fbpx

Padesát let staré snímky z mise Apollo 14 na Měsíc ukazují golfové umění Alana Sheparda v nezvyklých podmínkách. Jak daleko vlastně tenkrát americký astronaut odpálil míček?

Zveřejněno: 12. 2. 2021

Před padesáti lety předvedl dnes již zesnulý astronaut Alan Shepard dva skvělé golfové údery. Cenné na nich je hlavně to, že je provedl na povrchu Měsíce, když si udělal pauzu a chvilku se věnoval svému oblíbenému sportu. Shepard později vyprávěl, že první míček skončil v kráteru a druhý letěl „míle a míle“ daleko. Kam onen druhý míček vlastně doletěl, od té doby nikdo nezkoumal.

Shepard byl velitelem americké mise Apollo 14, díky níž Američané potřetí přistáli na Měsíci, a zároveň asi prvním a posledním golfistou, který na Měsíci odpaloval míčky. Stalo se tak 6. února 1971. Použil při tom značně provizorní skládací hůl, konkrétně šestku železo, kterou propašoval na palubu měsíčního modulu v ponožce. Namontoval ji pak na nástroj určený ke sběru vzorků měsíčních hornin.

bbc 116812987 moonballs

Jediné záběry, které z jeho golfového počinu existují, jsou zrnitá videa natočená televizní kamerou. Filmový specialista Andy Saunders nyní u příležitosti padesátiletého výročí digitálně vylepšil původní záběry natočené šestnáctimilimetrovou kamerou. A nejenže se mu podařilo na filmu najít druhý míček, který nebyl na 50 let starých záběrech doposud objeven, ale také zjistil, jak daleko vlastně odpaly letěly.

Kam až to doletělo

Nižší gravitace Měsíce by měla být golfu ku prospěchu a Saunders tvrdí, že současný šampión turnaje US Open Bryson DeChambeau by na Měsíci teoreticky mohl v řidším vzduchu míček odpálit na vzdálenost až 3,41 míle, což je skoro 5,5 kilometru. To je skoro přes celé osmnáctijamkové hřiště. Míč by byl ve vzduchu 1 minutu a 22 sekund. To je ovšem jen teorie. Jak daleko ale reálně odpálil Shepard?

Z teoreticky pro golf výhodných fyzikálních podmínek se tak prostě ve skafandru a helmě víc než oněch pár desítek metrů vytěžit nedá.

Saunders analýzou filmových záběrů poměrně přesně určil, že první míček ulétl 24 yardů a druhý 40 yardů. Jeden yard přitom představuje délku asi 0,9 metru. Takže Shepard se svým vyprávěním o druhém „míle“ dlouhém odpalu značně přeháněl. I tak se Shepard zapsal i do golfové historie. Kromě toho má za sebou hlavně úspěchy v oblasti výzkumu vesmíru. V roce 1961 byl prvním Američanem ve vesmíru a o deset let později se s třetí misí jako pátý člověk prošel po Měsíci.

Proč jsou dva Shepardovy golfové údery na Měsíci ceněny, i když vlastně nebyly tak dlouhé, jak by podle teoretických výpočtů mohly být? Je třeba si uvědomit, že astronaut má na sobě těžký skafandr omezující pohyb rukou a mohutná přilba může značně ztížit samotný pohled na míček u nohou. Povrch Měsíce je pro golfistu navíc velmi náročným terénem. Odpal probíhal v tlustých rukavicích a jednou rukou. Z teoreticky pro golf výhodných fyzikálních podmínek se tak prostě ve skafandru a helmě víc než oněch pár desítek metrů vytěžit nedá. Golfoví odborníci proto oceňují už samotný fakt, že Shepard míček vůbec trefil a dostal do (měsíčního) vzduchu.

Související…

Zemi obíhají dva měsíce. Ten nový je velký jako automobil a zase zmizí
Jan Handl

foto: Shutterstock a repro BBC, zdroj: BBC

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...