fbpx

Máte křeč? Kopněte do sebe panáka láku z okurek, radí sportovci. Jako bonus můžete i shodit pár kilo 2 fotografie
zdroj: Klára Kutilová / Midjourney
Zveřejněno: 21. 4. 2024

Kdo by to neznal. Přehnali jsme to se sportem, jsme unavení anebo špatně jíme. V noci, ale někdy i během dne, nás můžou křeče pěkně potrápit. Než sáhnete po vitaminu, nebo dokonce léku, vyzkoušejte něco mnohem lepšího. Lák z okurek! Účinnost okurkové šťávy při léčbě svalových křečí prokazují i studie.

Lák nejen po opici

Svalové křeče jsou častým problémem sportovců a osob, provozujících pravidelnou fyzickou aktivitu. V průběhu let byly pro svou účinnost ke zmírnění bolestivých křečí předávány různé zaručené rady, obvykle však léky nebo triky, jak nohu protáhnout. Jedním z méně tradičních prostředků, který si získal oblibu i u profesionálních sportovců, je lák z okurek.

Vědecká komunita se stále rozchází v názoru na to, zda je skutečně účinný, nebo zda se jedná pouze o placebo. Faktem je, že stejný „drink“ třeba po opici funguje skvěle, jak ví většina Čechů. Jistě, při prvním doušku se vám možná sevřou rty, ale po náročném tréninku může být tato slaně-kyselá injekce tím pravým životabudičem.

Jedni ho milují, druzí by ho nepozřeli

Zdá se, že lák z okurek je chutná pokladnice zdraví prospěšných látek. Pokud jste se tedy někdy přistihli, že přemýšlíte o osudu jeho zbytku ve sklenici od nakládaček, odteď budete mít jasno.

Související…

Proč někteří lidé nedokážou pít obyčejnou vodu? Odpověď máme na jazyku
Hana Průšová

Toto pikantní tonikum je víc než jen nálev, je to skutečný elixír zdraví! „Lektvar“ dokáže zažehnat svalové křeče rychleji, než řeknete „kopr“. Podle studie stačí třetina šálku, aby se sportovci postižení křečemi v rekordním čase zotavili.

Proč? Právě ocet, obsažený v okurkové šťávě, je tou tajnou ingrediencí, která dokáže zastavit otravné nervové signály, které způsobují, že se naše svaly po náročném tréninku kroutí a vzpírají.

Výzkum už nějakou dobu běží

Zkoumání láku z okurek jako prostředku proti svalovým křečím se začalo prosazovat díky několika zásadním studiím.

V roce 2010 vědci zjistili, že šťáva z okurek dokáže zmírnit svalové křeče výrazně rychleji než voda. A nejen jejich intenzitu, ale také dobu trvání. Ta se po požití tohoto kyselého nápoje zkrátila přibližně o 45 %. Tak se objevil první empirický důkaz, který naznačoval, že okurková šťáva může mít fyziologický účinek, přesahující pouhou výše zmíněnou hydrataci.

Jak jsme již napsali výše, je to hlavně o octu. Obsah octa v láku vyvolává v krku reflexy, které potlačují chybnou aktivaci neuronů, jež způsobují svalové křeče. To je důkazem spíše neurologicky zprostředkované reakce než metabolické změny, jejíž projev by byl viditelný až po delší době.

Ačkoli definitivní vědecký důkaz stále chybí, teorii podporuje okamžitá úleva, kterou hlásí mnoho těch, kdo lák užívají. A mnozí z nich jsou sportovci.

Sportovci říkají „ano“

Lák z okurek je oblíbeným prostředkem proti křečím v nohou, které dostávají běžci a sportovci po tréninku. Ti na jeho účinky nedají dopustit, což podporují i četné výzkumy. Ve vědecké obci však stále nepanuje jednota.

Ať už jde o podporu zdraví střev, kontrolu hladiny cukru v krvi nebo snížení cholesterolu, lák je jedním ze superhrdinů naší ledničky.

Zatímco někteří zastávají teorii, že elektrolyty, obsažené ve šťávě z nakládaček, zabraňují křečím v nohou po cvičení, jiná studie z roku 2014 tento názor vyvrací. Během ní byla kontrolována hladina elektrolytů v krevní plazmě devíti zdravých mužů. Zkoumalo se, zda se po konzumaci okurkové šťávy po cvičení nezvýšila. Ukázalo se, že hladina elektrolytů zůstala stejná. Podobně tomu ale bylo i tehdy, když zkoumaní muži po tréninku pili vodu nebo nápoje přímo určené pro podporu sportovních výkonů.

Na vině je zřejmě to, že trvá mnohem déle, než se elektrolyty plně vstřebají do těla. Tato doba je mnohem delší než doba, kdy přijde a zase odejde svalová křeč.

Stejná skupina výzkumníků provedla test láku z okurek na křeče již v roce 2010  a zjistili, že lák skutečně na zkrácení doby trvání křečí působí.

„O efektu okurkové šťávy, přesněji šťávy z nakládaných okurek, na křeče jako sportovec samozřejmě vím a sám ji piji. Nakládané okurky, zejména ty domácí, mají vysoký obsah probiotik pro zdraví střev a funkci imunitního systému. Faktem je, že někteří lékaři a výživoví experti i někteří mí kamarádi tvrdí, že okurková šťáva může případně zhoršit dehydrataci. Tvrdí, že při pití omezuje žízeň, ale nerehydratuje tak jako voda. Já s tím problém nemám,“ řekl pro Flowee Jan Kašpar, který se věnuje orientačním a dálkovým běhům.

Nejen křeče, ale i levná hydratace

A křeče nejsou to jediné, co lák umí odstranit. Pokud se potíte v posilovně nebo jste právě doběhli maraton, můžete se požitím šťávy z nakládaček opět skvěle zavodnit. Tento slaný roztok je totiž mimo jiné bohatý na sodík a draslík – dva elektrolyty, které ztrácíte potem. A lák tedy funguje lépe než nějaký energy drink nebo sportovní nápoj.

m shutterstock 1400350085

I pro ty, kteří si hlídají peněženku, je okurkový lák cenově výhodnou alternativou k drahým nápojům plným elektrolytů. Jen si představte, jak ušetříte, když budete popíjet přímo ze sklenice! Pokud se navíc obáváte antioxidantů, můžete si oddechnout. Lák z okurek je plný vitamínů C a E, takže každý doušek se promění v bojovníka proti volným radikálům.

A bonus? Je možné, že zhubnete

Držíte dietu? Lák z okurek vám i v tomto případě může být nejlepším přítelem. Studie naznačují, že ocet obsažený v láku z nakládaných okurek vám může pomoci shodit nějaké to kilo. Jako by toho už nebylo dost, dalším benefitem láku je to, že těm, které trápí dech po česnekových bagetách, může rychlý doušek díky antibakteriálním vlastnostem zmírnit zápach z úst.

Pokud tedy nemáte doma flámujícího teenagera anebo manžela holdujícího alkoholu, příště, než vylijete zbytky nálevu z okurek do odpadu, se zamyslete. Ať už jde o podporu zdraví střev, kontrolu hladiny cukru v krvi nebo snížení cholesterolu, lák je jedním ze superhrdinů naší ledničky.

Ale zpět ke svalovým křečím.

Jak lák na křeče používat?

A teď k tomu nejdůležitějšímu. Pro ty, kteří chtějí vyzkoušet vodu z nakládaček proti svalovým křečím, je prakticky doporučené množství přibližně 1 mililitr na kilogram tělesné hmotnosti. To u průměrného dospělého člověka představuje asi 60 až 90 ml. Doporučuje se lák zkonzumovat rychle, aby se reflexní mechanismus spuštěný obsahem octa rovněž rychle spustil.

Ačkoli je okurková šťáva jedinečná svou popularitou a specifickým použitím při svalových křečích, podobné účinky mohou mít i jiné kvašené tekutiny, jako je šťáva z kysaného zelí, šťáva kimči, kombucha a jablečný ocet.

Protože se předpokládá, že úlevu od křečí přináší právě ocet, vyhněte se ředění šťávy. Pijte ji syrovou a vyzkoušejte si její chuť. To však může být pro některé lidi, kteří lák tolik nemilují, obtížné.

Další výhodou láku z okurek jsou i jeho nulové vedlejší účinky, jichž je dosaženo díky vysokému obsahu sodíku. Ačkoli je pravda, že vysoký příjem sodíku může být problematický pro osoby s hypertenzí nebo osoby s dietou s omezeným příjmem sodíku. Vysoká kyselost láku z okurek může navíc u citlivých jedinců zhoršit gastrointestinální problémy.

Klíčová je tedy umírněnost a osoby se zdravotními problémy by se měly před zařazením okurkového láku do svého režimu pro úlevu od křečí poradit s lékařem.

Pokud chcete, můžete použít okurkovou šťávu z okurek zakoupených v obchodě nebo vsadit na domácí zkvašené okurky. Důležité je se ujistit, že výrobek obsahuje přírodní octové kyseliny a soli, bez ohledu na to, zda byla okurková šťáva pasterizovaná nebo ne.

Nechcete lák? Zkuste kimči a další varianty

Rovněž existují i alternativy. Ačkoli je okurková šťáva jedinečná svou popularitou a specifickým použitím při svalových křečích, podobné účinky mohou mít i jiné kvašené tekutiny, jako je šťáva z kysaného zelí, šťáva kimči, kombucha a jablečný ocet. Také obsahují ocet a potenciálně i elektrolyty, ačkoli nebyly v této souvislosti studovány tak rozsáhle jako nakládaná šťáva. Některé obsahují i vyšší procento soli.

Ač tedy vědecká komunita nedospěla k jednotnému závěru ohledně účinnosti okurkové šťávy při svalových křečích, důkazy podporující její použití jsou slibné. Předpokládaný mechanismus, tedy spouštění reflexů, které potlačují chybnou činnost neuronů s následkem křečí, poskytuje pravděpodobné vysvětlení účinnosti láku.

K úplnému pochopení tohoto jevu a prozkoumání možných dlouhodobých účinků pravidelné konzumace okurkové šťávy je však zapotřebí dalšího výzkumu.

Je úsměvné, že v tomto případě se zdá, že lák z okurek, který známe jako zaručený „vyprošťovák“, je příkladem souhry mezi lidovými prostředky a vědeckým výzkumem.

foto: Shutterstock, Klára Kutilová / Midjourney, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...