fbpx

Vědci mají za to, že vědí, jak vznikla naše galaxie. Znají i stáří jejích hvězd 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Určení stáří jednotlivých hvězd pomohlo stanovit přesněji dobu jedné z nejzajímavějších událostí ve vesmíru. Nový výzkum poskytuje doposud nejlepší důkazy o tom, kdy se propojila Mléčná dráha, a to včetně fúze s další galaxií

Zveřejněno: 20. 10. 2021

Pomocí relativně nových astronomických metod byli vědci schopni určit zatím nejpřesněji „věk“ vzorku asi stovky hvězd v naší galaxii. S novými údaji pak byli schopni ukázat, co se dělo, když se Mléčná dráha asi před 10 miliardami let spojila s obíhající satelitní galaxií známou jako Gaia-Enceladus.

„Naše poznatky naznačují, že když došlo ke sloučení galaxií, tak Mléčná dráha již tvořila velkou populaci svých vlastních hvězd,“ prohlásil Fiorenzo Vincenzo, spoluautor studie z Ohio State University. Mnoho z těchto „domácích“ hvězd skončilo na tlustém disku uprostřed galaxie, zatímco většina těch, která byla zachycena z Gaia-Enceladus, je na vnějším okraji galaxie.

Hvězdy zachycené z Gaia-Enceladus mají podobný nebo o něco mladší „věk“ ve srovnání s většinou hvězd, které se vznikly uvnitř Mléčné dráhy.

„Událost sloučení s Gaia-Enceladus je považována za jednu z nejdůležitějších v historii Mléčné dráhy a formuje způsob, jakým ji dnes pozorujeme,“ uvedla Josefina Montalbanová z University of Birmingham, která projekt vedla. Výpočtem stáří hvězd se vědcům podařilo poprvé zjistit, že hvězdy zachycené z Gaia-Enceladus mají podobný nebo o něco mladší „věk“ ve srovnání s většinou hvězd, které vznikly uvnitř Mléčné dráhy.

Tanec hvězd

Výsledky vědeckého bádání napovídají, že sloučení galaxií změnilo oběžné dráhy hvězd v galaxii samotné, čímž se staly „výstřednějšími“. Fiorenzo Vincenzo přirovnal pohyby hvězd k tanci, při němž se hvězdy z bývalé galaxie Gaia-Enceladus pohybují jinak než ty, které se narodily v Mléčné dráze. Hvězdy se dokonce „oblékají“ jinak, přičemž hvězdy zvenčí vykazovaly odlišné chemické složení od těch, které se narodily uvnitř Mléčné dráhy.

Vědci k provedení své studie použili několik různých přístupů a zdrojů dat. Jedním ze způsobů, jak dokázali zjistit tak přesně stáří hvězd, bylo použití asteroseismologie, relativně nového oboru, který zkoumá vnitřní strukturu hvězd. Asteroseismologové studují oscilace ve hvězdách. „Jde o zvukové vlny, které je možné pozorovat uvnitř hvězd,“ uvedl Mathieu Vrard, vědecký pracovník z Ohio State University. „To nám umožňuje stanovit velmi přesně věk hvězd, které jsou důležité pro určení chronologie, kdy došlo ke vzniku Mléčné dráhy,“ řekl Vrard.

Studie také využila spektroskopický průzkum s názvem APOGEE, který poskytuje chemické složení hvězd, což je další dobrá pomůcka při určování jejich stáří. Tato studie je podle vědců jen prvním krokem. „Nyní máme v úmyslu použít tento postup na větší vzorky hvězd a zahrnout ještě jemnější rysy frekvenčních spekter,“ řekl Fiorenzo Vincenzo. „To nakonec povede k mnohem ostřejšímu pohledu na historii a vývoj sestavy Mléčné dráhy a vytvoří časovou osu vývoje naší galaxie.“

Související…

Dinosauři nevyhynuli přirozeně. Astrofyzik z Harvardu viní z jejich smrti Jupiter
Ivan Verner

foto: Shutterstock, zdroj: Science Daily

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...