fbpx

V Holešovicích se 10. a 11. září uskuteční třetí ročník největší tuzemské přehlídky technologií budoucnosti, kterou doprovodí přednášky předních světových vizionářů

Zveřejněno: 7. 8. 2019

Za pět let budeme všichni nosit brýle. Ne však proto, že by se nám měl hromadně zhoršit zrak. Budeme v nich mít zabudovaný telefon, který už vlastně nebude vůbec praktické nosit v ruce. Ve chvíli, kdy nám někdo zavolá, se před námi objeví hologram dané osoby a budeme se spolu moci "virtuálně reálně" bavit. Když budeme potřebovat něco dělat na počítači, nebudeme ho muset nosit s sebou. Prostě se před námi objeví obrovská obrazovka (nebo taky čtyři). A až budeme muset někam dojít, zadáme prostě příkaz hlasovému asistentovi, který nám na zemi před námi ukáže šipky až do cílové destinace.

Takhle si nepříliš vzdálenou budoucnost představuje vizionář a podnikatel Martin Holečko.

pff 2018 day1 0043

Jeden den pro profesionály a druhý pro veřejnost – to bude letošní Future Port


Podělit se o své představy chtěl i se širokou veřejností, a tak založil festival Future Port Prague. Na ten se už potřetí sjedou desítky řečníků z celého světa, aby společně probrali dopad exponenciálních technologií na život a na společnost. Řeč bude o vzdělávání, zdraví, mobilitě, městech, bezpečnosti či o jídle.

Pro děti i profesory

Festival letos proběhne 10. a 11. září. Na rozdíl od loňského ročníku se bude konat před a uvnitř Průmyslového paláce na pražském Výstavišti. Uvnitř z toho důvodu, že se tam bude prezentovat více než stovka inovativních firem, které předvedou nejnovější technologie. Venku proto, že technologie pomalu ale jistě již zasahují do většiny sfér lidského života, nejen do průmyslu a byznysu. Návštěvníci si tak vyzkouší budoucnost na vlastní smysly.

Organizátoři chtějí, aby dopad akce letos nebyl jenom inspirativní, ale i praktický. Proto přidali na druhý den půldenní seminář.

Kromě změny lokality bude novinkou také rozdělení doprovodného festivalu, kdy první den (tedy 10. září) bude určený pro odbornou veřejnost a firemní návštěvníky a druhý den (11. září) široké veřejnosti. Kromě expa tak v areálu budou také tři pódia, kde bude nabitý program po celé dva dny. „Cílem festivalu je přinášet do téhle části světa informace o tom, v jak neuvěřitelné době žijeme. Jaké možnosti se otevírají díky pokroku, který nám technologický rozvoj umožňuje. České, respektive středoevropské firmy z toho mohou hodně benefitovat. Otevřou se jim obzory v tom, co všechno jde už dnes dělat, a to nejen v jejich oboru. Lidé, kteří dělají virtuální realitu, umělou inteligenci, 3D tisk, autonomní vozidla, robotiku, biotechnologie, nanomateriály – ti všichni se tam mezi sebou potkají a mohou vytvořit zajímavé synergie,“ slibuje Martin Holečko.

Organizátoři chtějí, aby dopad akce letos nebyl jenom inspirativní, ale i praktický. Proto přidali na druhý den půldenní seminář. Přivezli zpátky svého nejpopulárnějšího spíkra z loňského Future Portu Yuri van Geesta. Ten se podílel na významné knize Exponential organizations s podtitulem: Proč nové typy firem jsou desetkrát rychlejší a efektivnější než ta vaše a co udělat pro to, abyste to změnili. Kniha se zabývá zapojením exponenciálních technologií do firem, které jsou sice velice zajímavé, ale zároveň díky své nepředvídatelnosti i tak trochu znepokojující. Dopředu jdou totiž tak rychle, že se díky nim vývojem svého oboru nemůže být jistý vůbec nikdo.

Jít s dobou, nebo zkrachovat

Holečko se snaží, aby se co nejvíc lidí o nových technologiích dozvědělo formou, která je maximálně vtáhne. Tedy formou zážitkovou a interaktivní. Slibuje si od toho, že se lidé začnou o technologie více zajímat, nebo je dokonce nadchnou natolik, že je sami použijí ve své firmě. Nebo ještě líp: Založí novou firmu, a zapojí se tak do vývoje sami. To je totiž podle něj jediný způsob, jak dlouhodobě prosperovat.

Říká se, že "Science fiction becomes science fact".

Na festival chodí kromě zaměstnanců z velkých korporací, freelancerů, podnikatelů a lidí, kteří jsou v aktivním produktivním věku, také široká veřejnost, technologičtí nadšenci, studenti... No a vysokoškolští studenti mají tradičně vstup zdarma, děti tu mají vstup zdarma do 15 let. Během jednoho dne tak lidé uvidí nejmodernější drony, roboty, virtuální realitu, můžou se pobavit a seznámit s lidmi, kteří používají umělou inteligenci v různých oborech.

pff 2018 day1 0072

Na festivalu se celkem bez problémů dostanete do virtuální reality. Pak musíte ale najít východ


Martin Holečko se v roce 2016 zapojil do mezinárodní podnikatelské komunity Abundance 360, jejíž členové nedávno představili deset milníků do "bodu zlomu". „Když ty jejich predikce čtete, tak je to úplné sci- fi. Říká se, že 'Science fiction becomes science fact'. Lidé, kteří v technologiích působí, totiž obvykle mají rádi sci-fi a čtou ji. Z představ autorů pak získávají nápady a sny, jak by to v budoucnu mohlo být, takže je to vlastně inspiruje a podvědomě pak k tomu profesně směřují,“ konstatuje Martin Holečko. Celý rozhovor se zakladatelem Future Portu uveřejníme v pondělí 12. srpna.

foto: Future Port Prague, zdroj: Future Port Prague

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...