Toxické účinky těžkých kovů si nejspíš pamatujete ještě z hodin středoškolské chemie. A že bychom mohli pociťovat příznaky otravy těmito prvky? Ale jděte, to se týká tak maximálně laborantů nebo dělníků v metalurgii, ne? Tohle bohužel dávno neplatí.

Těžké kovy se do našeho krevního oběhu dostávají z chovaných ryb, kontaminované vody, zubních výplní i běžných výrobků pro domácnost (lepidla, čisticí prostředky, filtry klimatizace, koberce…). Pozor také na průmyslově zpracované potraviny a obecně plodiny z rozvojových zemí, které mohly vyrůst v kontaminované půdě nebo byly chemicky ošetřené během růstu.

Tyto kovy putují po celém těle a pronikají do buněk různých tkání a orgánů, kde se s oblibou ukládají po celé roky a potichu škodí.

Pozor na dovezenou keramiku

Ačkoliv těžké kovy, jako je například olovo, rtuť či hliník, působí při běžné expozici spíše skrytě a po dlouhé roky, někdy jsou i překvapivou příčinou akutních stavů, jak popsal magazín Euro.

Na kliniku FNKV byl dle deníku přijat mladý muž s neobvyklým váhovým úbytkem (15 kg za měsíc), který trpěl zvracením a malátností. Do té doby zdravému muži začaly jeho potíže při pracovním pobytu v Norsku.

Lékaři po provedení všech testu s překvapením zjistili, že je příčinou jeho stavu akutní otrava olovem. Mladý muž totiž během svého pobytu pil čaj s citrónem z nekvalitně glazované keramiky. Horká voda a kyselina citrónová uvolňování olova ještě prohloubily a každodenní rituál vykonal své.

Dlouhodobé působení těžkých kovů může vést k nejrůznějším degenerativním procesům v těle. Pokud jsou příznaky otravy těžkými kovy závažné, mohou dokonce napodobovat příznaky spojené s Alzheimerovou chorobou, Parkinsonovou chorobou a roztroušenou sklerózou.

Před nekvalitní keramikou uvolňující olovo nebo kadmium přitom varuje i dTest. Nejčastěji se jedná o výrobky přivezené z cest, česká keramika musí splňovat přísné normy.

Zvláště citlivé jsou v tomto ohledu děti a těhotné ženy. Podle této studie Unicef z roku 2020 ohrožuje vysoká hladina olova v krvi zdraví třetiny dětí na celém světě! Odkud se bere? Najdeme ho ve starém vodovodním potrubí, olupujících se nátěrech, v emisích z hutí nebo dopravy, a dokonce i v kosmetických výrobcích, fuj. Ačkoliv jsou nejvíce postiženy děti z chudých průmyslových regionů, nebezpečně vysoké hodnoty měly i děti z některých oblastí vyspělého světa – USA i Evropy.

Mozková mlha, záněty i demence

Co všechno mohou těžké kovy v organismu napáchat? Jejich dlouhodobé působení může vést k nejrůznějším degenerativním procesům v těle. Pokud jsou příznaky otravy těžkými kovy závažné, mohou dokonce napodobovat příznaky spojené s Alzheimerovou chorobou, Parkinsonovou chorobou a roztroušenou sklerózou. Lidé pak často zvýšenou únavu a problémy s pamětí přičítají stárnutí, aniž by je dali do souvislosti s prvotní příčinou.

Typické příznaky působení těžkých kovů na lidské tělo jsou:

  • Chronická únava
  • Autoimunitní onemocnění
  • Neurologické poruchy
  • Mozková mlha, problémy se soustředěním, potíže s učením a špatná paměť
  • Deprese nebo úzkostné stavy
  • Demence
  • Nespavost
  • Trávicí potíže, například syndrom dráždivého tračníku
  • Chronické bolesti
  • Třes
  • Zhoršená motorika, sluch, řeč, zrak a chůze
  • Chudokrevnost
  • Vyšší riziko infarktu

Panika? Není na místě! Některé organizace, jako například American College of Medical Toxicology, nedoporučují rutinní testování na těžké kovy, protože každý člověk má v krvi a moči detekovatelné množství olova, rtuti a dalších kovů. Tento fakt ale neznamená, že jsme nemocní. Zdravé tělo se s nižšími hladinami těžkých kovů vyrovná zcela přirozeně.

Přírodní detox

O případné problémy související s vyššími hladinami těžkých kovů ale nestojí nikdo z nás. A právě proto nezaškodí dát si jednou za čas detox od všech nahromaděných škodlivin.

Do jídelníčku bychom v rámci detoxu měli zařadit:

Čerstvé bylinky a koření – mezi protizánětlivé a antioxidační superhrdiny patří bazalka, petržel, oregano, rozmarýn, tymián, zázvor, kurkuma, skořice a obzvlášť koriandr, který může pomoci snížit hromadění těžkých kovů, jako je rtuť a olovo v těle.

Ovoce a zelenina bohaté na vitamin C – tyto plodiny snižují poškození způsobené toxicitou těžkých kovů tím, že působí jako antioxidanty. Mezi potraviny s vysokým obsahem vitaminu C patří citrusové plody, listová zelenina, všechny druhy bobulovin, brokolice a brukvovitá zelenina, kiwi, papája, guava a paprika.

Česnek a cibule obsahují síru, která pomáhá játrům zbavovat se těžkých kovů, jako je olovo a arsen.

Chia semínka a lněná semínka nám dodávají omega-3 tuky a vlákninu, detoxikují tlusté střevo a zmírňují zánět.

Pitný režim je základ! Voda nás udržuje hydratované a pomáhá vylučovat toxiny z těla.

Během detoxu se naopak vyhněte:

  • Rybám ze sádek – včetně farmářsky chovaným lososům, které podle této studie mohou obsahovat škodliviny a těžké kovy. Mezi další toxické ryby patří mečoun, tuňák a žralok.
  • Průmyslově zpracovaným potravinám a éčkům
  • Alkoholu, který sám o sobě působí toxicky a zbytečně ztěžuje našim játrům ozdravný proces

Chelátová terapie je účinná léčba nahromadění těžkých kovů v těle. Není však vhodná pro každého a má svá rizika, proto je vedená pouze pod lékařským dohledem. Lepší než léčba je vždycky prevence! Detox od těžkých kovů je i bez předpisu téměř pro každého. 

Související…

Epsomská sůl je ideální do koupele, na detoxikační kúru raději zapomeňte
Michaela Gaislerová

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek