fbpx

Štěstí si za peníze nekoupíš? Pod tropickým sluncem je k mání jeho dokonalá, leč dočasná iluze 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Nahlédněte do fascinujícího světa zralých žen a sexuální turistiky. „S arabskými zeměmi mám své bohaté zkušenosti, ale nikdy jsem si nemyslela, že bych v nich podlehla kouzlu plážového inženýra,“ začíná své vyprávění Mirka. Jak její několikaletá romance dopadla?

Zveřejněno: 4. 11. 2023

V rozlehlé krajině lásky existuje zvláštní fenomén – svět, v němž se více či méně zklamané starší ženy, anebo i skvěle vypadající MILFky, vydávají na dobrodružné cesty do zemí, kde se láska vyplácí, a to doslova. Či ještě přesněji, platí se za ni. Jak a kdo ale zaplatí a čím? Na dnešní dobrodružství se vydáme do říše sexuální turistiky zralých žen, kde se boří všechny zakořeněné stereotypy a kde touha nezná věk.

Představte si exotické pláže, horké tropické noci a k tomu příslib vášně. Pro mnoho zralých žen, které si chtějí odpočinout od všedního života anebo si jen tak připomenout, že ještě nejsou samy a jsou žádoucí a žádané, jsou arabské země, ale i země jako Jamajka, Dominikánská republika a Kuba, lákavými destinacemi.

Tyto země  se se svou živou kulturou a teplým podnebím stávají hřištěm pro romantické eskapády, i když poněkud transakční povahy. Žijí v nich totiž nebohatí, ale veselí a šarmantní mladíci, kteří touží po jediném. A tělo stárnoucí ženy to rozhodně není. Zato pas, peníze a příslib vycestování jsou natolik silnou motivací, že i ty vrásky lze na čas přehlédnout.

Co pohání muže za oponou?

„S arabskými zeměmi mám své bohaté zkušenosti, ale nikdy jsem si nemyslela, že bych v nich podlehla kouzlu plážového inženýra,“ říká padesátiletá Mirka z Kladenska. „Jenže pak se objevil Mohsen a všechno se změnilo. Děti jsem už měla odrostlé a tenhle kluk, který by mohl být s přehledem mým synem, se mi začal dvořit, a úspěšně.

Tito muži, často mladí a okouzlující, pocházejí ze zemí, kde panují ekonomické potíže. Nemusejí být hloupí a často ani nejsou, ale nemají mnoho možností, jak žít takový život, jaký by si představovali. Příslib finanční stability, i když jen na chvíli, je vede k tomu, aby se stali společníky dobrodružných žen, a to bez ohledu na jejich věk.

Nakonec jsem jeho kouzlu úplně podlehla, a to poměrně rychle. Byl mladý, krásný, zdvořilý, šarmantní, věděl, co říkat a jak to říkat. A taky byl chudý,“ vzpomíná na svůj několikaletý románek Mirka. Nakonec si po několika letech vídání se, kdykoli to šlo, Mohsena v Tunisku vzala a pak i přivezla do Čech. Díky ní už nebyl tak chudý, ale Mirčiny děti ho prostě nepřijaly. Proč?

Kromě toho, že by Mohsen coby matčin partner mohl být jejich sourozencem, se totiž změnil. A není jediný. 

Peníze za hranicemi (ne)všedních dní

Tito muži, často mladí a okouzlující, pocházejí ze zemí, kde panují ekonomické potíže. Nemusejí být hloupí a často ani nejsou, ale nemají mnoho možností, jak žít takový život, jaký by si představovali. Příslib finanční stability, i když jen na chvíli, je vede k tomu, aby se stali společníky dobrodružných žen, a to bez ohledu na jejich věk.

„Poznal jsem Karin, když mi bylo dvacet. Měl jsem tehdy jen džíp a vozil jsem turisty a hlavně potápěče,“ říká Jamajčan Ricky. „Ale já jsem se opravdu zamiloval. Byla chápavá, uměla naslouchat, byla krásná a měla zkušenosti. Vůbec mi nešlo o peníze. Opravdu se mi líbila a já jí. Nejdřív jsme si mysleli, že to bude jen jedna dovolená. Pak ale začala Karin jezdit častěji a nakonec jsme si koupili dům u nás na vesnici. Je fakt, že na ten bych se nikdy nezmohl. Byli jsme spolu deset let, Karin pak bylo už přes šedesát a sama mi řekla, že bych si měl najít mladší přítelkyni. Tak jsem si vzal mou ženu, ale s Karin jsme přáteli. Ostatně, bydlíme teď s rodinou pořád v domě, který nám koupila. Už sem nejezdí, ale občas si zavoláme.“

Vrásky nejsou překážkou

Důvody, které lidé z různých kultur a zemí mohou mít pro vztahy se staršími ženami, jsou různé. Jejich postoje mohou být ovlivněny sociálními, ekonomickými nebo osobními faktory. Podle psycholožky Jany Cimanské jsou některé možné důvody ekonomické, zkušenostní anebo skutečně i kulturní: „Muži z chudších zemí mohou hledat vztahy se staršími ženami z ekonomických důvodů. Starší ženy mohou mít stabilnější finanční situaci a mohou svým mladším partnerům nabídnout finanční podporu nebo zlepšení životních podmínek. Starší ženy mohou být často emocionálně a finančně stabilnější, což může poskytnout mladším mužům pocit bezpečí a jistoty,“ říká.

Některým ženám jde o to, aby znovu získaly ztracenou vášeň a daly průchod své smyslnosti v zóně bez odsudků. Jiné hledají citové vazby, které jim v jejich domovině unikly. Půvab pocitu, že jsou žádoucí a opečovávané, i když jen dočasně, se stává silnou motivací. 

