fbpx

Poslední příprava na den bez sítí, co vám takový den může dát a proč to zkusit i v den všední

Zveřejněno: 20. 9. 2019

V sobotu si to tedy můžete vyzkoušet na ostro. Od půlnoci do půlnoci na neděli 22. září bude probíhat #denoffline. Můžete se odpojit úplně od všeho a nikdo vám to nebude moct vyčíst. Většina lidí si to vůbec neuvědomuje, ale internet a technologie se staly součástí našich životů tak hodně, že pokud něco není dostupné (navigace a mapy, vyhledávání přes Google například), tak si vůbec nebudeme vědět rady, co dělat.

Zkuste si zkrátka na jeden den být maximálně offline. Experiment vám pomůže zjistit, na čem jste vlastně z online světa závislí. Udělejte si seznam, co všechno potřebujete k životu a co všechno potřebujete k práci. Do tohoto seznamu si pak najděte řešení z offline světa. 

Offline náhražky

Ne vždycky to bude jednoduché, někdy to bude dokonce nemožné. Třeba výše zmíněné vyhledávání v Googlu je dnes prakticky nenahraditelné. Můžete zkusit jít do knihovny a hledat v knihách a časopisech, můžete se zkusit ptát známých, ale většina z nich se stejně půjde podívat přes vyhledávače na internet.

Nejspíš zjistíte, že sociální sítě jsou vlastně zcela postradatelné. Navíc si možná vzpomenete, že kdysi se posílaly dopisy a pohlednice. Zkuste to.

Mapy můžete nahradit papírovými, ale bude to podstatně méně komfortní. Kompas si budete muset jít koupit a navigaci při jízdě autem možná budete postrádat opravdu hodně. Nutno dodat, že jsou na světě místa, kde jsou papírové mapy lepší než ty dostupné přes Internet.

TIP: Digitální detox: 10 rad, jak se odpojit ze sítě

Chatovátka a sociální sítě můžete nahradit posláním SMS nebo ještě lépe tím, že prostě „zvednete telefon“ a lidem zavoláte. Otázkou zůstává, jak se na to budou tvářit. Nejspíš ale zjistíte, že sociální sítě vlastně jsou zcela postradatelné. Navíc si možná vzpomenete, že kdysi se posílaly dopisy a pohlednice. Zkuste to.

Obejít se bez online věcí

Online zpravodajství můžete nahradit rádiem, televizí nebo koupí papírových novin. Čímž nakonec možná zjistíte, že svět je podstatně klidnější místo pro život, než když se necháte zaplavovat „zprávami“ přes internet a sociální sítě. Jestli jste si zvykli na věci jako Netflix, HBO či O2 TV, tak špatná zpráva. Půjčovny DVD už neexistují. Internet je před lety zlikvidoval. 

Dost vám možná bude chybět možnost online nákupů, online placení i online bankovnictví. Něco, co v minulosti neexistovalo, je dnes příkladem „online“ s vysokou užitnou hodnotou. Navíc jde stejně jako u řady dalších věcí o nástroj hodně šetřící čas. Ten, co pak mimochodem promrháme na Facebooku či Instagramu, to aby bylo jasno.

TIP: Co je znakem výlučnosti? Nebýt pořád dostupný

Asi by bylo možné dál pokračovat vyjmenováváním online věcí a jejich existujících (či neexistujících) offline variant. Třeba sami zjistíte nějaké další. Zkuste si tedy na jeden den být offline. Nejen v sobotu, ale pak třeba i ideálně ve všední den. O víkendu je to podstatně jednodušší.

Související…

Jak na #denoffline V.: Počítačové i mobilní hry jsou také online. Ne že ne
Daniel Dočekal

foto: Shutterstock, zdroj: Den offline

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...