fbpx

Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí varuje před domnělou nezávadností dnes tolik oblíbených tabákových vaporizerů. Lidé by je prý neměli používat, dokud vědci neprověří, zda nejsou nebezpečné. Což zatím podle všeho jsou. Zdravotní potíže má podle dostupných údajů 530 lidí a osm jich dokonce zemřelo

Zveřejněno: 31. 10. 2019

Elektronické vaporizéry jsou prezentovány jako zdravější varianta klasických cigaret. Nelze ovšem popřít, že i tato zařízení produkují chemikálie a látky, o nichž spotřebitelé absolutně netuší, co mohou obsahovat. Podle britského deníku The Independent objevili experti amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí už přes pět set případů negativního ovlivnění zdraví důsledkem užívání elektronických tabákových zařízení. V osmi případech prý vaporizéry zavinily přímo smrt. Americké CDC, ale i další státy a orgány nyní aktivně vyšetřují, co za úmrtími a nemocemi může stát. Definitivní příčina však zatím stanovena nebyla.

Lidé tedy bafají spokojeně dál… Ovšem ne všude. Některé státy v reakci na nastalé události vydávají zákazy užívání e-cigaret, minimálně ovocných příchutí, které podle odborníků mohou ke kouření nabádat i děti – jak bylo ostatně zmíněno i v jednom z novějších dílů kultovního seriálu Simpsonovi. To, že by do poloviny října z pultů amerických obchodů měly zmizet mentolové a ovocné příchutě, nedávno slíbil prezident Donald Trump.

Nepovolený trend

E-cigarety fungují odpařováním kapalné směsi nikotinu, aromat a dalších chemických látek. Za zmínku stojí, že do roku 2016, kdy americký Ústav pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) získal regulační pravomoc, nebyl prodej jakkoli regulován a dopady e-cigaret nikdo nezkoumal.

Zákaz "vapování" vydaly zatím Michigan, New York, Massachusetts, Rhode Island a Kalifornie. Uvažují o něm i v Illinois, New Jersey a Delaware.

Před tímto datem přitom byla na trh uvedena řada populárních značek, včetně současného lídra amerického trhu nazvaného Juul. Všechny tyto značky jsou aktuálně na trhu dostupné, ačkoliv jim výslovné povolení FDA stále chybí. Agentura vyzvala výrobce, aby do května 2020 vydali zpětnou žádost o povolení. Pokud nebudou schopni prokázat, že jejich výrobky jsou vhodné pro ochranu veřejného zdraví, mohly by být staženy z trhu.

Než tedy federální úřady povolení vydají (nebo nevydají), přistoupily po sérii záhadných úmrtí některé státy k vlastní politice. Zákaz "vapování" vydaly zatím Michigan, New York, Massachusetts, Rhode Island a Kalifornie. O tom, že budou následovat jejich příkladu, uvažují i Illinois, New Jersey a Delaware. K této aktivitě se možná trochu překvapivě připojila i Indie, jejíž úřady prohlašují, že u dětí se z kouření e-cigaret stává doslova epidemie.

Vedlejší produkty

Na základě dosavadních klinických a laboratorních výzkumů se CDC podle své mluvčí Meaney Delmanové domnívá, že zmiňované zdravotní komplikace mohou souviset s chemickou expozicí spojenou s užíváním tabákových elektronických zařízení.

Kritické případy se netýkají pouze produktů nikotinových, ale souvisí také s užitím THC ve vaporizérech.

Ačkoliv je třeba dalšího šetření, nedávné zprávy jako možného viníka označují acetát vitaminu E, což je vedlejší produkt komplexů vitaminů vzniklých během procesu odpařování. Delmanová však tuto informaci smetla ze stolu s komentářem, že se dosud nic jednoznačně neprokázalo. Zajímavé také je, že kritické případy se netýkají pouze produktů nikotinových, ale souvisí také s užitím THC ve vaporizérech.

Lidé, kteří si nedají říci, a užívání elektronických zařízení nahrazujících cigarety se nechtějí vzdát, by podle CDC měli alespoň sledovat svůj zdravotní stav a všímat si příznaků, jako je kašel, dušnost, bolesti na hrudi, nevolnost, zvracení a další. Pokud je u sebe zaznamenají, měli by neprodleně vyhledat lékařskou pomoc. Dbát by měli také na to, aby zmiňované produkty kupovali pouze od ověřených dodavatelů doporučených výrobcem a ne od potulných prodavačů na ulici nebo v supermarketu či kdekoliv jinde. Aby identifikovalo příčinu problémů a úmrtí, spolupracuje CDC s mnoha státními úřady a FDA.

Že by tuková pneumonie?

Trochu světla do celé problematiky vnesl Daniel Fox, lékař z nemocnice WakeMed v Severní Karolíně. Ten vyšetřoval pět případů s podobnými symptomy, mezi něž patřila dušnost, nevolnost, zvracení a horečka. A dalším společným jmenovatelem byl právě fakt, že všichni pacienti používali elektronické vaporizéry. Všichni také měli abnormální rentgenové snímky hrudníku a vykazovali potřebu velkého množství kyslíku.

Fox u všech postižených objevil určitý typ neinfekční pneumonie, které se říká "lipoidní". Ta nastane, když se do plic dostane olej nebo látka obsahující lipidy, tedy tuky.

Fox u všech postižených objevil určitý typ neinfekční pneumonie, které se říká "lipoidní". Ta nastane, když se do plic dostane olej nebo látka obsahující lipidy, tedy tuky. Tato diagnóza se poměrně jasně shoduje s hypotézou o škodlivosti acetátu E. Ten je mastný a mohl by do plic proniknout společně s párou, kde by se na rozdíl od ní mohl zachytit a činit zde potíže. Foxova teorie však dosud nebyla oficiálně potvrzena. Ovšem někteří z pacientů, kteří užívají vaporizér, bývají špatně diagnostikováni s bronchitidou nebo virovou infekcí. Je dobré tedy svůj kouřící koníček lékařům pro začátek aspoň přiznat.

Související…

Elektronickou, nebo klasickou cigaretu? Nejhorší je jejich kombinace
Tereza Hermochová

foto: Shutterstock, zdroj: The Crunch

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...