fbpx

Vedete si deník snů? Měli byste, pomůže vám to lépe poznat sebe sama 2 fotografie
zdroj: Wikimedia Commons

Pravidelné zapisování snů zvyšuje kreativitu a vede k lepšímu porozumění naší mysli a těla. A vedení deníku není vůbec těžké

Zveřejněno: 16. 1. 2023

Možná si vzpomínáte na ten živý sen, ve kterém běžíte na autobus, najednou zakopnete a nekontrolovaně padáte přímo na obličej. Očekáváte prudkou bolest, ale místo toho vaše tvář jakoby prochází chodníkem a vy se probouzíte. Možná se vám také při procházce muzeem vybavila vzpomínka na to, jak jste ve snu prolétali nad výjevem připomínajícím Van Goghovu Hvězdnou noc. Pro někoho je vybavování snů snadné, pro většinu z nás je to ale dovednost, na které je třeba pracovat. Nejlepším pomocníkem je v tomto případě deník snů.

Sny jsou odrazem reality

Je důležité si uvědomit, že sny nejsou pouhým rozmarem našeho podvědomí. Podle psychologů jsou odrazem toho, co se děje v našem bdělém životě. Schopnost vybavit si je a hledat v nich hlubší smysl by vám mohla poskytnout odpovědi na to, co právě řešíte během dne. Porozumění vlastním snům je také jednou z klíčových dovedností k tomu, abyste ovládli schopnost lucidního snění, během kterého si uvědomujete, že spíte a sníte, a díky tomu dokážete i ovlivňovat to, co se ve snu odehrává.

„Sny jsou jen myšlenky ve zcela jiném biochemickém stavu, ve zcela jiném stavu mozku,“ vysvětluje doktorka Deirdre Barrettová, odborná asistentka psychologie na Harvardské univerzitě a autorka knihy  The Committee of Sleep. „Během spánku dál přemýšlíme o všech svých obvyklých myšlenkách a starostech – o svých nadějích a obavách, o svých blízkých, o své vzdálené minulosti a plánech do budoucna.“ A jak nám vlastně může být deník snů prospěšný?

1. Pomůže rozluštit komplikované emoce

Když pochopíte, co vaše sny znamenají, možná díky tomu porozumíte i komplikovanějším emocím, které je někdy těžké pojmenovat.

„Sny představují tu naši část, které obvykle nevěnujeme tolik pozornosti jako našemu bdělému já,“ říká Barrettová. „Můžete tak navázat kontakt se svou intuicí a některými emocemi, které možná dostatečně nevnímáte.“

Pokud váš mozek považuje vzpomínku, emoci nebo informaci, kterou přes den získal, za relevantní, je pravděpodobné, že se objeví i ve snu. Menší studie spánku s 20 účastníky ukázala, že během tzv. REM fáze spánku, kdy dochází k rychlým pohybům očí za zavřenými víčky, mozek zpracovává nedávné emoční vzpomínky. V této fázi spánku také často dochází ke krátkému probuzení a chvilkovému nabytí vědomí. Pokud tento okamžik využijete k zapsání toho, jak jste se během spánku cítili, mohlo by vás to posunout blíže porozumění vašim emocím.

2. Budete kreativnější

Emoce a vzpomínky se do snů ne vždy promítají lineárně a smysluplně. A právě těmito fantastickými prvky snů se inspirovalo mnoho tvůrců, například spisovatelka sci-fi N. K. Jemisinová nebo filmový režisér James Cameron, autor snímků, jako je Terminátor, Vetřelci nebo Avatar.

Každodenní zaznamenávání snů podporuje aspekty kreativity. Větší povědomí o snech zvyšuje kreativitu prostřednictvím  uvolnění stereotypního vzorce myšlení.

