fbpx

Podle dosavadních výzkumů jsou nejohroženější, co se týče koronaviru, lidé s krevní skupinou A a AB. To ovšem neznamená, že by si lidé se skupinou 0 měli přestat mýt ruce a začít okamžitě chodit do hospod

Zveřejněno: 14. 2. 2021

Od začátku pandemie covid-19 se vědci zabývají otázkou, proč někteří lidé bojují s nemocí hůře a někteří ji přejdou bez příznaků. Kromě mnoha jiných faktorů se začíná potvrzovat, že lidé s krevní skupinou 0 podléhají novému koronaviru méně.

Během října vyšly dvě nové studie, které ukazují, že lidé s krevní skupinou 0 mohou být méně náchylní k nákaze covid-19 a mají i nižší pravděpodobnost, že se u nich rozvine závažnější forma onemocnění. Tyto nové poznatky jenom potvrzují studie, které byly zveřejněné už dříve. Zároveň rozvíjejí hypotézy, proč tomu tak je.

Skupina A nebo AB to má horší

Kanadští vědci zpracovali údaje o 95 pacientech s vážným průběhem covid-19 z období mezi únorem a březnem. Zjistili, že pacienti s krevní skupinou 0 nebo B, strávili přibližně o 4,5 dne méně na jednotce intenzivní péče než ti se skupinou A nebo AB. Ti strávili na JIP v průměru 13,5 dne. Nicméně celková doba strávená v nemocnici na jakémkoli jiném oddělení statisticky nijak s krevní skupinou nesouvisela.

Pacienti v Itálii a Španělsku s krevní skupinou 0 měli o 50 % nižší riziko, že budou potřebovat intubaci nebo napojení na kyslík.

Ukázalo se ale, že pacienti s krevní skupinou 0 nebo B na jednotce intenzivní péče potřebovali ventilátor pouze v 61 %. Naopak pacienti se skupinou A nebo AB museli mít umělou ventilaci v 84 % případů. Navíc potřebovali mnohem častěji dialýzu, aby pomohla jejich ledvinám zbavit se odpadních látek z těla.

Jedna z prvních studií, která se vlivem krevních skupin na průběh covid-19 zabývala, dospěla k podobnému závěru. Pacienti v Itálii a Španělsku s krevní skupinou 0 měli o 50 % nižší riziko, že budou potřebovat intubaci nebo napojení na kyslík ve srovnání s ostatními krevními skupinami.

Vítězí krevní skupina 0

Dánská studie, jejíž výsledky byly zveřejněny v polovině října, ukázala, že lidé s krevní skupinou 0 mají ve srovnání s jinými krevními skupinami dokonce nižší riziko, že budou koronavirem vůbec infikovaní. Od února do července bylo testováno skoro půl milionu Dánů na přítomnost viru SARS-CoV-2. Z celkového počtu téměř sedmi a půl tisíce pozitivních lidí bylo 38 % s krevní skupinou 0. To je ale nižší počet než výskyt skupiny 0 v dánské populaci, který činí 42 %.

V České republice je rozprostření krevních skupin podobné, okolo 40 % lidí má skupinu A nebo 0. Nejvzácnější je skupina AB, tu mají pouze 4 % obyvatel.

Ze studie jinými slovy vyplývá, že se liší zastoupení krevních skupin v dánské populaci od poměru krevních skupin mezi pacienty pozitivními na koronavirus. Takže lidé se skupinou 0 byli covidem-19 méně zasaženi, i když je skupina 0 v dánské populaci poměrně hojná. V České republice je rozprostření krevních skupin podobné, okolo 40 % lidí má skupinu A nebo 0. Nejvzácnější je skupina AB, tu mají pouze 4 % obyvatel.

Nulkaři mají dvě protilátky

Existuje hypotéza, zatím podepřená pouze testy na buňkách, která vysvětluje, proč jsou pacienti s krevní skupinou 0 o trochu víc chráněni před covid-19. Princip spočívá v tom, že krevní skupiny jsou charakterizovány bílkovinami nazývanými antigeny A nebo B. Jejich nepřítomnost vede k tvorbě příslušných protilátek. To znamená, že skupina 0 nemá žádné antigeny A nebo B, ale obsahuje obě protilátky anti-A i anti-B, které pravděpodobně koronavirus neutralizují. Protože jsou oba typy protilátek anti-A i anti-B přítomny na povrchu sliznice, která se dostane do kontaktu s koronavirem, může to vysvětlovat relativní ochranu jedinců s krevní skupinou 0.

Tohle zjištění rozhodně neznamená, že by lidé s krevní skupinou A měli začít panikařit a lidé se skupinou 0 zase začít chodit do hospod a barů.

Nicméně toto tvrzení je potřeba ještě ověřit další studií, protože je možné ještě jiné vysvětlení. Lidé se skupinou 0 mají méně klíčového faktoru, který umožňuje srážení krve. To je tedy činí i méně náchylnými k problémům, které se srážlivosti krve týkají, i k problémům, jež souvisejí s onemocněním covid-19.

„Zatím není jasné, zda se jedná o určitý druh ochrany skupiny 0, nebo je to spíše ve zranitelnosti ostatních krevních skupin,“ řekl pro CNN Torben Barington, klinický imunolog a spoluautor dánské studie. Zároveň ale dodal, že je velký zájem na tom, aby byl mechanismus rozluštěn, protože by to mohlo pomoci v léčbě nemoci covid-19.

Kašlat (na to) nesmí nikdo

Studie, které naznačují, že lidé s krevní skupinou 0 jsou méně náchylní ke covid-19, se množí. Závěrem těchto studií ale nemůže být to, že podle krevní skupiny se bude předvídat průběh nemoci covid-19. Ti, kteří mají jinou krevní skupinu než A či AB, by neměli ztratit na ostražitosti. Zároveň  by lidé třeba se skupinou A výsledky studií neměli chápat jako nabádání k obavám nebo vyšší opatrnosti, než je ta doporučená.

„Nemyslím si, že další rizikové faktory, jako je třeba věk, obezita, nemoci srdce nebo jiné, jsou méně důležité. Tohle zjištění rozhodně neznamená, že by lidé s krevní skupinou A měli začít panikařit a lidé se skupinou 0 zase začít chodit do hospod a barů,“ zmínil pro CNN Mypinder Sekhon, lékař intenzivní péče ve Vancouverské nemocnici a autor kanadské studie.

Podle výzkumů můžou i pacienti s krevní skupinou 0 každopádně trpět vážným průběhem covid-19, i když s nižší pravděpodobností. I pro ně tak stále platí pravidla doporučená od epidemiologů. Podle expertů je tak pořád lepší prevence než samotná krevní skupina, dodržování rozestupů, používání roušek a mytí rukou.

Související…

Lékaři z druhé linie k epidemii: Snad po "zdařilé operaci" nezemře demokratická společnost
Zdeněk Strnad

foto: Shutterstock, zdroj: ScienceAlert

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...