fbpx

Štvou vás pomluvy na pracovišti? Utněte je hned v zárodku 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Pokud někdo před vámi pomlouvá druhé lidi, můžete si být téměř stoprocentně jistí, že před ostatními pomlouvá zase vás

Zveřejněno: 28. 2. 2023

Pokud se v pracovním světě pohybujete déle než pár měsíců (a alespoň trochu si všímáte světa kolem sebe), je velmi pravděpodobné, že jste se setkali s kancelářskými drby. Ať už jste se dozvěděli, že pan X nesnáší paní Y, protože dostala k poslední výplatě větší bonus, nebo že se slečna Z vyhýbá panu W, protože neopětuje její city, k větší či menší šeptandě zkrátka dochází snad v každé firmě.

Práce s lidmi, které máte rádi a s nimiž si rádi povídáte (zejména o tématech, která nesouvisejí s prací), zpříjemňuje většině z nás těch dlouhých osm hodin, které denně v práci strávíme. Existuje tolik aspektů práce, které mohou být otravné. Proto působí jako závan čerstvého vzduchu, když se ocitnete v situaci, kdy jsou vaši kolegové pohodoví lidé, se kterými můžete nejen spolupracovat na pracovním projektu, debatovat o svých oblíbených seriálech, ale také probírat pracovní prostředí a ostatní lidi.

Pokud cítíte, že ten druhý chce daného člověka pomluvami vyloženě poškodit, můžete se ho také přímo dotázat: „A proč mi to vůbec říkáš?" 

Ano, je naprosto normální zapojit se do rozhovoru s důvěryhodným spolupracovníkem o postřehu, že například Lukáš je na LinkedInu v poslední době mimořádně aktivní a vy si myslíte, že plánuje opustit firmu. Když se však tyto rozhovory začnou odehrávat každý den, nebo přejdou do zlomyslné roviny, nejspíš jste zašli příliš daleko. Pokud si nedáte pozor, můžete dostat nálepku kancelářské drbny.

Jak se tedy vyhnout jakýmkoli nepříjemným rozhovorům o vašich kolezích? Zde je několik tipů, které uvádí americký web na vyhledávání práce The Muse:

1. Nikdy neventilujte frustrace člověku, kterému stoprocentně nedůvěřujete

Nejjednodušší způsob, jak se nechat vtáhnout do nevhodné konverzace, která ve vás po jejím skončení zanechá úzkostný pocit, je svěřit se někomu, koho moc neznáte. Když se takovému upovídanému jedinci začnete svěřovat třeba s názory na lidi ve firmě, dáváte mu příležitost, aby vás využil jako zdroj informací, nebo aby po kanceláři šířil vaše osobní záležitosti.

Místo toho si své osobní myšlenky nechte pro sebe nebo pro své opravdové přátele. Pokud hovoříte se spolupracovníkem, kterého neznáte tak dobře, držte se pouze nekontroverzních témat.

2. Tajemství nikdy nezůstane tajemstvím

„Něco ti řeknu, ale nesmíš to nikomu říct,“ říká mnoho z nás, když se chystá prozradit něco, co moc dobře ví, že by asi říkat nemělo. Proč to tedy děláme? Když vám daná osoba slíbí, že „tajnou“ informaci nikomu neřekne, vždy existuje velmi vysoké riziko, že drb okamžitě poputuje dál a dál. Zkuste si vzpomenout, co jste udělali vy, když vám někdo řekl, ať něco nikomu neříkáte. Poslechli jste?

Pokud za vámi někdo s takovým tajemstvím přijde, zkuste odpovědět něco jako: „Tak mi to radši neříkej, neumím udržet tajemství.“

To, co kancelářské drbny potřebují (kromě dobrých a šťavnatých informací), je zaujaté publikum. Nedovolte, abyste mezi ně patřili i vy.

3. Zkuste nenápadně změnit téma

„Slyšela jsi to o Tomášovi? Včera na večírku to přehnal s pitím a řekl šéfové přesně to, co si o ní myslí.“ Hmm, co si asi tak Tomáš myslí? Zkuste spolknout lákavou otázku a reagujte jinak, například: „Ano, ty drinky byly fakt silný a všichni jsme končili pozdě. Jsme dobří, že jsme se dokázali vůbec včas vzbudit! Mimochodem, nevíš, jak se jmenovala ta kapela, která vystupovala? Byla super!“ Pokud cítíte, že ten druhý chce daného člověka pomluvami vyloženě poškodit, můžete se ho také přímo dotázat: „A proč mi to vůbec říkáš?“ 

To, co kancelářské drbny potřebují (kromě dobrých a šťavnatých informací), je zaujaté publikum. Nedovolte, abyste mezi ně patřili i vy. Bez ohledu na probírané téma se téměř vždy najde způsob, jak konverzaci odvést do bezpečných vod.

4. Nikdy neopakujte nic, co by se opakovat nemělo

I když se ze všech sil snažíte vyhnout zapojení do drbů o svých spolupracovnících či šéfovi, ne vždy se vám to samozřejmě podaří a čas od času si podobné tlachání budete muset vyslechnout. Pak ten nejjednodušší a nejúčinnější způsob, jak zajistit, abyste se nedostali do sítě kontroverzí, je držet jazyk za zuby. Uložte si nechtěné informace do svého mentálního trezoru a prostě pokračujte v práci.

Na internetu koluje mnoho článků o tom, že drby v kanceláři mohou být dobré pro vaši kariéru, protože vás udržují v obraze a mohou třeba i zvýšit produktivitu práce. Profesor Jack Levin z Northeastern University dokonce říká, že drby mohou zlepšit naše emocionální zdraví. Jasně však vymezuje rozdíl mezi toxickými drby a naopak těmi, které lidi spojují. Až tedy příště budete mít chuť mluvit o cizích záležitostech, nejdříve si promyslete, zda to vám i vztahům na pracovišti nakonec nepřinese víc škody než užitku.

foto: Shutterstock, zdroj: Themuse.com

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...