fbpx

Část ekonomů se domnívá, že služby sdílených pronájmů ceny bytů zvyšují. V Praze je ale problém jiný. Staví se pomalu a ceny by byly vysoké i bez Airbnb

Zveřejněno: 21. 1. 2019

 

Ekonom Edward Kung z University of California Los Angeles a jeho tým vytvořili studii zaměřenou na vliv Airbnb a podobných služeb na realitní trh a jeho fungování. V USA podle výzkumu vzrostl mezi lety 2000 a 2014 podíl lidí, kteří dávají více než 30 % svých příjmů na nájem, z 30 na 39 %. Tento trend má vzestupnou tendenci. Dochází tak ke krizi v dostupnosti bydlení. Někteří odborníci tvrdí, že za zvyšováním cen jsou služby, jako je Airbnb, tedy zejména pronájem bytů turistům v centrech měst. Týká se to i Prahy. Co je na tom pravdy?

K těm, kteří mají za to, že Airbnb nájmy v centrech měst zvyšuje, se řadí právě i Kung. Ze závěrů studie vyplývá, že Airbnb a jemu podobné služby přímo ovlivňují vývoj krize v dostupnosti bydlení i zvyšování cen bytů k pronájmu.

Globální mluvčí společnosti Airbnb tvrdí, že podle 95 % ekonomů a odborníků na trh s bydlením nemá nabídka sdíleného bydlení na výši nájmů výraznější dopad. Podívejme se tedy, jak to funguje na trhu českém, konkrétně v Praze, kde je služba Airbnb nejdiskutovanější.

V Praze byt nekoupíte

Ceny nemovitostí k pronájmu se do jisté míry odvíjejí i od jejich ceny kupní. Ty podle údajů ČSÚ vzrostly od roku 2010 o více než 40 %. Nejmarkantněji v posledních několika letech. A ani astronomická částka na vašem účtu není zárukou toho, že najdete bydlení podle vašich představ. Bytů se totiž především v Praze nedostává.

shutterstock 624572792

Jednoduchá aplikace, která vystrnadí starousedlíky z center měst. Je to pravda?


„Pravda je, že v Praze poptávka jak po nových, tak secondhandových nemovitostech převyšuje nabídku. Za zdražováním bytů v české metropoli stojí několik faktorů. Prvním jsou nízké úrokové sazby z hypoték. Ta doba sice už skončila, ale vyprodaly se i nemovitosti, které makléři nabízeli několik měsíců,“ uvádí specialista financování nemovitostí Modré pyramidy Aleš Martínek. „Za vysokými cenami nemovitostí stojí také nedostatek nových bytů. Developeři vyprodali staré zásoby, nebo byty neprodávají a drží si je. Zahájení nových staveb se nekoná, nebo jen v malé míře.“

Kolikrát není jasný termín dokončení, a tím pádem ani nastěhování. Přesto je o tyto "neexistující" byty enormní zájem a jejich cena stále stoupá.

Na vině jsou i administrativní průtahy, se kterými se musí developeři potýkat. Kvůli dlouhým lhůtám schvalování se někteří z klíčových investorů rozhodli postupně zbavovat plánovaných projektů a omezit nové developerské investice na minimum. Vznikla tak situace, kdy nabídka bytů neodpovídá poptávce. Například sehnat byt v novostavbě (která ještě nestojí) je opravdová mise. Lidé tak kupují byty hlava nehlava, jen aby měli alespoň nějakou šanci získat vlastní bydlení. Kolikrát není jasný termín dokončení, a tím pádem ani nastěhování. Přesto je o tyto "neexistující" byty enormní zájem a jejich cena stále stoupá.

Drahé bydlení v centru

Praha je, co se hrubé domácí produkce týče, jedním z nejúspěšnějších a nejbohatších regionů v Evropské unii a tento status si dlouhodobě drží. Není se tedy čemu divit, že vlastníci nemovitostí na tento trend reagují. Ceny mohou nově přizpůsobit evropským standardům i díky změnám v regulovaném nájemném, kvůli kterému bylo složení obyvatelstva v centru metropole odlišné od jiných velkoměst.

Airbnb je mezi turisty oblíbené především díky osobnímu vkladu hostitele.

Ekonomický růst, zrušení regulovaného nájemného i fakt, že Praha je v Evropě jedinečnou kombinací historických lákadel a bezpečí, umožňuje naplnit poptávku v segmentu takzvaného sdíleného ubytování. To zprostředkovávají právě platformy, jako jsou Airbnb nebo Booking.com.