To ale nejsou jediné důvody. Starší ženy, zejména pak MILFky, mohou být podle odborníků vnímány jako nositelky zkušeností a moudrosti. Mladší muži tak mají jedinečnou příležitost se naučit více o životě, mezilidských vztazích a kariérním růstu.

V některých kulturách může být akceptováno, nebo dokonce očekáváno, že muži budou mít vztahy se staršími ženami, zvláště pokud jsou tyto ženy bohatší nebo mají společenské postavení. Tito mladší muži pak mohou považovat své starší ženy, zejména ty krásné, za žádoucí a atraktivní a vztahy s nimi jim mohou poskytnout pocit žádoucnosti a sebeúcty.

Každý vztah je jedinečný a závisí na osobních preferencích, hodnotách a situaci daných osob. Někteří to mohou nazývat oportunismem, jiní v tom vidí přežití v náročném světě. Ať už je motivace jakákoli, tito muži se stávají společníky a milenci bohatých žen a plní jim všechna přání. Sami ale dobře vědí, alespoň většinou, že jejich partnerky jsou jen dočasné…

Atraktivita mladé náruče

Nyní se zaměřme na hlavní protagonistky těchto příběhů (s Mirkou se už trochu známe). Padesátnice, děti odrostlé, stabilní práce, poměrně nadité konto – stárnoucí ženy, věkem zralé, ale duchem mladé, se na své cesty za tělesným potěšením vydávají z různých důvodů.

Některým jde o to, aby znovu získaly ztracenou vášeň a daly průchod své smyslnosti v zóně bez odsudků. Jiné hledají citové vazby, které jim v jejich domovině unikly. Půvab pocitu, že jsou žádoucí a opečovávané, i když jen dočasně, se stává silnou motivací. Je to cesta za novým objevením, osvobozením a kapkou dobrodružství.

„No, jsem blbá, a teď už to vím,“ říká dvaapadesátiletá Jana, která se bláznivě zamilovala na Srí Lance do místního dvacetiletého turistického průvodce. Úplně ztratila hlavu. „Jezdila jsem na Srí Lanku i čtyřikrát ročně. Věděla jsem, že nejsem jediná, kdo za Zajíčkem, jak jsem mu říkala, takhle jezdí. Ale nevadilo mi to. Bylo nám spolu krásně, a to celé dva roky. Pak si už zvykl na to, že několik měsíců v roce stráví v luxusních hotelech a apartmánech. A přestalo mu to stačit. Chtěl pořád víc, a chtěl dokonce i do Čech. A já se naštěstí probrala. Investovala jsem do něj za ty dva roky velmi slušné peníze, ale nelituji toho. U nás se neseznamuju, místní muži mě nepřitahují a asi ani já je. Tohle byly krásné dva roky plné vášně. A za tu jsem si zaplatila.“

Kalkul nebo řízení osudu?

Otázka o vztazích mezi ženami z bohatých zemí a mladými milenci z chudších zemí vyvolává různé reakce a je často spojována s kontroverzí. Roli jistě hraje exotika a nová zkušenost, které mladší milenci z odlišné kultury přinášejí. Setkání s někým z jiného kulturního prostředí může být pro ně vzrušující a dobrodružné. Některé ženy však mohou vztahy s mladými milenci hledat jako způsob projevení své moci a kontroly. Finanční nezávislost jim může umožnit vést vztahy podle svých podmínek.

U nás jsou tyto ženy prakticky „neexistující“. Nemají příležitost se seznámit, jsou vyhořelé, pro moderní společnost staré. A náhle se cítí parádně, navíc po boku krásného a mladého zajíčka. A za to se platí, anebo ne?

Další ženy si mohou vybírat mladší partnery z chudších zemí kvůli jejich životnímu optimismu, energii nebo vášni. Vidí v nich zajímavé společníky, kteří mohou jejich život obohatit. V některých případech mohou ženy hledat vztahy mimo svou zemi, protože mají pocit, že v zahraničí jsou muži méně zatíženi genderovými očekáváními a tradicemi.

V některých bohatých zemích mohou ženy cítit méně společenských omezení ohledně jejich vztahů. Můžou se cítit svobodnější ve svém rozhodování a volbách partnerů. Některé vztahy ale mohou vzniknout náhodně, neplánovaně. Lidé se mohou setkat během cestování nebo práce v zahraničí a navázat vztah bez návaznosti na socioekonomický status.

Láska nezná věk, hranice ani konvence

Již přísloví tvrdí, že láska ve všech svých podobách nezná věk, hranice ani konvence. Je to oslava prozkoumaných tužeb, znovu zažehnutých vášní a nekonečných možností, které láska ve svých nesčetných podobách přináší do našich životů.

Když se vydáme po spletitých cestičkách sexuální turistiky zralých žen, najdeme svět, kde láska, intimita a kamarádství nabývají nečekaných podob. Je to svět, kde láska, byť transakční, nosí okouzlující úsměv, a kde ve vzduchu tančí smích ze společně prožitých chvil. Zpochybňuje společenské normy, překračuje věkové bariéry a připomíná nám, že lidské spojení je složitá a mnohotvárná mozaika.

U nás jsou tyto ženy prakticky „neexistující“. Nemají příležitost se seznámit, jsou vyhořelé, pro moderní společnost staré. A náhle se cítí parádně, navíc po boku krásného a mladého zajíčka, jak by řekla Jana. A za to se platí, anebo ne?

Poznámka autorky: Tento článek představuje osobní pohled na citlivé téma. Uznává složitost daných situací a respektuje volbu a soukromí jednotlivců.

Související…

Boduje i po devadesátce: Čím ženy inspiruje nejstarší modelka světa
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...