fbpx

Zveřejněno: 20. 6. 2017

Lidská populace překročila hranici 7,5 miliardy a hodlá pokořit 10 miliard. To je desetinásobek toho, co planeta Země ustojí. Budeme opravdu čelit vyhynutí kvůli potřebě množit se? 

Řešíme stále dokola své přežití a budoucnost. Války, klimatické změny, globální oteplování. Čím dál více zvířat se stává ohroženými druhy, jiná vymírají. Lidstvo, podle nových propočtů, bude buď do 100 let muset kolonizovat jinou planetu, nebo bude čelit vyhynutí. 

K tomuto problému se vyjádřil také fyzik Stephen Hawking, který prohlásil: „S klimatickými změnami, prolétávajícími asteroidy, epidemiemi a populačním růstem je existence na naší planetě nejistá.“ Přitom kolonizace planety nebude snadná a mnoho lidí raději zůstane, aby čelilo katastrofám, jež se blíží.

geny1

Zhruba za třicet let bude lidí na Zemi 10 miliard

Problém přemnožení

Největší současně řešenou hrozbou je přemnožení lidské populace. Počet obyvatel planety Země překročil číslo 7,5 miliardy. Do roku 2050 se bude číslo rapidně blížit k 10 miliardám. Podle odhadů to může být desetkrát více, než na co mohou zdroje protřebné k životu stačit.  

Odpověď na otázku, co s tím, najdeme v knize The Selfish Gene. Podle jejího autora Charlese Darwina se šíří sobecké geny bez ohledu na následky z generace na generaci. Jsme tu, protože naši předkové neuměli odolat nutkání k pohlavnímu styku. Rychle se množícímu lidstvu nepomohl ani vynález antikoncepce.

Problém je, že neexistuje žádný veřejný názor odsuzující množení člověka. Je totiž přirozené, i když v dnešní době zásadně ohrožuje jeho existenci. V naší společnosti je událost narození velkou slávou. Lidé však nemyslí racionálně. I ti, co si uvědomují tuto problematiku, si pořizují potomstvo, jež v budoucnosti učiní to samé. Překonat naše úsilí o rozmnožování se rovná monumentálnímu úkolu. Protože je to boj s lidskou přirozeností a chtíčem množit se. 

geny3

Za potřebou lidstva množit se stojí lidský gen

Existuje řešení?

Pro začátek by mohl být řešením cílený pokles porodnosti v některých zemích. Příkladem je Čína a její kontroverzní politika stran plození. Mohli bychom si z této země vzít příklad a tím začít. Jenomže bylo by toto správné? Odpověď zní ne.  Abychom se vyhnuli této agresivní politice, měli bychom nad tímto tématem začít společně přemýšlet. Lidé by měli začít myslet na to, co je dobré pro společnost a budoucnost lidstva. Na druhou stranu, není snadné vzdát se snu mít velkou rodinu. 

Největším problémem dnešní společnosti je, že si mnoho lidí pořizuje děti bez toho, aby si uvědomili, zda potomky skutečně chtějí a budou schopni nést odpovědnost s tím spojenou. Mnoho dětí tak končí opuštěných v dětských domovech. A tady by se asi mělo a mohlo začít. Otázkou ale zůstává, jak zařídit, aby se děti rodily jen do funkčních rodin.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...