 

shutterstock 712018735

Zakázat Airbnb v Praze? To není řešení, turisté se přesunou do jiných metropolí. Oblíbený je třeba estonský Talin.


Často i v médiích skloňovaným názorem je, že Airbnb může za zdražování bytů v celé Praze. Výzkumy trhu s nemovitostmi, zkušenosti pronajímatelů i názory odborníků v oblasti trhu s nemovitostmi se však s tímto názorem jednoznačně neztotožňují.

Airbnb plošný vliv nemá 

To, že Airbnb neovlivňuje ceny bytů plošně, potvrzuje i výzkum developerské společnosti Trigema, podle kterého se z celkového počtu bytů určených ke krátkodobým pronájmům (Airbnb ad.) nabízí nejvíce v centru hlavního města. V Praze 1 je inzerováno cca 300 takových bytů či pokojů. Ve druhé městské části se jedná o 120 a ve třetí o 115 bytů. To dohromady představuje více než polovinu z celkového počtu bytů v hlavním městě, jež jsou určeny ke krátkodobému pronájmu.

Turisty upozorňuje prý často i na to, že bábuška opravdu není český suvenýr, nebo že trdelník je "tradiční" asi tak jako český hovězí steak.

Airbnb je mezi turisty oblíbené především díky osobnímu vkladu hostitele, který návštěvníkům často pomůže vyvarovat se tradičních turistických pastí. „Dávám lidem doporučení a tipy, které směnárně se vyhnout obloukem, že nemají brát taxíka z ulice, kam chodit na jídlo a kde hledat malá lokální bistra, kavárny, kluby a další zajímavá místa, která by sami ani s pomocí turistických příruček nenašli,“ popisuje svou práci Karel, který pronajímá byt na Václavském náměstí už 5 let. S Airbnb tak začínal jako jeden z prvních v Praze. Turisty upozorňuje prý často i na to, že bábuška opravdu není český suvenýr, nebo že trdelník je "tradiční" asi tak jako český hovězí steak.

Ze své praxe statistiky potvrzuje i Kateřina, která v Praze pronajímá 6 bytů. „Nepokoušela bych se nabízet byty mimo Prahu 1 a 2 a i na Praze 2 si vybírám lokality. Důležitá je dostupnost MHD do starého města. Když je to dál nebo mimo metro či tramvaj, tak to ovlivňuje cenu bytu i obsazenost. V takovém případě se jednoznačně vyplatí pronajmout byt k dlouhodobému pronájmu,“ říká podnikatelka.

V centru se prostě nebydlí

Ze statistik tedy vyplývá, že centrum metropole patří především turistům. Airbnb a další podobné platformy na tom mají velký podíl. Jedná se však o přirozenou reakci na specifickou poptávku. A není se čemu divit, že zájem stále roste. Praha je historickým a architektonickým unikátem, který byl lákadlem odjakživa.

Airbnb poskytuje cestovatelům možnost být méně turisty, setkat se s místními, a poznat tak město i z jiné, reálnější stránky.

Využitím služby sdíleného bydlení mají návštěvníci Prahy navíc možnost bydlet v srdci města v bytě, kde se můžou cítit jako doma. Airbnb poskytuje cestovatelům možnost být méně turisty, setkat se s místními, a poznat tak město i z jiné, reálnější stránky. Tento novátorský přístup k turismu zároveň podporuje lokální bistra, bary a další místa, kvůli kterým se lidé do metropole vracejí.

Resumé je tedy jednoduché. Kdo na to nemá, v centru prostě nebydlí. S koncem regulovaného nájemného se především z Prahy 1 vystěhovali lidé, kteří si za normálních tržních cen srovnatelných s jinými metropolemi nemohou bydlení v centru dovolit.

Související…

Co přináší štěstí lidem ve městech? Hlavně parky či knihovny
Tereza Hermochová

Nemůže za to Airbnb, ale fakt, že většina lidí prostě a jednoduše nemá finanční prostředky na to, aby bydlela v samém srdci Prahy. To je ale zcela běžné i v zahraničních metropolích. V ostatních městských částech se ceny pronájmů také zvyšují, ne však tak citelně. Na vině ani zde není jen Airbnb, ale v mnohem větší míře všechny výše zmiňované faktory. Bytů je v Praze prostě málo a poptávka převyšuje nabídku. Je tedy logické, že pokud chce člověk bydlet v rezidenční čtvrti, jakou je Praha 2, 6, 7, musí na to mít. Pokud nemá, existuje mnoho míst v Praze, kde jsou ceny nájmů přijatelnější.

foto: Airbnb, zdroj: CityLab

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...