fbpx


Zveřejněno: 1. 8. 2017

Ztrácíte se ve světě bio potravin a nedokážete si v hlavě (ani v kuchyni) utřídit miliardu různých informací o tom, jak by měl vlastně vypadat zdravý jídelníček? Nezoufejte a hledejte rady v moudrých knihách anebo přímo u jejich autorky. Hanka Zemanová má na svědomí mnoho knižních bestsellerů, jako je Biokuchařka nebo BioAbecedář, a my měli to štěstí, že jsme ji mohli vyzpovídat na Festivalu Evolution.

Máte pocit, že pokud si nedáte po ránu zelené smoothie, pravděpodobně si zkrátíte život minimálně o dvacet let, a jestliže uplyne den bez chia semínek, okamžitě svět nabere cíl k jasné záhubě? Ano, i takto mohou na někoho informace z médií působit. Na youtube se trumfují samozvaní výživoví poradci, komu se vejde do břicha více chlorely, a blogerky nadšeně chválí „superzdravé“ doplňky stravy za nemalý honorář. Jenže kde má pak normální jedinec toužící po tom jíst zdravě hledat ověřené a praktické informace, které ho nevtáhnou do kolotoče marketingu? Ideální je jít přímo ke zdroji.

Hanka Zemanová se pohybuje ve světě biopotravin již mnoho let. Pomohla založit Pro-bio ligu, biopekárnu Zemanka, vedla biorestauraci Albio a také tři obchody se zdravou výživou. V rámci všech svých aktivit zjistila, že v této oblasti existuje mnoho mýtů a nezodpovězených otázek, a proto se vše rozhodla uvést na pravou míru ve svých knihách. „Organizovala jsem tiskovky o ekologickém zemědělství a biopotravinách a v tu chvíli to začalo zajímat média. Postupně jsem dělala stále více rozhovory a šířila jsem osvětu a najednou se stalo to, že jsem opakovala stále ty samé věci,“ vypráví Hanka. V tu chvíli se zrodil nápad napsat Biokuchařku. 

 

hanka zemanova

Hanka Zemanová

Loni na podzim vznikla nová Biokuchařka (po deseti letech), protože bylo třeba zaktualizovat zastaralý obsah. „Pochopila jsem, že za deset let se změnilo úplně všechno. Tehdy jsem knihu psala s tím, že žádné informace nebyly. Dnes jsem ji tvořila spíše na popud tomu, že informací je naopak všude obrovské množství, a my nevíme, jak se v tom zorientovat. Dočtete se v podstatě, jak jíst zdravěji, ale úplně se z toho nepomátnout.“

foto: archiv

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...