fbpx

Městečka pro zaměstnance stavěl už Baťa a chystá ho i Google

Zveřejněno: 1. 4. 2018

Menlo Parku v Kalifornii staví společnost Facebook vlastní městečko, na kterém bude testovat, zda zaměstnanci milují technologické firmy tak moc, že by v nich byli ochotní bydlet.

John Tenanes, vicepresident Facebooku pro reality, představil model skoro šedesátiakrového městečka Willow Village. Kromě bydlení tam bude veškeré potřebné zázemí a obchody. Facebook spojuje virtuálně přes dvě miliardy lidí a nyní se pouští do zvláštního experimentu.

Související…

Už víme, jak Facebook dostal Trumpa do Bílého domu
Anastázie Harris

Na 1500 bytů bude sloužit zaměstnancům, 225 z nich dokonce za speciální výhodné nájemné. Otázkou je, zda budou mít zájem o bydlení vlastně přímo na pracovišti, navíc s kolegy jako sousedy. Kritici se projektu vysmívají a městečko překřtili na Facebookville nebo Zucktown.

Vrtěti Zucktownem?

Někteří kritici považují podobné projekty za líbivé způsoby, jak odpoutat pozornost od problémů se zabezpečením dat, kterými Facebook v poslední době výrazně trpí. Podobný projekt ale chystá i konkurenční technologická společnost Google. Ta dokonce plánuje 5000 bytů, jež mají vzniknout v městečku Alphabet City.

property sign hero

Je to sice takové sídliště, ale pracovat zde můžete pořád

Technologičtí giganti nepřišli s nápadem na společné bydlení pro zaměstnance sami a ani jako první. Vzpomeňme si na Baťu ve Zlíně, že... O bydlení pro tovární dělníky v USA před stovkou let a v Číně nyní ani nemluvě.

Co může být cílem těchto projektů? Kromě zjednodušení hledání bydlení a cest do práce má koncentrace zaměstnanců v jejich volném čase jistě i méně bohulibé záměry, například využití jejich nápadů a mozkových kapacit i mimo pracovní dobu. Není obtížné si představit, že se práce bude řešit i během sousedských večerních posezení u vína. Šli byste do toho?

foto: Apartments.com, zdroj: New York Times

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...