fbpx

Pět pokladů italských pekařů: Chleba v hlavní roli v Ligurii, Apulii i v Kampánii Dalších 6 fotografií v galerii
zdroj: shutterstock.com

Ať už se ocitnete v kterékoliv části Itálie, bez chleba se tam stolování neobejde.

Zveřejněno: 2. 6. 2023

Pečivo pokapané lahodným olivovým olejem poslouží jako výborný předkrm, pečivo se přikusuje k hlavním chodům, pečivo se může stát svačinkou i lehkým obědem, pečivem se vytře omáčka, která na talíři zbyla po těstovinách… Ovšem není chleba jako chleba. Procestujte s námi chlebové království, tady je náš TOP výběr.

1. Pane di Altamura vynášený ke hvězdám

Altamurský chléb byste nosili na rukou. Za nejlepším chlebem na světě se jezdí do jihoitalské Altamury v Apulii.

 

shutterstock 1890150172 min

Má křupavou silnou kůrku, nadýchanou střídku slámově žluté barvy, jeho zakulacený tvar s typickou bambulí tak trochu připomíná knížecí čapku a skoro škoda jíst ho jinak než samotný, jak je skvělý. Řeklo by se obyčejný chleba, ale kdo ho jednou ochutná, nosil by ho na rukou. Altamurský chléb (pane di Altamura) dokonce jako první evropské pečivo roku 2002 získal chráněné označení původu DOP (denominazione di origine protetta).

2. Focaccia aneb jak chutná Ligurie

Nadýchaná placka focaccia se v 16. století údajně jedla v kostele během svatebních obřadů. V roce 2008 v ligurském městečku Borzonasca ji upekli tak dlouhou, že vytvořili světový rekord. Přikusuje se tak nějak ke všemu a poslouží i jako chutná svačina. Anebo dokonce jako snídaně, což je místní specialita, protože jak známo, italské snídaně jsou spíše nasladko. V Janově si ale klidně dejte tradiční focacciu s olejem a solí, se sladkým cappuccinem se prý chutě nezvykle krásně snoubí.

shutterstock 2097542656 min

3. Houska na cestu

Není nad zdravou rychlou svačinku, nejlépe doma s láskou připravenou. Ovšem v Itálii vám ji s láskou připraví i v kdejakém supermarketu, stačí si u pultu s lahůdkami vybrat, čím chcete panino naplnit, a pak už jen sledujete obratné ruce prodavače a těšíte se, až se do něj – do panina – zakousnete. Cena se odvíjí od ingrediencí i zvoleného pečiva, které se v Itálii prodává, tak jako sýry, uzeniny či ovoce a zelenina, na váhu.

3. min

4. Horal, ten tvrdý chleba má

Pane valdostano – chléb z žitné mouky. Už se vám stýská po tmavším chlebu, připomínajícím domovinu? Vydejte se na sever Itálie, kde se zejména v regionu Valle d’Aosta (Údolí Aosty) jí pane valdostano, připravený z žitné mouky. Někdy se mu říká jednoduše pane al segale – žitný chléb. Jeho střídka je pevnější a hutnější, kůrka tenčí a chuť božská.

4 optimized

5. Poctivý chleba a co s ním?

Pane cafone – chleba rolníků Pane cafone je poctivý řemeslný chleba s velmi křupavou tvrdou kůrkou, která pěkně kontrastuje s hedvábně jemnou a měkkou střídkou. Rolníci na něj nedali dopustit a nedají na něj dopustit ani Italové, kteří ho přikusují k obědu i k večeři. A když mají jen menší hlad, ze suššího chleba si připraví výbornou bruschettu. K jeho pečení se používá tvrdozrnná pšenice, která jihoitalskému jídelníčku kraluje, a i tady se používá k přípravě těstovin či tradiční pizzy. Už víte, jaký chleba si v Kampánii dáte?

shutterstock 2163679721 min

Související…

Jak být soběstačný a sebevědomý? Cestujte!
Jitka Bajtková, Radynacestu.cz

foto: shutterstock.com, zdroj: Radynacestu

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...