fbpx

České děti a mladiství pijí víc alkoholu než je evropský průměr. Na rizika s tím spojená upozorňuje kampaň Zůstaň nad vlivem.

Zveřejněno: 13. 8. 2020

Bylo mu 18 let, když se mu život obrátil naruby. S kamarády si tehdy jednoho teplého letního večera užíval rozlučkový večírek před odjezdem do zahraničí. Idylku bezstarostného okamžiku ale už o pár chvil později vystřídalo zoufalství a bezmoc. Antonín, stejně tak jako jeho kamarádi, skočil šipku do vody. Špatně ale sklopil hlavu a při nárazu o hladinu si zlomil krční obratel C5. Od té doby je na vozíku. „Už je to dvacet let, co se mi život obrátil vzhůru nohama. Ze začátku jsem zažíval pocity šílenství. Musíte se s tím ale postupně naučit žít, protože vám nic jiného nezbývá,“ vypráví Antonín Vrňák.

Odborníci varují před skákáním do vody pod vlivem alkoholu

Tehdy, stejně jako v některých dalších případech ochrnutí po skoku do vody, sehrál svou roli alkohol. Ten v menší míře působí jako stimulant, který zvyšuje sebevědomí a pocitově dodává více energie. Zároveň ale narušuje schopnost koordinace, snižuje pozornost a vede k horšímu odhadu vzdálenosti a neadekvátním reakcím. V kombinaci se skákáním do vody se proto jedná o vysoce rizikovou záležitost, která může vyústit k úrazům hlavy, páteře a míchy. Na nebezpečí skoků po hlavě do vody upozorňuje mimo jiné i projekt BanalFatal!, který provozuje Česká asociace paraplegiků. 

Zatímco po zbytek roku vyjíždí záchranáři Jihomoravského kraje zhruba ke dvěma desítkám případů intoxikace dětí a mladistvých měsíčně, teď o prázdninách se počet těchto výjezdů zvyšuje až na dvojnásobné množství. 

„I přesto, že jsem si tehdy nepřipadal opilý, mi v nemocnici naměřili 1,2 promile alkoholu v krvi. Myslím si, že moje rozhodnutí skočit určitě ovlivnilo to, že jsem předtím pil. Kdyby tam nebyli kamarádi, kteří mě vytáhli, tak jsem pod tou hladinou zůstal,“ vzpomíná Antonín. Bohužel se ne vždy podaří dotyčného zachránit. Jenom za loňský rok eviduje Český statistický úřad 55 utonutí v důsledku pádu do přírodní vody. Riziko úrazu teď v letních měsících, které svádí mladistvé k popíjení u rybníků, řek a dalších přírodních koupališť, stoupá. Zatímco po zbytek roku vyjíždí záchranáři Jihomoravského kraje zhruba ke dvěma desítkám případů intoxikace dětí a mladistvých měsíčně, teď o prázdninách se počet těchto výjezdů zvyšuje až na dvojnásobné množství. 

Vysoká obliba alkoholu u českých dětí

„České děti bohužel pijí stále více, než je evropský průměr. Snažíme se postupně s touto smutnou statistikou něco dělat a zvrátit tento trend,“ říká předsedkyně Asociace nestátních organizací Helena Rampachová, která stojí za celostátní informační kampaní Zůstaň nad vlivem. Ta se snaží oslovit děti a dospívající a upozornit je na rizika spojená s pitím alkoholu, ale i požíváním jiných návykových látek. „Naše kampaň je specifická v tom, že děti nezastrašuje. Snažíme se je motivovat a podporovat v tom, že mají vlastní rozum. Chceme, aby si samy uvědomovaly rizika, která jsou s pitím alkoholu spojená,“ dodává Rampachová. Ta si nyní už uvědomuje i Antonín Vrňák, který za svou nerozvážnost před dvaceti lety tvrdě zaplatil. „Ten okamžik už vrátit nemůžu, a tak alespoň všem ostatním teenagerům radím, aby nepili alkohol, když chtějí skákat do vody. A pokud skákat chtějí, tak jenom po nohách a ne po hlavě,“ zakončuje Antonín. 

Související…

Alkoholismus se dá léčit i mírněji než abstinencí, říká psycholožka Marie Funke
Tereza Hermochová

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...