fbpx

Zveřejněno: 11. 5. 2017

Pro stále více Čechů je kolo nejen víkendovým sportem, ale i oblíbeným dopravním prostředkem. Městská cyklistika je zkrátka na vzestupu. Víte ale, jak svůj bicykl ochránit před případnými zloději a co dělat, když vám ho někdo ukradne?

Cykloturistika u nás nabírá na popularitě, přináší s sebou však i stinné stránky. Například stále více roste počet odcizených kol, protože při jejich pořizování se již nejedná o nejlevnější položku. A právě proto se kola stávají objektem zájmu nenechavých zlodějů. Přitom nejde jen o to, že vám mohou kolo ukrást před oblíbenou hospůdkou, ale podle statistik Policie České republiky jsou stále častěji odcizována i ze sklepních kojí a nedostatečně zabezpečených balkonů, případně garáží.

kolo shutterstock 261165194

Zaparkovaná a neuzamčená kola jsou pro zloděje zlatým dolem.

Kolo nikdy dobře neschováte

Obecně také platí, že je téměř jedno, kam kolo uložíte, protože nenechavci si najdou cestu kamkoliv. Kola jsou kradena ze všech možných lokalit víceméně ve stejném počtu. K jejich odcizení dochází nejčastěji v nočních hodinách. Velmi často ale i během dne, když jsou kola neuzamčená nebo nezajištěná na veřejných prostranstvích. Pachatelé bývají velmi rychlí, takže si nikdo ani nevšimne, že s kolem přijel původně někdo jiný.

Pomůže vám chytrá aplikace!

Objasněnost těchto trestných činů je opravdu velice malá, přibližně dvanáctiprocentní. Takže pokud chcete svůj majetek zabezpečit, musíte na to jít chytře. Spolumajitel společnosti Beenode Roman Karnet vysvětluje, jak kolo dohledat a navíc dokázat, že je vaše: „S chytrým hledačem věcí Beenode máte po starosti. Stačí, když ho na kolo umístíte tak, aby si jej zloděj nevšiml, a v okamžiku, kdy o kolo přijdete, nahlásíte komunitě Beenode, že se váš dopravní prostředek ztratil. Pokud skutečně dojde k odcizení, stačí, když zapnete aplikaci a zkontrolujete, kdy jste byli s kolem naposledy v kontaktu. Následně nahlaste prostřednictvím aplikace ztrátu kola. Jakmile bude kdokoliv z komunity v blízkosti kola, přijde vám anonymní informace o jeho aktuální poloze. A na vás je, jestli si kolo vyzvednete sami nebo v doprovodu policie.“

kolo shutterstock 524518426

Ale lupiči si poradí i se zabezpečenými bicykly, v takovém případě vám pomůže jen chytrá aplikace.

Osobní zkušenost 

Karel Pospíšil vysvětluje a vypráví svůj příběh: „Bydlíme kousek za Prahou a denně dojíždím do práce vlakem. Protože je manželka doma s dětmi, nechávám jí auto, kdyby se cokoliv dělo. Jakmile je hezké počasí, jezdím na vlak na kole, které se pro mě stalo nepostradatelným dopravním prostředkem. I proto jsem se rozhodl pořídit si na něj hledač věcí. Kdo zažil „parkování“ kol na nádraží, ten ví, že najít to svoje je občas boj. Naneštěstí jsem Beenode potřeboval i k jinému hledání než jen k rozpípání mého kola v kupě jiných. Přijel jsem v podvečer z města, kol tam bylo málo, mé nevidím, chci si ho vyvolat a nic. Normálně mi ho někdo šlohnul.  Nahlásil jsem jeho ztrátu přes aplikaci a volal manželce, že mne bude muset dojet vyzvednout. Zuřil jsem, no to se nedá ani popsat. Nebylo nijak drahé, ale stejně to člověka sakra štve. Po pár dnech mi pípne telefon, moje kolo někdo potkal. Zobrazil jsem si místo a světe div se – zastavárna. Tak jsem si pro něj dojel i s policií.“

Tipy jak chránit kolo před krádeží

1. Používejte vždy bezpečnostní zámek.

2. Kola si s dalšími kolegy cyklisty hlídejte navzájem.

3. Staňte se členem Beenode komunity a hlídejte si kolo i pomocí trekovacího zařízení Bluetooth.

4. Dbejte na uzamykání prostor, kde kolo „parkujete“.

5. Mějte poznamenané výrobní číslo vašeho dopravního prostředku. A další, například nafocené odřeniny, díky kterým budete své kolo moci snadno identifikovat.

6. Pokud vám kolo někdo odcizí, nahlaste jeho ztrátu na Policii ČR, případně v komunitě Beenode. Snížíte náskok pachatele.

Čtěte také: 

Kolo nám dává svobodu, říká Václav Stránský

Přes 90 % emisí je z aut, donutí vás to sednout na kolo? 

Už jste viděli kolo z kapslí od kávy? 

 

foto: Shutterstock, zdroj: Beenode

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...