fbpx

Znáte zkratku MMD, neboli My Mohamed is Different? Podívejte se, jaké to je chytit se do sítí plážového inženýra a jak se váš vztah s muslimem bude pravděpodobně vyvíjet dál.

Zveřejněno: 17. 3. 2024

Vzít si muslima je malou exkurzí do světa sebemrskačství a způsobem, jak zjistit, že to mé MMD vzalo za své. Záleží jen na tom, jak rychle. Hovořím z vlastní zkušenosti, protože jsem sama několik měsíců muslima za manžela měla, a mám spoustu kamarádek, které na tom byly nebo ještě jsou podobně. I jejich „virus MMD“ postupně odezněl. Jistě, nemusí to tak být vždycky. Ale většinou se to stane.

Existují mezi námi holky, ženy, paní i dámy, které inklinují k mužům tmavší pleti. Buď se jim prostě a jednoduše líbí, nebo podlehnou kouzlu jejich řečí a skutků na nějaké zahraniční dovolené. Nebo jim vztah na dálku vyhovuje i se všemi jeho úskalími a je pro ně pohodlný. Samy si určují, kdy ho uvidí, a dokážou oddělit život doma od toho na dovolené. Takových ale moc není. Anebo prostě věří, že jim se klišé o naprosté nemožnosti být šťastná s Egypťanem, Tunisanem, Marokáncem a podobně podaří vyvrátit. Proč? No právě – protože „můj Mohamed je jiný“.

Romance začíná

Začátky bývají jako přes kopírák. Přijedete někam na pobytovou dovolenou a tam se prostě zakoukáte nebo rovnou zamilujete do místního „plážového inženýra“. Z tohoto slovního spojení by mohl být terminus technicus, protože každý animátor, číšník, fotograf, plavčík nebo instruktor čehokoli, včetně těch, co vás svezou na velbloudu nebo na koni (snad kromě uklízečů, protože ti nemluví vůbec), prostě každý, kdo umí pár slov anglicky, má vysokou školu. Alespoň to tedy o sobě tvrdí a u některých z nich je to možná i pravda, jenomže je dobré vzít v úvahu i úroveň oné „vysoké“ školy v dané zemi.

Před vašima očima se pak rozvíjí příběh o tom, co vystudoval, ale jak je z chudé rodiny, a proto mu nezbylo nic jiného, než se vydat do nejistých a zrádných vod turistického průmyslu. A vy jste teď jeho vstupenkou do vykoupení. Doslova.

m shutterstock 2181544315 1

Můj Mohamed je jiný... (zdroj: Shutterstock)


Romance má tedy zelenou. Na vás působí kouzlo dovolené, relax, teplo, pohoda a v neposlední řadě: plážoví inženýři vědí, jak v tom chodit. Často se jim tedy povede, že z dovolené odjíždíte zamilovaná až po uši. A víte, že nezůstane jen u té jedné dovolené.

Love of my life

A kolotoč se roztočí. Pro to, abyste svého Mohameda viděla, uděláte cokoli. Riskujete problémy v práci, finanční nejistotu, neposloucháte kamarádky, rodiče. Některé dokonce zapomenou i na své děti. Před vším zavíráte oči. Chytly jste virus MMD.

A Mohamed je zprvu „neinvazivní“. Čeká na vás na letišti, dlouhé minuty se vám dívá do očí, nepustí vaši ruku, seznámí vás s kamarády. Tak to trvá několik dovolených. A vy si ani nevšimnete, že za pronájem vašeho hnízdečka lásky platíte vy, za jídlo taky, tu a tam přivezete dárek, protože Mohamed by si moc přál toto triko, nebo nemá tenisky, rozbil se mu telefon. Všechno děláte zaslepená láskou. A on přesně ví, jak ji posílit. Výborně funguje i věta: Pojeď se mnou, chci tě představit mé rodině. A to je ještě ten lepší případ.

Rodina má širokou definici

Proč lepší případ? Rodina totiž může znamenat cokoli. V lepším případě vás Mohamed vezme do jeho města/vesnice… Nikdo z jeho příbuzných nemluví anglicky, přesto vás ale skvěle přijmou. Proč by také ne – jste chodící jistá budoucnost pro celou jejich rodinu. Co na tom, že jste o dvacet let starší a máte děti ve věku Mohameda. Máte to, co chtějí: evropský původ, na jejich poměry nadité konto, snahu zaslepené láskou pomoci a milujete jejich syna. V tom horším případě se později ukáže, že jedna ze sester byla ve skutečnosti další Mohamedova manželka.

