fbpx

Renomovaný vědec z Harvardu Avi Loeb prohlásil, že mezihvězdný objekt Oumuamua může být dílem mimozemské civilizace. Napsal o tom knihu a své hypotéze prý věří čím dál tím víc

Zveřejněno: 17. 4. 2021

Profesor Harvardské univerzity Avi Loeb má za sebou význačnou kariéru v astronomii, astrofyzice a kosmologii. Je autorem stovek akademických prací o tématech, jako jsou černé díry a vznik vesmíru. Na různých projektech spolupracoval s legendárním Stephenem Hawkingem a téměř deset let řídil na Harvardu astronomické oddělení.

Navzdory působivému životopisu, který zahrnuje nejuznávanější instituce, se Loeb kvůli své nejkontroverznější hypotéze v posledních letech dostal do sporu s hlavním vědeckým proudem. O vesmírném objektu, o kterém se mnozí další astronomové domnívají, že je to jen zvláštní vesmírná skála, říká, že jde o kus mimozemské technologie vyslané naším směrem nějakou mimozemskou civilizací.

Loeb a jeden z jeho postgraduálních studentů na konci roku 2018 napsali článek, který naznačuje, že Oumuamua by mohla být kosmická loď, která je poháněná hybností světelných částic.

„Tvrdím, že tím nejjednodušším vysvětlením je, že tento objekt vytvořila inteligentní civilizace, nikoli pozemská,“ píše Loeb v úvodu ke své nové knize o tělese Oumuamua, nazvané Extraterrestial: The First Sign of Inteligent Life Beyond Earth. Jde prý o „první známku inteligentního života mimo Zemi“.

Detailní snímek chybí

V roce 2017 astronomové (Loeb mezi nimi nebyl) zahlédli podivný objekt neobvyklého tvaru, odlétající směrem od Země se zvětšující se rychlostí. Ještě pozoruhodnější bylo přesvědčení astronomů, že objekt pochází zpoza naší sluneční soustavy. Tento vůbec první objevený mezihvězdný objekt dostal přezdívku Oumuamua, havajské slovo, které se překládá jako „zvěd“. Vědci z celého světa začali pracovat na analýze dostupných dat. Přestože Oumuamua byla objevena až poté, co vstoupila do naší sluneční soustavy, prolétla kolem Slunce a Země a začala naši sluneční soustavu opouštět, jen málo teleskopů dokázalo získat cokoli, co by se byť jen blížilo detailnímu snímku objektu.

Objekt zrychloval a zdálo se, že by tedy mohlo jít o kometu. Neměl však typický ohon. V zásadě vypadal jako asteroid, choval se ale jako kometa. Pro vědce se stal fascinující záležitostí, která ale zároveň vzbuzovala rozpaky. Pozornost širší veřejnosti upoutal, když Loeb a jeden z jeho postgraduálních studentů na konci roku 2018 napsali článek, který naznačuje, že Oumuamua by mohla být kosmická loď, která je poháněná hybností světelných částic ve vesmíru a postavená technologicky vyspělou mimozemskou civilizací.

Pokud ukážeš mobil jeskynnímu člověku, který se celý život díval na skály, jeskynní člověk by dospěl k závěru, že mobilní telefon je jen dobře vyleštěná skála.

V roce 2019 pak zveřejnila skupina astronomů včetně těch, kteří původně objevili objekt Oumuamua, dokument, který smetl ze stolu všechny mimozemské teorie a deklaroval jejich relativní jistotu přirozeného původu objektu. Loeba to nepřekvapilo a kontroval: „Pokud ukážeš mobil jeskynnímu člověku, který se celý život díval na skály, jeskynní člověk by dospěl k závěru, že mobilní telefon je jen dobře vyleštěná skála. Abys mohl objevit úžasné věci, musíš mít otevřenou mysl.“

Věda je jen v krizi

Toto je ostatně jedno z ústředních sdělení i v jeho nové knize, která v laickém jazyce znovu uvádí hypotézu vesmírné lodi a reaguje na kritiku oponentů. Loeb si myslí, že věda je momentálně v krizi, a doufá, že přijdou časy, kdy nebudou vzdálené vyspělé civilizace považovány za nehodné seriózního vědeckého studia.

Mimořádná tvrzení vyžadují mimořádné důkazy.

„Část odporu vůči hledání mimozemské inteligence se scvrkává na konzervatismus, který mnoho vědců přijímá, aby minimalizovali počet chyb, kterých se během své kariéry dopustí,“ píše kromě jiného Loeb ve své knize. Vědci podle něho mají problém přistupovat k věcem, které ještě nikdy neviděli, bez předsudků a s otevřenou myslí. Nevidí důvod, proč si nepřipustit hypotézu, že jde o umělý objekt. Geoložka a kosmická vědkyně Natalie Starkeyová z britské Open University, která analyzuje komety a asteroidy, tvrdí, že mimozemské vysvětlení je ve hře, ale až na posledním místě. „Nejdříve musíme vyloučit přirozenější představy o tom, co by to mohlo být,“ řekla Starkeyová.

Starkeyová také cituje populární zásadu, že „mimořádná tvrzení vyžadují mimořádné důkazy“, což je standard stanovený slavným astronomem Carlem Saganem, který mají na paměti všichni, kdo prověřují domnělé důkazy o UFO a mimozemšťanech. Tuto frázi ale Avi Loeb v knize i rozhovorech odmítá. „Slovo mimořádné je ve skutečnosti docela subjektivní. Myslím si, že věda by měla být založena na důkazech, tečka. Samozřejmě, pokud chcete neprůstřelný argument, chcete více důkazů, ale neměli bychom zavrhovat možnosti jen proto, že důkazy nejsou dost jednoznačné.“

Loeb říká, že posledních několik let bádání a reakce dalších vědců ve skutečnosti zvýšily jeho jistotou, že jeho hypotéza o původu objektu Oumuamua může být správná. Tvrdí, že odborníci v této oblasti nepřišli s přírodními scénáři, které by dávaly větší smysl.

Je to jen snílek?

Novinář Eric Mack, který si s Avi Loebem o jeho hypotéze povídal, nabyl dojmu, že Oumuamua je dokonalým prostorem pro různé projekce. Někteří z nás doufají, sní, nebo dokonce zoufale potřebují vědět, že lidstvo ve vesmíru není samo. Loebovi novinář Eric Mack řekl, že podle něho patří do kategorie snílků. V knize Loeb píše o své touze vidět lidi posílat sondy vybavené vzorky lidské DNA do vesmíru jako jistou zálohu pro náš druh. Podle Macka si promítá optimistickou vizi vesmíru plného inteligentních civilizací, které cestují na lodích typu Oumuamua. Tento objekt zatím každopádně nezapadá do nyní existujícího chápání toho, co vesmír je a jak funguje.

Loeb i jeho kritici se shodují na jedné klíčové věci. Aspekty podivnosti Oumuamua je těžké vysvětlit bez jevů, které jsme dosud nepoznali, ať už jsou to mimozemšťané nebo vodíkové ledovce, jedna z možností, o které vědci také mluví. Pokud se každopádně nějaký další podobný objekt v naší blízkosti objeví, vědci budou připraveni ho zkoumat a pokračovat v odhalování tajemství podobných úkazů. Objekt Oumuamua ovšem už asi nikdy neuvidíme a nepřijdeme na to, co „to“ přesně bylo.

Související…

Oumuamua: Šlo o vesmírný koráb? I kdyby, E. T. ho zřejmě neřídil
Ivan Verner

foto: Shutterstock, zdroj: Cnet

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...