fbpx

Pražská opozice podpořila sbírku na neoficiální novoroční ohňostroj. Chystá se i kampaň, která má za cíl omezit neřízené střílení laiků

Zveřejněno: 2. 12. 2019

Vedení Prahy se letos rozhodlo novoroční ohňostroj nahradit videomappingem. My už ale víme, že Pražané budou mít přesto možnost na Nový rok zhlédnout obě světelné show. Spolek Ohňostroj pro Prahu vyslyšel mnohé prosby a také zareagoval na výzvu opozičního zastupitele za ANO Patrika Nachera. Ten navrhl, že by se neoficiální novoroční ohňostroj, který ANO na radnici podporuje, měl konat nejen jako oslava příchodu nového roku, ale také jako pocta zesnulému Karlu Gottovi. Předseda spolku Jan Šaršoun zároveň objasnil záměr nové kampaně, která má za cíl omezit nebezpečné laické odpalování pyrotechniky s názvem #NEBUDUSTŘÍLET.

„Jako fanoušek novoročních ohňostrojů jsem založil hnutí pro záchranu našich kulturních tradic. Touto akcí bych rád dal všem občanům pocit, že v onu chvíli patří Praha a oslava příchodu nového roku jen jim samotným,“ řekl Šaršoun. „Věřím, že lidé o ohňostroje stojí, proto jeho financování necháváme pouze na jejich vůli. Každý obyvatel Prahy, občan Česka i organizace může přispět na náš transparentní účet jakýmkoliv obnosem,“ dodal předseda. To, co ohňostrojům podle něj dělá špatné jméno, je válka v silvestrovských ulicích, nikoliv kultivovaná zábava pro rodiny s dětmi, kteří každý rok v hojném počtu na podívanou dorazí.

Je to desetiminutová záležitost, profesionální, z jednoho místa a zabezpečená. Navíc nikoho neohrožuje.

„Řešení novoročního ohňostroje nikdy nikdo nepožadoval. Neslyšel jsem jedinou stížnost. A pokud stížnosti byly, pak k silvestru samotnému. Že jsou všude slyšet rány, střílí se celý den a celou noc až do rána a bez jakýchkoli omezení a pravidel. Ale novoroční ohňostroj je něco jiného. Je to desetiminutová záležitost, profesionální, z jednoho místa a zabezpečená. Navíc nikoho neohrožuje a těší se velkému zájmu lidí,“ potvrdil Flowee také městský zastupitel za ANO a poslanec Patrik Nacher s tím, že kdyby vedení Prahy řešilo silvestrovské běsnění jako takové, jako opozice jej rádi podpoří. Například by bylo možné nastavit pravidla, že pyrotechnika se smí odpalovat jen v určitou dobu a na daných místech. 

Neřízené střely

Také podle Šaršouna leží silvestrovský problém právě v neřízeném odpalování, které má s krásou profesionálního ohňostroje pramálo společného. „Proto bychom chtěli vyzvat Pražany a obyvatele ČR, aby omezili neřízenou a nebezpečnou formu odpalování pyrotechniky v ulicích v duchu kampaně #NEBUDUSTŘÍLET, kterou rovněž pořádáme v rámci letošní akce, a raději podpořili kulturní formu tohoto ohnivého řemesla,“ vyjádřil se.

Šaršoun se nechal slyšet, že touto kampaní dělají reálně pro klidnější konec roku více než hlavní město. Od stolu prý zrušit ohňostroj umí každý.

Podle něj je to nejspíše vůbec poprvé, kdy milovník ohňostrojů chce zároveň snížit množství odpalované pyrotechniky. „Nechceme lidem nic zakazovat, to určitě ne. Víme, že si oslavy někdo bez toho nejspíš nedokáže představit. S tím asi nemám problém, ale bylo by krásné, kdyby se lidé aspoň domluvili v rámci komunit, jako jsou třeba sídliště, a odpalovali pyrotechniku naráz, na nějakém bezpečném místě. Mohli bychom potom prožít silvestr, kdy bude přes den relativní klid, v nějaký čas se objeví první vlna odpalujících tatínků, kteří chtějí udělat radost dětem. A potom bude do půlnoci zase klidněji.“

Spolek mimo záchranu ohňostroje připravuje v rámci této kampaně i přednášky pro veřejnost a školy. Také již uveřejnil první video o zábavní pyrotechnice s důrazem na možná nebezpečí. Tento aspekt totiž podle předsedy nikdo před silvestrem neřeší, a až poté se ukazuje, jak může být pyrotechnika při nevhodném zacházení nebezpečná. Šaršoun se nechal slyšet, že touto kampaní dělají reálně pro klidnější konec roku více než hlavní město. Od stolu prý zrušit ohňostroj umí každý.

Pocta Gottovi

A jaké bude téma ohňostroje? „Několik lidí nás již kontaktovalo s nápadem, zda bychom nechtěli ohňostroj věnovat mistru Karlu Gottovi. Přemýšleli jsme nad tím, a i když jsme relativně mladá generace, písně pana Gotta si někdy také pustíme a není pochyb o tom, že to byl skutečný mistr. Sami jsme tedy o této variantě uvažovali. Báli jsme se však, že by to mohlo být veřejností špatně pochopeno. Proto jsme stále váhali. Až výzva pana Nachera nám dodala potřebnou jistotu, že je to dobrý nápad,“ řekl Šaršoun. Patrik Nacher totiž spolek sám kontaktoval a navrhl věnovat ohňostroj právě mistrovi.

Realizátoři s nápadem věnovat ohňostroj panu Gottovi souhlasí.

„Konečné téma jsme konzultovali i s realizátory posledních pěti novoročních ohňostrojů, zda si na to troufnou. S panem Martinem Peterem a MAKALU Fireworks na záchraně ohňostroje spolupracujeme od první chvíle, kdy primátor Zdeněk Hřib oznámil, že jej hodlá nahradit videomappingem. Jsme rádi, že jsme spolupráci navázali, protože tak máme k dispozici neuvěřitelné know-how. Jen díky tomu jsme dokázali vymyslet celý projekt novoročního ohňostroje tak, aby jej mohlo ohrozit jen počasí, nic jiného,“ řekl Šaršoun a dodal, že i realizátoři s nápadem věnovat ohňostroj panu Gottovi souhlasí. A přesně takový ohňostroj připraví.

Související…

Designér pražských pyroshow: Novoroční ohňostroj bude. Díky lidem i firmám
Klára Ponczová

zdroj: Ohňostroj pro Prahu

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...