Pokud se například v Egyptě nějaký muž skutečně rozhodne mít dvě manželky, podle islámu musí vše dělit na polovinu. Vše. Peníze, dary, city, dokonce i sklenku vody. Co dá jedné, měl by dát i druhé. Měl by s nimi trávit stejně času, což většinou vyústí v to, že je otrokem a štvancem. Navíc mezi manželkami většinou nepanuje porozumění a vzájemná láska (i když i to se může výjimečně stát), takže muž skutečně mezi nimi lítá jako štvanec. Ti, které znám, ať se snaží sebevíce – a mají na to i prostředky a nechybí jim dobrá vůle – pak sami říkají, že podruhé by to už neudělali.

Ne ve všech muslimských zemích je mnohoženství povoleno. V Tunisu například můžete mít jen jednu manželku, v Egyptě ale hned čtyři. To pak má egyptský Mohamed vyhráno! I když i to je diskutabilní. Ono je těžké uspokojit jednu ženu, natož pak pendlovat mezi dvěma a více! Tomu se upíše jen skutečný blázen nebo snílek. Turistka je ale snadnou kořistí, protože pravda vyjde najevo až později, jestli vůbec.

Cesta do pekla

Vraťme se ale do uzavírajícího se hnízdečka pulzující lásky. Rodina vás přijala. Záříte štěstím, a i Mohamed vypadá spokojeně. Povedlo se.

Abyste s ním mohla trávit čas, máte dvě možnosti. Buď zapomenete na hotely, kde vás neoddané neubytují, a zaplatíte někde měsíční pronájem bytu, kde bude „váš MMD“ žít, i když vy budete zrovna doma, v Evropě. Anebo podepíšete „orfi“ – jakýsi fejkový oddací papír, platící jen v té dané zemi, kterým jste se stala Mohamedovou „manželkou“. Pak můžete ve většině zařízení společně fungovat a bydlet.

m shutterstock 1164687661

Happily ever after? (zdroj: Shutterstock)


Tento „manželský doklad“ je ale de facto jen cár papíru, který platí jen v té dané zemi. Můžete si jej nechat u sebe (což vám i odporučujeme), vozit ho s sebou, a pokud jej už nechcete, můžete jej i roztrhat. V naší zemi nemá váhu.  Pokud byste jej ale svému Mohamedovi nechala, pak se můžete dostat do problémů. Zejména pokud jste Mohameda „zranila“. Vdáte se a pojedete v klidu opět do Egypta, o vašem MMD už ani nevíte. Jenže on vás uvidí, zjistí to, nebo snad jste natolik neprozřetelná, že odjedete do stejné destinace – a problém může být na světě. Vy totiž právo na více „manželů“ nemáte. Pravděpodobnost je sice malá, ale mohla byste se dostat do problémů… Je proto lepší si originál nechat vždy u sebe a někde v podvědomí tušit, že virus MMD jednou třeba pomine...

Anebo se vydáte přímou čarou do pekla – rozhodnete se vaši lásku legálně zpečetit. Vyběháte všechny papíry, utratíte desetitisíce. A pak se vezmete. Nečekejte ale honosnou svatbu v bílých šatech, s družičkami a hudbou ani plážovou idylku s rozjásanými rodinami. Tedy většinou. Spíše se připravte na to, že v odpovídající kanceláři ministerstva odříkáte věty, kterým nerozumíte, a na papír otisknete všechny své prsty. A ještě na něco jsem zapomněla – pravděpodobně přijmete islám jako svou víru. Ono je to totiž nejsnazší. Jako ateistka si ho vzít nesmíte. Pokud nejste křtěná, příprava ke křtu by trvala půl roku, jenomže muslimkou se stanete za pár minut. Stačí fotka v šátku a jedna návštěva, kde napíšete esej o islámu a jste poučena o všech jeho krásách.

Pořád vám to ještě připadá jako pohádka? Romance o tom, jak jsem si vzala mého MMD, se ale dostává do dramatické zápletky.

Proč je najednou všechno jinak?

Kouzlo první noci se nekoná. Na sexuální náruživost už vás přece uhnal, stejně jako na krásné řeči a idylickou budoucnost. Jediné, co je jinak, že teď jsou už vaše vášnivé (nebo už méně vášnivé?) noci zcela legální. Může se i stát, že se vás už Mohamed ani nezeptá, jestli si milování s ním opravdu užíváte, nebo jestli ho chcete.