Nadpozemská povaha snů vychází ze skutečnosti, že snění zapojuje sekundární zrakovou oblast, což je část mozkové kůry, která pomáhá vytvářet obrazy. Naopak část mozku, která řídí logické, lineární myšlení, nebývá ve spánku tak aktivní. Studie souvislost mezi vybavováním si snů a zlepšením kreativity potvrzují.

„Každodenní zaznamenávání snů podporuje aspekty kreativity. Větší povědomí o snech zvyšuje kreativitu prostřednictvím  uvolnění stereotypního vzorce myšlení,“ popisují autoři studie z akademie Colegiatura Colombiana ve svém prohlášení.

3. Lépe porozumíte svému tělu

Další výhodou deníku snů je to, že může poskytnout užitečné údaje o vašem zdraví. Zjistíte tak například, že ve dnech, kdy jste byli hodně ve stresu, se vám opakovaně zdálo o tom, že jste zapomněli přijít na schůzku nebo si nepřipravili podklady. Postupem času vám mohou opakující se vzorce napovědět, co se vám vaše tělo snaží sdělit. V tomto případě by to například znamenalo, že potřebujete trochu zvolnit a vzít si pár dnů dovolené.

Takže kromě toho, že z vás zapisování snů může udělat slavného spisovatele, také lépe porozumíte svým emocím a vyhnete se syndromu vyhoření. To už je dost důvodů pro to začít si deník vést, ne?

Kdy je nejlepší začít?

Možná trochu překvapivou pravdou je, že tou nejlepší dobou, kdy s deníkem začít, může být právě stresové období. „V době krize sny rozhodně nabývají na intenzitě, četnosti a významu,“ říká Kelly Bulkeleyová, psycholožka a ředitelka Sleep and Dream Database, která se specializuje na výzkum náboženství a snů. Výhodou je, že intenzivnější sny se často lépe pamatují.

Vedení snového deníku je naštěstí poměrně snadné. Postupujte podle následujícího návodu:

1. Určete si způsob zaznamenávání

Ačkoli pojem snový deník může vyvolávat představu deníčku ze sedmé třídy, ve skutečnosti může mít jakoukoli formu, kterou považujete za užitečnou. Pokud vám nejlépe vyhovuje zápisník, jděte do toho. Pokud raději používáte aplikaci pro poznámky v telefonu, i ta se hodí. Můžete také použít aplikaci pro převod hlasu na text a o svých snech prostě mluvit. Existují i aplikace speciálně určené pro deník snů. Pokud jste umělecky založení, deník si vyrobte. Ať už si vyberete jakýkoli nástroj, mějte ho blízko u postele, abyste ho mohli po probuzení rychle vzít do ruky.

shutterstock 2370712

Pravidelné zaznamenávání snů vám může pomoci odhalit třeba i příčinu psychických potíží. (zdroj: Shutterstock)


Nebojte se jednotlivé způsoby kombinovat. Pokud nefunguje deník, přejděte na hlasové poznámky. Pokud se vám líbí proces, kdy někomu svůj sen vyprávíte, zeptejte se někoho blízkého, zda je otevřený tomu, abyste mu ráno posílali zprávy nebo e-maily o vašich snech. Zájem o to bude mít více přátel, než byste si mysleli! 

2. Stanovte si před spaním své záměry

Schopnost svého mozku pamatovat si sny můžete zvýšit, pokud si před spaním řeknete, že chcete snít a zároveň si tento sen pamatovat. „Věřte tomu nebo ne, ale samotný záměr má stimulující účinek,“ říká Bulkeleyová. „Lidé často uvádějí, že se jejich vybavování snů zlepší ve chvíli, kdy přemýšlejí o tom, že si povedou snový deník.“

Podle Barretové je také klíčové se dobře vyspat. „Lidé s krátkým spánkem si pamatují nepoměrně méně snů než ti, kteří si dopřáli spánek delší a kvalitní,“ říká.

