fbpx

Hana Třeštíková: Nočního starostu pro Prahu? To chci Dalších 3 fotografií v galerii
Hana Třeštíková (Praha Sobě), pražská zastupitelka a radní

S pražskou radní pro kulturu o nočním životě v metropoli, práci na radnici a jestli jí jako dceři z filmařské rodiny zbývá čas na filmy

Zveřejněno: 23. 2. 2019

Je dcerou dokumentaristky Heleny Třeštíkové a Michaela Třeštíka, architekta, publicisty a vydavatele. Šestatřicetiletá Hanka Třeštíková jde v matčiných šlépějích. V roce 2016 byla nominována na Českého lva v kategorii Nejlepší dokumentární film za dokumenty Bratříček Karel a Zkáza krásou.

Praha potřebuje změnu nastavení vnímání. Teď je ze strany turistů považovaná za low-costové město.

A stejně jako její matka vstoupila i do politiky, i když „pouze“ do té pražské. Helena Třeštíková byla v Topolánkově vládě ministryní kultury pouhých 15 dní. Hanka se pohybuje v pražské politice čtyři roky a v druhém volebním období je radní pro kulturu, památkovou péči, výstavnictví a cestovní ruch. Bavili jsme se nejen o turistech v Praze, ale i o umění, které nosí Hana Třeštíková v hlavě.

Praha je podle ní vnímána jako low-costové město, kam turisté jezdí za lacinými službami a alkoholem. Město by podle ní spíš mělo cílit na bonitní turisty, kteří mají zájem o kulturu. Od turistů jsme se se sympatickou političkou dostali až k Manželským etudám a podobě dnešní rodiny.

Jste radní pražského magistrátu pro kulturu a k tomu ještě místostarostkou na Praze 7. A to pro oblast kultury, sportu a sousedských vztahů. Jak to stíháte?

Nebudu lhát, že to je jednoduchý, není. Musím se ohánět a pracovat o večerech a víkendech. Ale naštěstí pracovat umím a jsem disciplinovaná. Mám dobrý time management, to je základ.

trestikova2 profimedia 0237688520

Stíhám všechno, základem je dobrý time management, říká Hana Třeštíková


Co přesně znamená, že jste na Praze 7 místostarostkou pro sousedské vztahy?

Dívám se na Prahu 7 jako na místo, které je otevřené pro všechny – seniory, rodiny s dětmi, školáky, sportovce i umělce. Všichni by se taky měli cítit dobře. Kulturní čtvrť znamená i kultivovaná, kde si sousedé navzájem pomáhají, nejsou vůči sobě lhostejní. Naším ideálem jsou vlastně vesnice, kde funguje komunitní život, společné akce i peče jeden o druhého.

Nedávno jste na „velké“ radnici vybrali nočního starostu. Jeho úkolem bude mimo jiné mírnit turisty, kteří ruší noční klid. Není ale přesně tohle úkol městských strážníků, případně policistů?

Noční starosta nemá nahradit práci městské nebo státní policie. Noční starosta nemá za úkol noční život nějak potírat nebo ho zabíjet. My naopak vnímáme noční život jako hodnotu, která má pro město svůj význam. Noční starosta by měl být po vzoru ostatních evropských měst koordinátor nočního života.

Jaký bude mít noční starosta a jeho tým mandát? Narážím na to, že zákon o obcích takovouto funkci nezná, takže je to pořád formálně jen úředník...

Noční starosta je můj asistent a je předsedou komise, která je poradním orgánem radních. To znamená, že všechna opatření, která navrhne, musí jít přese mne a vzápětí přes radu. Jsem si jistá, že to zbytečný úředník nebude. V Amsterdamu, Londýně nebo Berlíně podle mých zpráv tento institut funguje úspěšně už několik let.

Rozumím tomu, že problémem Prahy je turisty přeplněné centrum. Podobně se s rostoucí intenzitou turistického ruchu potýkají i jiná evropská města. V Benátkách se dokonce chystají zpoplatnit vstup.

Praha se na rozdíl od Benátek naštěstí nepotápí, tedy o zavedení vstupného do centra zatím neuvažujeme. O nějaké regulaci cestovního ruchu vyloženě ani nepřemýšlíme. Co ale Praha potřebuje, je změna nastavení vnímání. Teď je totiž považovaná za low-costové město, kam se jezdí za levnými službami a alkoholem. Chtěli bychom, aby do Prahy jezdilo víc bonitních turistů se zájmem o kulturu.

trestikova klinika 49796456 10212239395772551 4379741399143153664 n

Hanky Třeštíkové jsme se ptali i na podporu Kliniky. Prý ji dost jasně vyjádřila na svém facebookovém profilu. Vyjádřila


Máte ještě čas na vaši uměleckou tvorbu?

Ano, teď jde akorát do kin můj dokumentární film Manželské etudy: Nová generace.

Vrátíte se k zachycení života manželských párů i po dvaceti respektive pětatřiceti letech, jako to učinila vaše maminka?

To zatím nevím. Záleží na mých protagonistech, jestli se budou chtít ke spolupráci po čase vrátit.

V čem se podle vás liší přístup dnešní generace k manželství od té z počátku 80. let minulého století? Tedy kromě toho, že dnes se lidé berou ve vyšším věku.

Současné páry se berou, protože chtějí, ne protože musí. Páry, které zachytila máma v 80. letech, se braly většinou proto, že čekaly dítě a chtěly svůj byt. Současné páry se berou až ve chvíli, kdy všechno ostatní mají.

Taky ale nyní sílí hlasy, které tvrdí, že takzvaná tradiční rodina je ohrožena snahou uzákonit manželství stejnopohlavních párů. Předpokládám, že s tím asi nesouhlasíte. Jaké jsou vaše argumenty pro to, že rodina ohrožena není? Nebo je?

Dokud bude mezi lidmi existovat láska, tak rodina určitě ohrožena není.

Související…

Chceme v Praze vytvořit "super hub" umělé inteligence, říká primátor
Jaromír Hasoň

foto: Profimedia a Facebook Hany Třeštíkové, zdroj: Hana Třeštíková, radní hl. m. Prahy

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...