fbpx

Švédská značka dalece předehnala i firmy, které se autonomní dopravou primárně zabývají

Zveřejněno: 20. 12. 2018

Dočkáme se někdy toho, že samořídicí vůz bude stejně obvyklý jako taxík? Výrobci automobilů, technologické firmy a zákonodárci se už připravují na potenciální revoluci, mnoho řidičů si však takovou budoucnost nedokáže ani představit. Jinak to mají návštěvníci webu pro nadšence do automobilů DriveTribe, který založilo populární trio Clarkson, May a Hammond. Když totiž magazín čtenářům položil otázku, ve kterém autonomním vozidle by se cítili nejbezpečněji, měli jasno: ve volvu.

I když je to většinou Google a Tesla, kdo se objevuje na vrcholcích žebříčků kvůli svým pokrokům v oblasti umělé inteligence, více než polovina z 2 500 respondentů ankety uvedla, že věří Volvu – výrobci, který je nejčastěji spojován právě s bezpečností a spolehlivostí.

Klíčová je bezpečnost

Švédská značka tak dalece předehnala i firmy, které se autonomní dopravou primárně zabývají. Druhé místo v anketě o bezpečnosti autonomních vozů obsadila Muskova Tesla Motors, jíž plně důvěřuje přibližně 20 % lidí, na třetí příčce se 13,5 % skončilo Audi, které jako první uvedlo na trh elektrický vůz. Ve stínu těchto značek pak zůstávají jejich rivalové Porsche (2,9 %), Ford (2,5 %), VW (2,2 %) a Toyota (2,1 %).

Technologické firmy jako Google nebo Tesla svá auta testují jako součást svého PR. K tomu, aby získaly důvěru koncových zákazníků, jim to ale stále nestačí.

„Když jde o nákup auta, bezpečnost je klíčová pro většinu lidí, obzvláště jde-li o rodinný vůz. Technologické firmy jako Google nebo Tesla svá auta testují jako součást svého PR. K tomu, aby získaly důvěru koncových zákazníků, jim to ale stále nestačí,“ říká CSO DriveTribu Richard Beech. „Lidé věří Volvu – a to je hlavní faktor, podle kterého si pak auto koupí,“ dodal.

Volíme tradici

Autonomní řízení a problematika bezpečnosti jsou velice úzce propojeny. „Technologie autonomních vozů má potenciál přinést automobilovému průmyslu další historický průlom v oblasti bezpečnosti; podobný, jako když Volvo představilo tříbodový pás,“ podotýká šéf automobilky Volvo pro Spojené království Jon Wakefield.

whose autonomous cars would you feel safest in drivetribe 545x1024

Na seznamu se překvapivě vůbec neobjevil Mercedes, který nedávno v rámci kampaně prohlašoval, že jeho vozy raději přejedou chodce na silnici, než aby narazily třeba do stromu a ohrozily život pasažéra. Podle webu DriveTribe nebyl Mercedes do ankety zařazen, protože ještě „neučinil dostatečné kroky ke vstupu do oblasti autonomních vozidel a je daleko za vyspělostí Volva a ostatních“.

Pokud jde o bezpečí, volíme tradici.

Ani technologická firma Apple, která dělá v oblasti autonomních vozů také velké pokroky, se nijak neumístila. Jejím iPhonům sice věří masy lidí, na dopravním trhu je ale stále ještě úplný nováček. Závěr je jasný: Pokud jde o bezpečí, volíme tradici. A to se asi jen tak rychle nezmění ani v oblasti autonomních vozů.

foto: Archiv Volvo, zdroj: The Sunday Times, Driving

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...