fbpx

Na rozvoj ženského talentu a budování inkluzivnějšího prostředí ve světě technologií se nyní zaměřuje i Women Developers Program – unikátní projekt, který v letošním roce představila společnost Huawei

Zveřejněno: 29. 4. 2021

Navzdory debatám volajícím po větší genderové vyváženosti jsou ženy v technologických oborech stále spíše ojedinělým úkazem. Často to bývá přisuzováno složitému bourání stereotypů v dominantně mužském prostředí, kde jsou ženské schopnosti nezřídka podceňovány. Nerovnováha se však začíná formovat již ve vzdělávacích institucích, kde je v předmětech, jež tvoří základy technologických specializací, příkladem budiž matematika či fyzika, stále tradičně podporováno zejména mužské pohlaví. Má v těchto podmínkách ženský talent vůbec šanci na úspěch?

Kampaň cílená na ženy

Ačkoliv podle statistik Eurostat převažují v přihláškách na vysokou školu ženské zájemkyně o studium, technické obory známé pod zkratkou STEM (z anglického science, technology, engineering, mathematics) jsou ženami zastoupeny pouze z jedné třetiny. Odvětví technologií je přitom na vzestupu a nabízí stabilní zázemí i jedinečné kariérní možnosti. Právě na to poukázal i Den dívek v ICT, který již desátým rokem pořádala OSN a letos připadl na 22. duben.

Podle průzkumu zaměstnávalo ke konci roku 2019 pouze 19 % malých a středních podniků v České republice mezi svými IT zaměstnanci ženy.

„Podporovat dívky v kariéře v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT) má význam nejen pro ně samotné a jejich rodiny, může to být také hlavní urychlovač sociálně-ekonomického rozvoje na národní úrovni,“ prohlásil Brahima Sanou, ředitel mezinárodní telekomunikační unie ITU, která stojí za globální kampaní. Pomocí online diskusních panelů, zveřejňování příběhů úspěšných žen a edukačních programů se tak organizace snaží probouzet často potlačený zájem ženského pohlaví o technologie, inspirovat skrze nové vzory, přenastavit systém vzdělávání a postupně zmenšovat genderovou propast v odvětví ICT.

Nejen pro programátorky

Na rozvoj ženského talentu a budování inkluzivnějšího prostředí ve světě technologií se nyní zaměřuje i Women Developers Program – unikátní projekt, který v letošním roce představila společnost Huawei. Jeho cílem je poskytnout ženské části populace větší prostor k dalšímu odbornému vzdělání a podporu k navrhování řešení, která pomohou utvářet lepší, technologicky vyspělejší svět. Do programu se mohou zapojit vývojářky z kterékoliv země, a Huawei proto vyzývá i české ženy se zápalem pro IT, aby se neváhaly přidat.

Podle průzkumu s názvem Firma 4.0, který připravila agentura IPSOS pro Asociaci malých a středních podnikatelů, zaměstnávalo ke konci roku 2019 pouze 19 % malých a středních podniků v České republice mezi svými IT zaměstnanci ženy. Podle údajů Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) je tak naše země v rámci Evropské unie v tomto ohledu pozadu. Budování digitální gramotnosti a hloubková specializace jsou však klíčové pro digitalizaci průmyslu, který patří k ekonomickým pilířům naší země, a vyžaduje si proto speciální pozornost.

„Věříme, že v digitálním věku musí být ženám poskytován dostatek příležitostí, aby se zapojily do technologických oborů, a zároveň by jim měl být umožněn otevřený přístup k oborovému vzdělání. Ženy mají ohromný talent a potenciál vést technologické inovace a náš program jim může pomoci tento talent rozvíjet a objevit příležitosti, ve kterých budou moci naplno využít svého potenciálu. Program je určen pro vývojářky z celého světa. Zapojit se tak může opravdu každá žena, kterou lákají nové možnosti v oboru ICT,“ říká Pavel Košek, ředitel korporátní komunikace společnosti Huawei. K registraci slouží oficiální stránky Huawei Woman Developers, kde je možné se do programu přihlásit.

Související…

Proč by měly být ulice pro ženy bezpečnější? Kvůli rozvoji podnikání i snížení emisí
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Women Developers Program

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...