fbpx

S předsedou Zelených o rozchodu s radikálním křídlem strany, nutnosti spolupráce demokratických stran a také o tom, že Praze by nejvíc pomohla kolejová doprava

Zveřejněno: 14. 2. 2019

Po sociálních sítích se tento týden jako blesk šířila neuvěřitelná zpráva: Zelení chtějí znárodňovat byty! Mladý politik Filip Hausknecht, člen bytové komise na Praze 3 a ještě počátkem týdne člen Strany zelených, na své sociální síti navrhl vyvlastnit investiční byty a také ty, které se používají na Airbnb bez živnosti. Zdvihla se vlna nesouhlasu a negativních emocí, která mířila nejen na něj, ale také na celou politickou stranu.

hausknecht 1

Bývalý člen Zelených by rád znárodňoval byty, jeho bývalá strana se od něj i od návrhu distancuje


Jenže i pro Zelené byly Hausknechtovy znárodňovací teorie příliš radikální. „Jsme liberální stranou, posunuli jsme se do politického středu,“ zdůrazňuje Petr Štěpánek, předseda Strany zelených, a od výroků Filipa Hausknechta se distancuje: „Patřil mezi radikální skupinu členů, kteří nerespektovali zelený program. Ta radikální frakce přicházela s programovými návrhy, které jsme opakovaně odmítli.“

Pan Hausknecht je člen bytové komise na Praze 3 a teorie o vyvlastňování publikoval ještě v době, kdy patřil do Strany zelených. Jak se k jeho názorům stavíte vy jako předseda?

Názory pana Hausknechta nereprezentují stanovisko Strany zelených. To, o čem on mluví, náš program výslovně vylučuje. Nedostatek bytů je potřeba řešit úplně jinými nástroji – například výstavbou obecních bytů nebo tvrdší regulací Airbnb. Dnes se obcházejí poplatky z bydlení a provozuje ubytovací činnost v objektech, které jsou kolaudované pro stálé bydlení.

Poslední špatný výsledek měli Zelení za vedení kolegy Stropnického, který reprezentoval právě to radikální křídlo. A od toho jsme se odpoutali.

Jak by měla taková regulace vypadat?

Je potřeba upravit daň z nemovitostí tak, aby ti, kteří nakupují byty jako investice, byli nuceni je pronajímat. A na tom se shodneme, napříč od pravice po levici.

Jako jeden z důvodů odchodu ze Zelených zmínil pan Hausknecht, že strana byla neúspěšná a slabá. Zelení nejsou logicky tolik vidět, jako když byli ve vládě. Jak jste na tom teď?

Za dobu, co jsem předsedou, jsme zásadním způsobem uspěli jak v komunálních volbách, tak v těch senátních. Měli jsme několik společných kandidátů s jinými stranami, se STANem to byl například pan Drahoš, ten v Praze 4, kde já jsem starostou, vyhrál už v prvním kole s nejvyšším počtem hlasů.

stepanek koalice

Jiří Drahoš, společný kandidát Strany zelených, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN, zvítězil v senátních volbách v roce 2018 hned v prvním kole

V komunálních volbách jsme s výjimkou Prahy a Brna pozice obhájili, máme starosty, starostky… Myslím, že pod mým vedením je strana úspěšná. A to, že někteří frustrovaní lidé jsou pro komunální politiku nepoužitelní, to je věc jiná. Poslední špatný výsledek měli Zelení za vedení kolegy Stropnického, který reprezentoval právě to radikální křídlo. A od toho jsme se za poslední rok výrazným způsobem odpoutali. Zelení se jednoznačně posunuli do politického středu.

Mluvil jste o radikální frakci, se kterou jste se rozešli. Předpokládám, že myslíte Mladé zelené.

Strana zelených má samozřejmě i mimo tuto bývalou frakci spoustu mladých členů. Jsme ale stranou liberální a stojíme na třech pilířích. Pilíř první: životní prostředí, předcházení klimatické změně, udržitelná energetika, ochrana přírody a krajiny. Druhý pilíř je sociální, například rovnost šancí, boj proti diskriminaci na pracovišti.

Petr Štěpánek (1965)

Kladenský rodák a biolog – absolvent University Karlovy a bývalý pracovník Akademie věd. Je starostou MČ Praha 4. Na předsedu Zelených kandidoval s představou strany stojící na třech pilířích – environmentálním, sociálním a pilíři svobod, rovných příležitostí a demokracie. V lednu 2018 nahradil na postu předsedy Strany zelených Matěje Stropnického.

Třetí pilíř je svoboda a demokracie, to znamená takové zřízení, které umožňuje jedinci a celým sociálním skupinám, aby se smysluplně realizovali a prožívali šťastný život s nějakou materiální základnou. A tyhle tři pilíře nás právě odlišují od sněmovních stran. A i díky tomu věřím, že se za dva roky zpátky do sněmovny dostaneme.

Často se říká, že v komunální politice se neřeší stranická příslušnost, ale konkrétní program té dané strany. Kde je pro vás hranice, za kterou vy byste nešel? S kým byste koalici neuzavřel za žádnou cenu?

Zastupitelem jsem už od devadesátých let. Na Praze 4 sloužím sedmnáctým rokem, devět let jsem byl v pražském zastupitelstvu. Za tu dobu jsem nebyl součástí žádného uskupení, které by uzavíralo koalice s jakoukoliv extremistickou stranou. V tomto směru jsem živoucím důkazem odhodlání prosazovat tady svobodu a demokracii.

Kdybyste si mohl vybrat jednu konkrétní věc, kterou byste v Praze změnil, co by to bylo?

Praze by určitě zásadním způsobem pomohlo, kdyby došlo k maximálnímu využití kolejové dopravy. Metro, tramvaje, vlaky… Například v údolí, kudy na Praze 4 vede Jižní spojka, máme nevyužitou elektrifikovanou trať. V kolejové dopravě máme obrovské rezervy, přitom její pohodlí daleko převyšuje autobusovou dopravu. Navíc by lidé nemuseli tak často nastupovat do automobilů. A za Prahu bych byl velice rád, kdybychom jako Česko měli konečně vysokorychlostní spojení s Brnem, Bratislavou, Vídní a Berlínem.

Související…

Ondřej Boháč: Co říká muž, který má pod palcem rozvoj Prahy
Zdeněk Strnad

foto: Profimedia, zdroj: Strana zelených

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...