fbpx

Pátek Karla Křivana: Chvála odlišnosti, která si na odlišnost jen nehraje 1 fotografie
Nový poradce vlády prezidenta Joea Bidena Sam Brinton (zdroj: Profimedia)

Říkali mi v dětství, že důležité není to, jak vypadám, ale to, co mám v hlavě. Že lidé mě budou posuzovat podle toho, jaký jsem uvnitř. Život i práce mě naučily, že tomu tak zcela není, píše Karel Křivan

Zveřejněno: 18. 2. 2022

Americký prezident má nového poradce pro jadernou energetiku. V mé sociální bublině padaly všemožné výrazy, protože jaksi šokuje svým vzhledem. Nikdo se neptá, co ten člověk se dvěma tituly z prestižní univerzity chystá a jak přemýšlí o oblasti, jejíž budoucnost je velmi důležitá i pro Českou republiku. Řeší se lodičky, šaty a knírek. Spořádaná většina je v šoku.

Moje zkušenost mi říká, že věci dál posouvají spíše lidé nekonvenční. Současně jsem ale poznal dost extravagantních týpků, kteří byli výrazní jen a pouze svým zjevem. V hlavě měli stejné nic jako standardizovaní powerpointoví manažeři.

Ze života peklíčko

Nakonec si ti extravagantní s těmi manažery dobře rozuměli. Byla to taková ta stará dobrá česká odlišnost v mezích zákona. Je jiný, ale náš. Skutečná odlišnost, která znamená jiný způsob myšlení, než má většinový druh, té se průměrný jedinec bojí. A veřejné „dávání najevo“, že jsem jiný, to pak může jednomu udělat ze života peklíčko.

Jen lidé „jiní“, lidé skutečně odlišní, dokážou měnit svět. Již jen tím, že nás vyprovokují k hodnocení sebe samých.

Lidé spořádaní, kteří říkají a dělají, co se od nich čeká, jsou potřeba. Je to taková kotva společnosti, která způsobí, že se neutrhneme a nezmizíme v nějaké černé díře šílenosti, kde budeme tou neznámou energií spálení. Ale jen lidé „jiní“, lidé skutečně odlišní, dokážou měnit svět. Již jen tím, že nás vyprovokují k hodnocení sebe samých. Záleží na dobrém šéfovi, aby dokázal takové lidi propojit s ostatními, a využil tak jejich potenciál. Odlišnost většinu odrazuje. Zalekneme se toho, že existují světy, o kterých nemáme ani ponětí a voláme po bezpečí a našich běžných a ohmataných jistotách.

V exteriéru to není

Potkal jsem dosti lidí, kteří kromě zajímavého „looku“ ničím jiným inspirativní nebyli. Jednoduše marketingový tah. Znám na první pohled nudné chlápky v oblecích, kteří opravdu mění svět. Takže v tom, jak kdo vypadá a jak se cítí, to není. Člověka bychom opravdu měli hodnotit podle charakteru a výsledků. Nemám tedy ani problém s jaderným poradcem v lodičkách. Počkejme si, co opravdu udělá s jadernou politikou.

Západ byl a snad stále je silný ve své otevřenosti. Jen slabá a zamindrákovaná kultura vytlačuje odlišnost. Lidé se mají stávat poradci prezidentů, ostatně i prezidenty, na základě toho, co mají v hlavě. Vše ostatní je jen zajímavý detail. Detail, který činí náš život pestřejším a bohatším.

Související…

Pátek Karla Křivana: O virtuálním smart city a hloupém městě v ulicích
Karel Křivan

foto: Profimedia

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...