fbpx

Vzorek zahřejete na konstantní teplotu a díky enzymu se zbarví. Pokud je pozitivní, stane se z fialové světle modrá

Zveřejněno: 29. 6. 2020

Vídeňští vědci představili nový jednoduchý a levný test na koronavirus, který nepotřebuje žádné speciální laboratorní vybavení ani odbornou znalost. Na jeho vynálezu se podíleli odborníci z Institutu pro molekulární biotechnologii, Akademie věd a Institutu pro molekulární patologii.

Podle vědců je test velkým přínosem obzvláště pro chudé země s omezenými zdroji. K odhalení koronavirové infekce se v současnosti používají hlavně tzv. PCR testy, které jsou nákladné, poměrně složité a časově náročné, neboť se genetická informace ze vzorku musí nejprve přeměnit z RNA na DNA a pak milionkrát namnožit. Vzorek je také nutné rozštěpit, a to při teplotě 95° C.

Dvacet let známá metoda

Na odběr vzorku a jeho vyhodnocení je tedy podle Julia Brenneckeho z Institutu pro molekulární biotechnologii nutné mít k dispozici relativně drahé a přesné přístroje i odborný tým. To všechno je v odlehlých oblastech, kde je nedostatek zdrojů, těžko k sehnání. Společně s Andreou Pauli z Institutu pro molekulární patologii a třemi doktorandy nyní představil již dvacet let známou metodu LAMP (Loop-mediated isothermal amplification), kterou vylepšili tak, že pro testování koronaviru nebude nutné množit DNA cyklicky, ale prostřednictvím enzymu při konstantní teplotě 63 °C.

Přesné, dostupné a rychlé testy ke zjištění koronavirové nákazy jsou potřeba všude na světě.

Výhodou testu je bezpochybně jeho rychlé a snadné vyhodnocení, které je možné pouhým pohledem. V případě pozitivního výsledku se totiž vzorek do 30 minut zbarví z fialové na světle modrou. K odběru a vyhodnocení není nutná žádná laboratorní výbava ani znalosti expertů. Vzorek musí být jen po dobu třiceti minut vystaven konstantní teplotě 63 °C, které lze dosáhnout i s pomocí kuchyňského náčiní.

„Doufáme, že naše metoda pomůže lidem nejen v průmyslových zemích, ale hlavně ve všech rozvojových zemích. Přesné, dostupné a rychlé testy ke zjištění koronavirové nákazy jsou potřeba všude na světě,“ dodává na závěr ke svému objevu Julius Brennecke.

Související…

Co se můžeme naučit z druhé vlny nemoci Covid-19, která právě prochází Asií
Klára Kutilová

foto: Shutterstock, zdroj: bioRxiv

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...