fbpx


Zveřejněno: 3. 5. 2017

Myslíte si, že hrubý domácí produkt vypovídá o kvalitě našeho života? Nebylo by lepší měřit spíše hrubé domácí štěstí? O tom, jak a jestli vůbec může něco takového fungovat i u nás, se 9. května 2017 v kině Lucerna při příležitosti Dne na podporu hrubého domácího štěstí rozpovídá 21 veřejně známých osobností. Ve spolupráci s agenturou STEM budou hledat i konkrétní možnosti, jak měřit český index štěstí. Přijďte se podívat i vy! 

Zatímco na celém světě se úspěšnost země měří hrubým domácím produktem, v Bhútánu zavedli pojem „hrubé domácí štěstí“, kterým měří kvalitu lidského života a rozvoje společnosti. U hrubého domácího produktu se častým zdůrazňováním hospodářského růstu často zapomíná, že tento růst by měl ale sloužit především obyvatelům.

setkani stastne cesko 2

Den na podporu hrubého domácího štěstí připadá letos na 9. května. Přijďte se do kina Lucerna podívat i vy.

Čtyři pilíře národního štěstí

Koncept hrubého domácího štěstí vychází z přesvědčení, že nelze sledovat pouze růst ekonomiky a hospodářství, ale je nutné se zajímat také o spokojenost obyvatel, dostupnost kvalitních potravin, bydlení, vzdělání, zdravotní péči nebo o úroveň společenského života a stav přírody. Jednoduše řečeno – před čistě komerčními zájmy upřednostňuje jiné hodnoty. Hrubé národní štěstí je založeno na podpoře udržitelného rozvoje, zachovávání a podpoře kulturních hodnot, přirozeného životního prostředí a na dobré vládě. Tyto čtyři pilíře se dělí na další kategorie a ukazatele.

Současná ekonomie a politika pojem hrubé domácí štěstí neakceptuje a asi ještě dlouho akceptovat nebude. Přes dobré výsledky Bhútánu asi nemůžeme očekávat, že vyspělé státy tento koncept přijmou, ale některé země pracují s podobnými vizemi a snaží se najít další ukazatele, které by vedle vzestupu výroby odrážely i kvalitu lidského života.

karel janecek

Konference se zúčastní i matematik a vizionář Karel Janeček.

Šťastné Česko

Den na podporu hrubého domácího štěstí pořádá Nadační fond Šťastné Česko. Cílem akce je otevření diskuze k tématu kvality života a podpora komunity lidí, kteří rezonují na stejné vlně. Hosté budou diskutovat o vztahu štěstí a ekonomie či životního prostředí, o současném vnímání blahobytu, nových paradigmatech, která mohou pocit štěstí ovlivnit, nebo o životních hodnotách.

Svou účast potvrdilo 21 osobností, mezi spíkry budou např. Saamdu Chetri (ředitel Centra pro hrubé domácí štěstí (GNH), Bhútán), Stanislav Bernard (český podnikatel v pivovarnictví), Karel Janeček (matematik, autor D21, vizionář), Jan Mühlfeit (globální stratég, kouč), Jan Hartl (sociolog a zakladatel STEM), Marián Jelínek a mnoho dalších. Můžete mezi nimi být i vy. Stačí se přihlásit přímo zde

Čtěte také: 

Chcete být šťastní? Učte se od Bhútánu

Štěstí je v Bhútánu všudypřítomné a vy ho potřebujete. Hlavně, když cestujete!

Kdo je Brad Pitt jsem nevěděl, říká představitel Dalajlámy z filmu Sedm let v Tibetu  

foto: Shutterstock a Šťastné Česko, zdroj: http://stastnecesko.cz

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...