3. Sny zapisujte hned po probuzení

Barrettová vysvětluje, že vzpomínky na sny jsou křehké, a abyste si je mohli vybavit, musí projít náročným přechodem z krátkodobé do dlouhodobé paměti. To se efektivně nepodaří, pokud vás rozptyluje například to, že hned ráno procházíte svůj Twitter nebo vstáváte z postele, abyste se věnovali ranním úkonům. Dává to mozku signál, že se má soustředit na jiné oblasti.

Místo toho do ranní rutiny zařaďte klidné a pomalé pohyby a během toho sáhněte pro svůj deník. Pokud si na sen nevzpomenete hned, Barrettová radí, abyste si v klidu lehli do postele a zhodnotili, jak se cítíte. Možná vám to pomůže si vzpomenout, co jste ve snu prožili.

„Probudili jste se s pocitem smutku a mysleli na svého bratra? Zůstaňte u obsahu nebo emocí a možná se vám vybaví něco dalšího,“ říká. „Třeba si uvědomíte: ‚Ano, jsem smutný, protože se mi zdálo, že se mému bratrovi stala ta hrozná věc.‘ Mnohokrát se stane, že cokoli, co máte na mysli, je spojeno se snem a je stále přístupné, ale za chvíli zmizí, pokud se na to nesoustředíte.“

4. Zaznamenávejte fakta a pocity

Kromě toho, že si zapíšete osoby, místa a události ze snu, budete si chtít také poznamenat, jak jste se při nich cítili.

Jakmile ve svých snech začnete rozpoznávat vzorce a přemýšlet o tom, co pro vás znamenají, můžete hlouběji poznat sami sebe i své motivace.

„Emoce a postavy jsou pravděpodobně dva nejjednodušší záchytné body pro lidi, kteří teprve začínají chápat, jak snění souvisí s jejich bdělým životem,“ říká Bulkeleyová. Emoce, které ve snech cítíte, pravděpodobně odněkud přicházejí, a postavy, které se ve snech objevují, jsou často lidé, ke kterým máte nejsilnější vztah, ať už pozitivní nebo negativní.

5. Analyzujte své sny

V závislosti na obsahu snů můžete začít analyzovat hned, nebo počkat, až nasbíráte více záznamů. Výhodou čekání na více záznamů je nalezení vzorců, jejichž objevení trvá delší dobu. Například objevují se ve vašich snech více muži, nebo ženy? A více mladých, nebo starších lidí?  Totéž platí pro emoce. Pokud ve většině snů zaznamenáváte smutné pocity, zamyslete se, co ve vašem životě může být jejich příčinou.

Často se objeví specifická témata, jako je ztráta zubů nebo létání, která se snaží vysvětlit mnoho snářů. Nepřikládejte však těmto vysvětlením příliš velkou váhu.

„Snové symboly nikdy nejsou univerzální,“ říká Bulkeleyová. Naopak, jakmile ve svých snech začnete rozpoznávat vzorce a přemýšlet o tom, co pro vás znamenají, můžete hlouběji poznat sami sebe i své motivace.

Jak naložit se získanými poznatky?

Vedení deníku snů je nástrojem pozorování a zkoumání. Je jen na vás, co na základě svých zjištění podniknete. Pokud nechcete, nemusíte se svými sny dělat nic. Někdy jako psychická očista stačí zapsat si podrobnosti o tom, jak jste se v průběhu snu cítili. Deníky však můžete využít také jako pomůcku pro hlubší zkoumání, trénink lucidního snění nebo pro nastartování tvůrčích cvičení, jako je malování, kreativní psaní a další.

„Existuje mnoho konkrétních věcí, které se můžete naučit, objevit a z nichž můžete mít prospěch, když si povedete deník snů,“ říká Bulkeleyová. „Ale myslím si, že největší hodnotu má v některých ohledech právě probíhající dialog s vaším nevědomým já.“

Související…

Lucidní snění pomáhá řešit fobie i noční můry. Dokážete své sny ovládnout?
Aneta Šebková

 

foto: Shutterstock, zdroj: Sleep

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...