fbpx

Zveřejněno: 14. 6. 2017

Jóga – každý si asi představí pod tímto slovem něco trošku jiného. Někdo zpocené, hubené postavy, smotané do krkolomných pozic, a jiný zase nehybné, hodiny sedící a meditující bytosti... a nebo třeba i úplně něco jiného.

Kdybych měla slovy popsat, co je pro mě jóga, asi bych se nejdříve opřela o etymologii. Tam se dozvíme, že toto slovo vychází ze sanskrtu od kořene „judž“, což znamená spojovat. Je to spojení nejen se sebou samým, ale i se vším okolo do původní jednoty.

joga1

Cvičení jógy v tělocvičnách má kořeny v době teprve před sto lety

Techniky mohou být různé

Ano, je to tak, cvičit se dá jóga různě. Dokonce se objevují informace o tom, že to, co dnes praktikujeme v různých tělocvičnách a jógových studiích, má kořeny v době teprve před sto lety. Tehdy se Indové rozhodli hledat svou národní identitu a vymezovat se proti anglické nadvládě. Po celé Indii začaly vznikat instituty, které zkoumaly blahodárné účinky cvičení. Byly to pozice částečně vycházející ze zkušeností jogínů a částečně inspirované cvičeními, která odkoukali od anglických kolonizátorů. A tak od té doby jsou nám dostupné stovky možná i tisíce dat a informací o tom, čeho všeho můžeme dosáhnout, když budeme denně stát na hlavě, prohýbat se do mostu nebo ležet v pozici mrtvoly.

Co to je jóga?

Když půjdeme ke kořenům tohoto cvičení, zjistíme, že podle nejstaršího uceleného jógového textu, který se jmenuje Jógasútra a napsal ho Pataňďžali zhruba 250 let před naším letopočtem, je jóga rozdělena do osmi částí, možná by se dalo říci i stupňů. Osmým stupňem je Samádhí, tedy jakési „osvícení“ neboli dosažení permanentního flow.

Pataňdžaliho osmidílná Aštanga jóga

  1. Jama (zákazy) – kontrola chování s ohledem na jiné lidi (odmítnutí násilí, lhaní a nepoctivosti, odmítnutí krádeže cizího majetku, odmítnutí sexuálních výstřelků a chamtivosti)
  2. Nijama (příkazy) – kontrola chování s ohledem na vlastní osobu (tělesná a duševní čistota, vnitřní spokojenost, vnitřní askeze a sebekázeň, studium posvátných knih, poslušnost a uctívání „osobního boha“)
  3. Ásana (pozice meditační i gymnastické) – kontrola tělesných funkcí pomocí osmdesáti čtyř různých cviků. Umožňují rozpustit svalové napětí, povzbudit činnost různých orgánů a žláz. Výsledkem je optimalizace tělesných funkcí (zrak, čich, myšlení apod.).
  4. Pránajáma (ovládání dechu) – usnadňuje dosažení nezávislosti, směřuje k rozšíření životní síly organismu jakožto výsledku dokonalejšího vstřebávání kosmické energie (prána) plícemi.
  5. Prátjáhára (ovládnutí smyslové pozornosti) – kontrola „toulání“ myšlenek, vypnutí nežádoucích, rušivých myšlenek, oproštění smyslové činnosti od závislosti na vnějších objektech.
  6. Dhárana (koncentrace) – soustředění na určitý objekt nebo myšlenku.
  7. Dhjána (meditace) – meditací se rozumí myšlenkový či představový tok, udržovaný ve vztahu ke zvolenému tématu.
  8. Sámadhi (jogínský trans) – nepopsatelný stav vytržení, extáze, „spojení“. Vědomí „já“ je zrušeno.
joga2

V jógové praxi je důležité nejen co děláme, ale také jak to děláme

Pozice pevná a pružná zároveň

Troufnu si říci, že pro většinu lidí jóga znamená pozice a přitom jim Pataňdžali v knize věnuje pouze tato slova: „sthira sukham asanam“. Znamená to, že pozice by měla být pevná a pružná zároveň. Abych byla přesná: sthira můžeme přeložit jako stabilní a v určité pohotovosti a sukham znamená s lehkostí a bezbolestně. V ásanách by měla být mysl plně koncentrovaná a umístěná v nekonečnu. V jógové praxi je tedy důležité nejen co děláme, ale také jak to děláme.

Hlavně bez bolesti

Na ásany v dřívějších jógových systémech nebyl kladen velký důraz. I nejstarší dochované tantrické texty popisují pouze několik pozic v sedě. Jakékoli odkazy na pradávné cvičení jsou přinejmenším diskutabilní. Vědci se nyní domnívají, že ásany byly jakousi pomůckou k tomu, aby jogín mohl dlouho bezbolestně sedět a praktikovat další stupně aštangajógy. A protože jogín z Indie měl před dvěma tisíci lety jiné potřeby než český jogín dnes, je třeba tomu cvičení přizpůsobit tak, abychom docílili nejen bezbolestného sezení, ale i bezbolestného pohybu

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...