Je jen třeba si uvědomit, že z manželství s mužem ze zcela jiné kultury jen těžko vyjdete jako vítězka.

Najednou nemá čas. Pokud se hned do jeho země nepřestěhujete, ale pořád pendlujete mezi dobrou prací v civilizaci a zemí, kde jste „potkala lásku“, pak najednou není vždycky po ruce. Zrovna když máte přijet, musí domů, protože jeho máma je nemocná, tatínek umírá, sestra má svatbu. Když je s vámi, po nocích a večerech najednou mají kamarádi přednost. Anebo je s vámi doma, ale atmosféra by se dala krájet. V ruce drží mobil a neustále s někým telefonuje, hraje online hry, vás si nevšímá a dává vám okatě najevo, jak moc ho vaše přítomnost obtěžuje. Ano, můžete namítnout, že tak se někdy chová i znuděný manžel po x letech, a nemusí to být zrovna muslim… I to je možné, jenže v těchto zemích je to všechno jaksi vyšroubované do větších obrátek.

K tomu Mohamed pak ještě zcela jistě kouří, v lepším případě cigarety, v horším haš nebo trávu. Pořád a všude.

Cesta ven? Dítě, coby (ne úplně šťastná) cesta ven z problému. Alespoň MMD bude doufat, že když vám dítě udělá, obrátíte pozornost od něj někam jinam (i to vám ale později vyčte). A vy ho pořád milujete a miminko s ním dokonce stále chcete, proto svolíte. To, že vám to život spíše zkomplikovalo bez ohledu na to, jak svého potomka milujete, zjistíte asi až později.

m shutterstock 1232027233

V jaké situaci jste se ocitla, někdy zjistíte, až je cesta zpět minimálně složitá. (zdroj: Shutterstock)


Anebo lepší varianta – probudit se. Jak? Jedině ranou do hlavy. Jenže těch, kdo vám ji dají, už výrazně ubylo. Kamarádky vás většinou opustily, protože jste je neposlouchala.

Najednou se nemáte ani komu vyplakat na rameni. A to se pak ještě ukáže, že Mohamed má třeba jednu ženu doma (tedy pardon, dříve sestru…) a s ní i nějakého toho potomka… Ženu jeho kultury.

Sen se rychle rozplynul.

MMD a Alenka v říši divů

Že tento příběh znáte? Může to být váš příběh, příběh vaší kamarádky, maminky anebo jste o tom určitě už slyšela nebo četla. Jsou případy, kdy to dopadlo dobře. A pak případy, kdy dostat se z osidel plážového inženýra trvá roky, o to déle, jsou-li už ve hře děti. Některé z nás žijí toto peklo se sevřenými ústy a stále ubývající váhou kvůli nedostatku peněz, stresu, nespokojenosti v manželství a celkovému vyčerpání a únavě  celé roky. Nemají finanční prostředky, zázemí ani možnosti na to dostat se z toho ven a odjet, zejména pokud uzavřely legální mezinárodní sňatek. Tiše trpí. Proč?

Stačilo si na začátku uvědomit, jak náročné je žít ve spokojeném manželství i ve vlastní kultuře. Kolik je to práce, debat, kompromisů, překusování a jak moc oboustranného respektu, snahy a píle to vyžaduje. Jenže tady narážíte na zcela jinou kulturu. Na kulturu většinou chudé země, kde žena má jiné postavení než muž, rodina je sice nade vše, ale v jejich pojetí. Na zemi, kde jste jen chodící peněženkou. Na zemi, kde muži většinou vidí jen zahalené ženy, které se zahalují dobrovolně, protože jim to usnadňuje život. V této zemi se váš Mohamed, nebo jakýkoli jiný MMD, dostal do světa Alenky v říši divů. Do světa neomezených možností, vášnivých turistek, do klasického střetu kultur. Na naší straně je třeba si uvědomit, že z manželství s mužem ze zcela jiné kultury jen těžko vyjdete jako vítězka.

Stanovení diagnózy MMD je na vás: pokud už jste totiž virus chytla, žádný lékař vám v počátku nedokáže pomoci. Je to tedy podobné jako ADHD. Ale lepší – v určitém okamžiku totiž možná ta rána palicí přijde. Od vás samotných.

Související…

Lidské knihovny: Proč si přečíst třeba příběh schizofrenika nebo černé muslimky
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...