fbpx

Od krokodýlího penisu až po obyčejný zázvor.

Zveřejněno: 9. 12. 2022

Sexuální dysfunkce je stále častějším tématem a není se ani čemu divit, trpí jí totiž až 43 % žen a 31 % mužů. Vědci naštěstí publikovali výzkum, ve kterém figurují přírodní afrodiziaka. A opravdu fungují! 

Téměř polovina žen a třetina mužů má problémy s kvalitou sexu. Jestliže patříte do této skupiny i vy a odmítáte chemické léky, vyzkoušejte přírodní varianty. 

 

Tajemství Egypťanů

Už staří Egypťané měli svá afrodiziaka. Pochutnávali si například na sušeném krokodýlím penisu nebo ještěrčích ocáscích. Mnohá „povzbuzovadla“ si získala pověst i kvůli svému vzhledu, například mandragora lékařská, která připomíná lidské postavičky. V dnešní době máme v tomto směru naštěstí mnohem širší možnosti.

egypt stary

Už staří Egypťané vyráběli nejrůznější povzbuzovadla. Penis krokodýla by v dnešní době však dokázal pozřít asi jen málokdo.

Různé léky a podpůrné tablety lze koupit snad v každém sexshopu nebo si je objednat na internetu. Ale mnohem snadnější je poohlédnout se po něčem přírodním, protože jako afrodiziakum fungují i zcela běžné pochutiny a vůně.

Ženšen

Vědci zjistili, že tato bylina je užitečná pro zvýšení sportovního výkonu, ale pomáhá také při léčení problémů mužské sexuality včetně erektilní dysfunkce. Výzkum v oblasti vlivu na ženy je omezený, ale konkrétně u červeného ženšenu bylo prokázáno, že zvyšuje sexuální vzrušení u žen v menopauze. Vedlejší účinky rostliny jsou minimální, vzhledem k jeho estrogenním účinkům by však neměla být užívána pacienty s hormonálně senzitivním onemocněním. 

Maca

Tato kořenová zelenina původem z And byla po staletí používána na plodnost, vylepšení sexuálního vzrušení a proti návalům horka. Většinou se užívá formou tablet. Některé studie naznačují, že by mohla pomáhat ženám v menopauze se sexuální dysfunkcí, stejně jako mužům při problémech s erekcí. Přestože je zapotřebí ještě více výzkumů ke stanovení přesných dávek, je jisté, že maca má v této oblasti velký potenciál.

Ginkgo biloba

Tento výtažek ze stromů se v tradiční čínské medicíně používá jako lék na deprese, sexuální dysfunkce a další onemocnění. V jedné studii bylo zjištěno, že po jejím požívání došlo k významnému zlepšení u mužů i žen se sexuálními problémy.

ginkgo

Ginkgo biloba může pomoci se sexuální dysfunkcí, ale poradí si i s depresí.

Další výzkumy však toto tvrzení neprokázaly. Ve velmi vzácných případech může Ginkgo způsobit krvácení, zvláště pokud užíváte nesteroidní protizánětlivé léky. Pokud jste však zdraví, za vyzkoušení nic nedáte. 

Zázvor

Zázvor se v Indii a Číně používá už tři tisíciletí. Jeho afrodiziakální účinky jsou všeobecně známé, protože zvyšuje schopnost erekce i chuť na sex. Kromě toho má antibakteriální a protizánětlivé účinky, podporuje redukci váhy a zpomaluje určité druhy rakoviny.

Sladkosti vám nepomůžou

Co se týká čokolády, medu či třeba ústřic, nebyla u nich vědecky prokázána spojitost jejich konzumace s lepším sexuálním životem. Pokud jste tedy až doteď pojídali čokoládu s touto výmluvou, budete si muset pravděpodobně najít jiný důvod.

Omamné vůně

Jako afrodiziaka fungují také různé vůně, čehož samozřejmě využívají kosmetické firmy. Oblíbená je například vanilka, skořice nebo kardamom, zaručeně funguje také pižmo, což je látka, kterou vypouští samec kabara pižmového, když si značkuje území.

foto: Shutterstock, zdroj: Good House Keeping

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...