fbpx

Ačkoliv si toho nejsme vědomi, naše konverzace se točí obvykle kolem jednoho tématu

Zveřejněno: 8. 3. 2018

Lidé rádi mluví. A mnozí úplně nejraději o sobě. Proč? Podle vědeckého magazínu Scientific American to má prostý důvod. Cítí se při tom dobře. Podobně jako při sexu nebo konzumaci dobrého jídla.

„Člověk je tvor společenský a vzájemná promluva mu dává pocit spříznění,“ říká Samantha Boardmanová, klinická instruktorka psychiatrie a asistentka psychiatrie na Weill-Cornell Medical College. To asi není nic převratného, ale zajímavé to začne být, když jsme vědkyni upozorněni, že: "Témata konverzací, které si vybíráme, jsou úžasně konzistentní." Ve většině toho, co říkáme, se totiž opakuje jedno téma. My sami. Podle jedné ze studií, kterou americký vědecký magazín zveřejnil, mluvení o sobě aktivuje stejnou oblast mozku, která se rozvíjí při konzumaci chutného jídla, užívání drog, a dokonce i při sexu. „Jednoduše řečeno, poznávat sebe sama je příjemné,“ vysvětluje Boardmanová. „Příjemně dráždí naše nervy, takže se cítíme spokojení.“

Ve společnosti či firmě mluví ženy nepatrně více než muži pouze tehdy, když je do hovoru zapojeno méně než šest lidí. Ve větších skupinách mají tendenci dominovat konverzaci spíše muži.

Na otázku, které pohlaví o sobě mluví více a proč, zatím nemají výzkumy jasnou odpověď. Shodují se však v tom, že „upovídané ženy“ jsou pouze neplatným zaběhlým stereotypem. „Stereotypy nás vedou k přesvědčení, že ženy mluví více a raději než muži. Podle vědců jsou ale rozdíly mnohem jemnější,“ říká Boardmanová. „Zkouška provedená za účelem zkoumání sociálních interakcí zjistila, že v profesionálním a společenském prostředí mluví ženy nepatrně více než muži pouze tehdy, když je do hovoru zapojeno méně než šest lidí. Ve větších skupinách mají tendenci dominovat konverzaci spíše muži,“ informuje dále vědkyně.

Mlčeti zlato

V jednom jsme však všichni stejní – jak ženy, tak i muži. Podle Boardmanové je povídání o sobě nejoblíbenější téma konverzace. Jsme proto sobci? Podle výše zmíněného výzkumu ne. Jen je nám při tom prostě dobře. A tak mluvení o sobě vyhledáváme stejně jako dobré jídlo nebo sex.

Čtěte také:

Mluvte o sobě ve třetí osobě. Zmaximalizujete tak své výkony Václav Krejčík: Jóga je cesta k sobě samému 10 důvodů, proč je pro muže těžké udržet si osobnostně silnou ženu

Boardmanová ale tvrdí, že stejně jako v jídle se i v mluvení o sobě vyplácí střídmost. Zatímco k jídlu se má přidat pohyb, k mluvení o sobě zase naslouchání. „Až se příště ocitnete v hlubokém rozhovoru s jinou osobou, nezapomeňte poslouchat. Když necháte druhé mluvit o sobě, budou si myslet, že jste fascinující." Proč? Přeci proto, že je necháte se zaobírat tím, koho mají nejraději.  

foto: Shutterstock, zdroj: PsychologyToday

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...