivo s rybí moučkou vyrobenou z levného mořského odpadu. Ta dle výzkumů u lososů z velkochovu způsobuje právě vyšší obsah PCB. Další součástí krmiva pro velkochovné ryby je rybí olej, mouka, bílkoviny a výjimkou bohužel nejsou antibiotika a další léčiva, jejichž stopy pak samozřejmě najdeme i v rybím mase. U divokých lososů jsou tyto stopy velmi nízké. Proto odborníci doporučují lososy z velkochovu konzumovat maximálně dvakrát měsíčně.

sadkyshutterstock 380344339

Ryby v sádkách mají nedostatek pohybu a často jsou krmeny levným odpadem z moře. Ani u nich tedy nemůžete mít 100% jistotu, že jsou pro váš žaludek tím pravým ořechovým.

Vybíráme zdravou rybu

Jakou rybu tedy zvolit, když si ji chcete dopřávat častěji? Zajímejte se o ty s co nejmenším zatížením toxickými látkami, mezi ně obecně patří malé druhy: kapr, pstruh, treska, platýz, mořský vlk, konzervovaný tuňák, sleď, sardinky, krevety či ančovičky. Zajímejte se i o to, odkud ryba pochází, zdali z velkochovu nebo z volné přírody. Pátrejte po lokalitě, ve které žila. Tyto informace by vám měl poskytnout prodejce. Na kvalitu rybího masa má dále vliv i stupeň potravinového řetězce, do kterého patří, důležitá je informace o její tučnosti, stáří (čím je ryba starší, větší a tučnější, tím je více kontaminována), zdali vámi vybraný kus nepatří do seznamu rizikových ryb, a pokud se řadíte mezi eko-spotřebitele, tak zda pochází z tzv. udržitelného rybářství. Jedině tak si budete jisti, že vám na talíři skončí jen kvalitní produkt, kterým svému tělu skutečně prospějete. 

Co se českých ryb týče, množství toxických látek v českých vodách sleduje projekt „Kontaminace ryb z volných vod“, který porovnává ryby z českých rybářských revírů. Tyto informace byste měli obdržet i na každém územním rybářském svazu.

Čtěte také: 

Cvrčci a maso z laboratoře. Jak bude vypadat menu v roce 2030?

Rakovina z masa? Ne tak rychle

Najíst se pod vodou? V Bruselu to není problém

foto: Shutterstock, zdroj: Encyklopedie léčivých potravin

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...