fbpx

V USA vládne minimalismus. Lidé se zbavují zbytečných věcí a jako vzor jim slouží strohý skandinávský design

Zveřejněno: 24. 1. 2019

Pro ilustraci by chtělo připomenout, jak to měli Američané s luxusem v minulosti. Za projev bohatství a dobrého živobytí se v poválečných Spojených státech považovaly obrovské domy, drahá auta, masivní nábytek a hlavně... hodně věcí. To už dnes tak úplně neplatí.

Ceny nemovitostí i úložných prostor vzrostly a stále více lidí si začalo uvědomovat, že je hromadění majetku neuspokojuje. Ba naopak, způsobuje jim pocity úzkosti a zahlcenosti. Zemí se přehnal trend minimalismu, lidé se hromadně začali zbavovat nepotřebných věcí, stěhovat do menších domů, žít jednodušším životem.

Kde předtím vedlo požitkářství a hon za raritou, nyní vítězí kvalita a jednoduchost.

No a tento "minimalistický trend" se teď promítl i do jejich preferencí, co se týče designu. Nová studie značky Volvo a výzkumné agentury Harris Poll zkoumala vliv designu právě na novodobé pojetí luxusu. Podle výzkumu si 88 % Američanů myslí, že luxusní zboží by mělo být krásné a zároveň vysoce praktické a funkční. Kde předtím vedlo požitkářství a hon za raritou, nyní vítězí kvalita a jednoduchost.

Skandinávský luxus

Pro Američany jsou v dnešní době luxusní příbytky především synonymem pro čistotu (55 %), prostornost (50 %) a funkčnost (45 %). Jednašedesát procent dotázaných se přitom shodlo na tom, že takové požadavky splňuje skandinávský design, a 27 % uvedlo Švédsko jako top zemi, která je spojená s moderním luxusem.

Související…

Samořídicí auta? Nejvíc lidí věří Volvu
Tereza Hermochová

Celých 68 % dotázaných věří, že pokud jde o luxus, méně je více, 84 % je přesvědčeno, že Američané mají příliš mnoho majetku, a 85 % zpovídaných údajně aktivně pracuje na tom, aby se zbavovali zbytečných věcí, a jejich domovy tak byly, co se týče vybavení, minimalistické. A to už zní jako pořádná uklízecí párty. Můžeme doufat, že se Američané nezbaví úplně všeho. To by se potom také mohlo stát, že se Indové na druhé straně světa utopí v odpadcích.

foto: Shutterstock, zdroj: Dexigner

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...