fbpx

Pražský Institut plánování a rozvoje (IPR) zřizuje oddělení městského developera. Co to bude znamenat pro Pražany? Na otázky Flowee odpovídal Ondřej Boháč, ředitel IPR

Zveřejněno: 30. 4. 2019

Developer je vlastně firma, která staví domy. Městský developer pak komerčním developerům stanovuje pravidla, za kterých je možno v Praze domy (a nejen je) stavět. „Investoři budou mít jasnější pravidla a město dostane, co potřebuje,“ říká Ondřej Boháč, ředitel Institutu plánování a rozvoje, v němž oddělení městského developera vzniká.

Co vlastně znamená zřízení pozice městského developera pro občany?

Celý proces výstavby bude pro developery, město i jeho občany daleko přehlednější. Dnes je situace taková, že pokud chce město jakkoli využít pozemek ve svém vlastnictví, prodá ho investorovi s tím, že existují nějaká pravidla, podle kterých se dané území může využít, jde třeba o územní plán, stavební předpisy a podobně. A tahle pravidla musí developer dodržet. Město však ztrácí kontrolu nad tím, co přesně v dané lokalitě vznikne, zda půjde o veřejný prostor či jaké bude využití budov atp.

Čísla, která máme na IPR k dispozici, ukazují, že situace s byty v Praze je vážná. Jedním z nástrojů, který může situaci výrazně pomoci, je právě zřízení instituce městského developera. 

Městský developer by měl tedy nově zajistit to, že si určí, co má v daném území vzniknout, a připraví ho pro následnou výstavbu například několika bytových domů, školy, kanceláří a navrhne strukturu veřejných prostranství. Jednotlivé domy pak už budou stavět soukromí investoři. Podobně vznikaly v minulosti například i Vinohrady nebo Dejvice.

Co by měl městský developer řešit a co od něj čekáte?

Očekáváme, že bude zejména koordinovat jednotlivé aktéry rozvoje ve městě. V první fázi tento developer nestaví, ale připravuje vybraná území ve vlastnictví města na budoucí výstavbu.

Ondřej Boháč (36)

Povoláním je geograf. Vystudoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy, poté působil v občanském sdružení Oživení. V letech 2006 až 2010 pracoval jako koordinátor GIS dat v Útvaru rozvoje hl. m. Prahy. Od roku 2011 by poradcem prvního náměstka primátora a o dva roky později se stal ředitelem odboru kancelář primátora. Od roku 2015 působil jako zástupce ředitele Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy, v prosinci 2016 se stal jeho ředitelem.

V oddělení zatím počítáme s tříčlenným týmem, pokud se fungování týmu osvědčí, dojde k jeho rozšíření.

Jak vlastně myšlenka na zřízení tohoto oddělení vznikla?

Čísla, která máme na IPR k dispozici, ukazují, že situace s byty v Praze je vážná. A jedním z nástrojů, který může situaci výrazně pomoci, je podle nás právě zřízení instituce městského developera. Inspirací je pro nás například Mnichov, který má podobné rysy jako naše hlavní město. V Mnichově však začali v roce 1918, takže tam jsou o něco dál...

Návrh musí projít ještě schvalováním v koalici. Máte již toto předjednáno?

Pracujeme na tom.

Související…

Ondřej Boháč: Co říká muž, který má pod palcem rozvoj Prahy
Zdeněk Strnad

zdroj: IPR

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...