fbpx

Řídíte se módními trendy a prognózami, když jde o cestování? Covid zamíchal kartami a ověřená místa a možnosti, jak trávit čas, přestávají návštěvníky destinací zajímat. Pojďme se podívat, jakým směrem se budou ubírat trendy pro následující rok

Zveřejněno: 2. 8. 2022

Během všemožných karantén se lidem změnilo nastavení mysli. Jsou opatrnější, co se týče plánování, zároveň si ale uvědomují potřebu zážitkových dovolených a snaží se odprostit od práce a odpočinout si. Proto bude dál přibývat cestovatelů, kteří se vydají na dovolenou s cestovní kanceláří.

Za zážitky i zážitkovým ubytováním

I samotné cestovky udělaly kroky kupředu a nabízí dnes řadu autentických zážitkových pobytů na nejkrásnějších místech světa s covidovým připojištěním, tedy tak, aby vaši investici do sebe, protože právě tím dovolená je, nic neohrozilo. 

m shutterstock 2119939751

Tradiční vietnamské krevetové minipalačinky Banh Knot. (zdroj: Shutterstock)


Vyzkoušejte proto zážitkovou dovolenou i vy a vydejte se objevovat (a dokonce i sami uvařit) speciality vietnamské kuchyně.

Zážitky se ale netýkají jen programu. Měli byste vyzkoušet i nová a neotřelá ubytování, která vám zintenzivní prožitek z celé dovolené. Mezi taková patří třeba ubytování v safari kempech nebo dvě noci strávené v chatičkách na okraji národního parku v Thajsku

Kratší a častější dovolené

Zatímco jedna skupina cestovatelů začala jezdit na dlouhé dovolené, kde stráví několik dní prací na počítači, druhá skupina došla k závěru, že je lepší vyjet na prodloužené víkendy nebo kratší dovolené, kde si od práce dokonale odpočinou. Ovšem tento digitální detox si budou moci dopřát třeba i několikrát do roka. 

m shutterstock 251306182

Pár se fotí před stockholmskou katedrálou v Gamla Stanu. (zdroj: Shutterstock)


Chtěli byste zažít noc v poušti Wádí Rum nebo poznat blahodárné účinky Mrtvého moře a vidět skalní město Petra? Dnes už se můžete na krátkou dobu podívat dál než k našim sousedům! Zajímá vás Skandinávie? Objevte krásy Stockholmu.

Tzv. mikrodovolené vám pomohou restartovat se a načerpat energii do dalších dní. Mikrodovolená má pozitivní účinky na vaše zdraví, pomáhá bořit stereotypy a posílí vaši sebedůvěru. 

Čas na odpočinek

Ne každý cestovatel je fandou aktivní dovolené. A to je v pořádku, každý je jiný. Někteří před surfováním na vlnách v Portugalsku raději dají přednost wellness pobytu v nejkrásnějších městech Evropy. 

m shutterstock 1117794848

Vyzkoušejte oblíbené lázně v Maďarsku. (zdroj: Shutterstock)


Pokud patříte mezi milovníky odpočinkové dovolené, vydejte se do budapešťských termálních lázní a užijte si navrch krásy hlavního města Maďarska.

Hory na vzestupu

Sociální sítě přispívají pozitivně k větší návštěvnosti přírody – a tedy i hor. Kromě nádherné české krajiny můžete navštívit i cizí zemi, poznat její kulturu a užít si třeba nezapomenutelné výhledy na oceán, který v České republice nemáme. Dejte si do těla a navštivte okouzlující Madeiru.

m shutterstock 1639293883

Nekonečné bohatství Madeiry je v její přírodě. (zdroj: Shutterstock)


Dokážete velké věci! Poznávejte svět, poznávejte sebe.

Související…

Poznávejte svět i sebe: 7 důvodů, proč pravidelně balit kufry a cestovat
Martin Šimek, Radynacestu.cz


foto: Shutterstock, zdroj: Rady na cestu

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...