fbpx

BRAT: Co jíst při střevní chřipce? 2 fotografie
Střevní chřipka dokáže pořádně potrápit.

Na nepříjemnou střevní chřipku podle lékařů nejlépe zabírá jednoduchá dieta.

Zveřejněno: 15. 11. 2018

Může vás zcela vyřadit z běžného provozu. I na několik dní. Často totiž nemáte sílu na nic jiného, než ležet na podlaze v koupelně s umyvadlem nebo toaletou poblíž. V počáteční fázi trpíte zimnicí, horečkou a nevolností, pak už jen zvracíte a je vám hrozně špatně. Střevní chřipka umí zasáhnout tvrdě.

Co vás postaví zase na nohy

Abyste se dostali z nejhoršího a postavili se co nejdříve zase na nohy (obrazně i doslovně), stačí dodržovat pár zásad… ovšem až poté, co nejtvrdší fáze odstoupí. To nejhorší si zkrátka budete muset protrpět.

Pijte spousty tekutin

Potíte se, zvracíte a máte průjem. Z vašeho těla odchází spousta vitálních látek, které můžete doplnit zase jenom tekutinou. Proto je pitný režim v období střevní chřipky doslova kriticky důležitý. Pokud máte potíže i s udržením tekutin, přijímejte je po malých lžičkách, nebo cucejte ledové kostky. Nejvhodnější je čistá voda nebo vývar.

piti 696962272

Při střevní chřipce je nutné hodně pít. A nemyslíme tím alkohol.


Sportovní nápoje mohou pomoci při doplnění elektrolytů, které ztrácíte pocením. Zázvorový a mátový čaj pomohou zklidnit podrážděný žaludek a zmírnit nevolnost. Vyhýbejte se ale nápojům s vysokým obsahem kofeinu, ať už se jedná o silný čaj nebo kávu. Můžou totiž negativně ovlivnit váš spánek v době, kdy jej pro obnovu sil potřebujete nejvíc. Ani alkohol není to pravé – jednak může podráždit žaludek, jednak se jedná o diuretikum podněcující močení a další odvodňování, což při střevní chřipce rozhodně nepotřebujete.

Vsaďte na BRAT dietu

Při žaludeční/střevní chřipce může být obtížné dodržovat zdravý a vyvážený jídelníček. Nemáte totiž zpravidla na nic chuť, a když už do sebe konečně něco dostanete, trnete s očekáváním nejhoršího a ptáte se, zda se ve vás požitá pochutina udrží nebo nikoliv. Někdy již pouhá myšlenka na jídlo spustí kolotoč myšlenek a nutkání dát si další kolečko záchod/koupelna. Nelámejte ale nic přes koleno – jakmile pocítíte, že do sebe můžete něco dostat, vyzkoušejte populární BRAT dietu, kterou doporučuje i lékařka Judith Marcinová z Chicaga.

Bílá klasika

BRAT dieta sestává ze čtyř snadno stravitelných potravin. Důležitou složkou jsou uhlohydráty, dodávající tělu energii a doplňující ztracené živiny. Jedná se o banány, rýži, jablečné pyré (klasická přesnídávka) a toast (Bananas-Rice-Applesauce-Toast = BRAT). Banány se snadno tráví, doplní cenný draslík a posilují žaludeční výstelku.

Při střevních obtížích nejezte rajčatové pokrmy, kari, chilli a další pikantní pochutiny, i když jim třeba běžně holdujete.

Rýže má vynikající stravitelnost a poskytne energii ze sacharidů. „Volte raději bílou alternativu,“ radí na domáckém webu doktora Marcinová. „Hnědá rýže má příliš mnoho vlákniny, což může vést k nadýmání,“ dodává. Jablečné pyré doplní pektin, který pomáhá při průjmu, a doporučuje se také toastový chléb. Podobně jako u rýže nikoliv jeho celozrnná varianta, ale bílá klasika. Vláknina se pomalu tráví, což může v oslabeném a narušeném trávicím systému způsobit jen další potíže.

Vyhněte se mléku, vláknině, mastnému a pikantnímu

Při střevní chřipce byste měli vybírat jemné potraviny, které trávicí trakt zbytečně nezatíží. Ačkoliv třeba běžně s mlékem nemíváte potíže, při střevních obtížích si jej raději odepřete – může být hůře stravitelné, zhoršuje plynatost a může znovu vyvolat průjem. Pokud jsou střeva volná a průchozí (což zřejmě jsou, pokud trpíte průjmem), je také zbytečné, abyste ve stavu žaludečního a střevního oslabení užívali vlákninu v jakékoliv podobě. A rozhodně si také odepřete rajčatové pokrmy, kari, chilli a další pikantní pochutiny, i když jim třeba běžně holdujete.

Odpočívejte

Při žaludeční/střevní chřipce potřebuje tělo odpočinek jako sůl. Jedině tak dokáže nabrat síly pro boj s infekcí a napravit škody na úrovni buněk. Spěte hodně a moc se přes den nenamáhejte. Nechce-li se vám polehávat v posteli, přesuňte se na gauč. Jiné přechody ale raději neabsolvujte. Cestu na záchod a do koupelny bereme jako samozřejmost.

zdroj: Healthline

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...