fbpx

Nepořádek má negativní vliv na náš mozek, zjistili vědci 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Chcete mít lepší náladu, více energie a lépe se soustředit? Tak si doma ukliďte

Zveřejněno: 20. 8. 2023

Většina lidí si nepořádek doma neužívá. Možná znáte ten pocit, když se vám zrovna nechce do úklidu, ale vidíte kolem sebe rozházené věci a neumyté nádobí ve dřezu, cítíte se neklidní, nevrlí. Když se konečně odhodláte a uklidíte si, připadá vám pak, jako byste si zároveň uklidili i v hlavě.

Nepořádek podporuje vznik deprese a nezdravý životní styl

Vlivem nepořádku na náš mozek se proto rozhodli zabývat i vědci. Studie, publikovaná v Personality and Social Psychology Bulletin, pracovala se 60 ženami. Ty byly požádány, aby vědcům poskytly prohlídku svého domova. Účastnice studie, které se domnívaly, že je jejich domov neuklizený, zároveň udávaly, že se neustále cítí unavené, a vykazovaly příznaky deprese. Tyto stavy souvisely s hormonem kortizolem, který hraje roli v tom, jak reagujeme na stres.

V jiné studii z roku 2016 výzkumníci přišli také na to, že nepořádek, u kterého máme pocit, že nad ním nemáme kontrolu, může vést k tomu, že děláme špatná rozhodnutí. Účastníci této studie, kteří neměli pocit kontroly nad chaosem a nepořádkem ve své kuchyni, jedli více sušenek. To znamená, že nepořádek může způsobit i vážný problém v životním stylu.

Neberte úklid vašeho domova jen jako fyzický proces, ale i jako mentální. Redukcí nepořádku minimalizujete rozptýlení vašeho mozku a budete se moct lépe soustředit na důležité úkoly.

Úklid nám tedy může pomoci s depresí, nezdravými chutěmi nebo únavou. Uklizený byt nám ale může zajistit i pocit lehkosti a zvýšenou produktivitu. Vychází to ze zjištění studie publikované v The Journal of Neuroscience.

Minimalismus podporuje soustředění

Když se díváte na nepořádek kolem sebe, váš mozek se snaží identifikovat nejdůležitější informaci, která vám pomůže dosáhnout bezprostředního cíle. Pokouší se najít takzvaný soubor pozornosti, který vzniká, když najde pravidla, podle kterých určí, co je relevantní a irelevantní podnět. Vědci toto testovali na účastnících studie, kterým ukazovali obrázky různých věcí, a dali jim za úkol najít konkrétní objekt. Jejich mozek věnoval více pozornosti tomuto konkrétnímu objektu a méně pozornosti ostatním věcem, které jindy byly důležité, ale nyní nejsou.

Čím víc je ale zorné pole zaplněno objekty, které nemají nic společného s naším cílem, tím více musí mozek pracovat, aby soubor pozornosti našel, a to vede k únavě, ztrátě produktivity a lenosti. Dobré je proto minimalistické prostředí, díky kterému si mozek nemusí filtrovat tolik věcí, což mu umožní soustředit se více na daný úkol.

Neberte proto úklid vašeho domova jen jako fyzický proces, ale i jako mentální. Redukcí nepořádku minimalizujete rozptýlení vašeho mozku a budete se moct lépe soustředit na důležité úkoly. Budete také pociťovat větší kontrolu, čímž zmírníte stres a pocit nepohody.

Související…

Záhada rozluštěna: Kdo nám pomáhá vytvářet a udržovat nepořádek?
Elena Severka

foto: Shutterstock , zdroj: Psychology Today

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...