fbpx

Budoucnost mobility? Sdílená elektroauta se valí do Prahy 1 fotografie
zdroj: Drivalia

V Česku se o sdílení aut a elektromobilně velmi často mluví, ale stát těmto trendům nijak zásadně vstříc nevychází. Musí to zvládnout soukromý sektor a tlak ze Západu

Zveřejněno: 25. 10. 2023

Přestože Česko stále v oblasti elektromobility a carsheringu za západní Evropou zaostává, začínají se i u nás objevovat menší či větší vlaštovky, které se na budoucnost osobní i nákladní přepravy přímo orientují. Jeden velký evropský hráč se ostatně nedávno usídlil i u nás. Do Česka se přiřítila italská Drivalia, která pohltila české pobočky leasingové firmy LeasePlan. A má s nimi i s českou a evropskou budoucností mobility velké plány.

Česko je, co se týče Drivalie, prozatím "nejvýchodnějším polem působnosti". její pobočky najdete kromě Česka a Itálie v Belgii, Dánsku, Finsku, Francii, Irsku, Nizozemsku, Norsku, Portugalsku, Řecku, Španělsku a ve Velké Británii. Letos má přibýt ještě Německo a Polsko, v roce 2024 chce pak tato italská značka začít působit v Rakousku, Švédsku a Švýcarsku.

Co přinese do Česka?

Drivalia je jedním z evropských lídrů v oblasti správy podnikových automobilových flotil a fleet managementu. Důraz přitom klade právě na inovativnost, která je založená na nejnovějších technologiích, ale i na dalších moderních obchodních konceptech, jakými jsou předplatné automobilů anebo sdílení služebních vozů včetně elektromobilů.

Proto také značka klade velký důraz na propagaci alternativních pohonů. V Itálii, kde má své ústředí, provozuje víc než 1 600 veřejných nabíjecích stanic, což představuje největší síť v zemi provozovanou soukromým subjektem. A právě pomoci nastartovat trend elektromobility chce Drivalia i v Česku. „Naším cílem je demokratizace čisté mobility, tedy aby byla dostupná široké veřejnosti. Plánujeme, že v roce 2030 bude polovina nových vozidel v naší flotile zelených,“ říká generální ředitel CA Auto Bank a předseda představenstva společnosti Drivalia Giacomo Carelli.

Po otevření pobočky v areálu pražského letiště budou následovat i další služby, které už Drivalia nabízí v zahraničí pod zastřešujícím názvem Drivalia Planet Mobility. Půjde například o sdílení firemních automobilů, variabilní pronájmy s nejrůznější délkou trvání anebo předplatné vozidel CarCloud.

Drivalia chce podle něj do České republiky přinést nová řešení mobility, a to včetně předplatného automobilů i elektromobilů. Jako první začne v první čtvrtině roku 2024 fungovat autopůjčovna Drivalia Rent na Letišti Václava Havla. Ve svých pobočkách Drivalia přitom dokáže zákazníkovi zajistit automobil na jakoukoli požadovanou dobu, od jedné minuty až po řadu let.

V České republice dnes Drivalia jako nástupce společnosti LeasePlan pečuje o vozové parky přibližně 2 500 zákazníků a ve flotile má přes 30 tisíc vozidel. Nabízí mobilitu na míru pro podnikatelské subjekty a jádro produktového portfolia budou i nadále tvořit nástroje založené na principu operativního leasingu.

„Vstup na český trh představuje důležitý krok v naší celoevropské růstové strategii. Do roku 2026 chceme naši souhrnnou flotilu rozšířit na 300 tisíc vozidel. Stavíme přitom na čtyřech pilířích: pronájem, operativní leasing, předplatné a sdílení,“ dodává Paolo Manfreddi, generální ředitel společnosti Drivalia a šéf pro evropské trhy a business development CA Auto Bank.

Zázemí v obřím finančním domě

Italská Drivalia převzala síť poboček LeasePlanu letos v létě. V Česku její řetězec ponese název Drivalia Lease Czech Republic. Drivalia náleží do struktury Crédit Agricole, desáté největší banky na světě. Značka Drivalia patří společnosti CA Auto Bank, kterou vlastní Crédit Agricole Consumer Finance. CA Auto Bank se opírá o bezmála stoleté zkušenosti na poli mobility.

V Česku bude firma tak jako doposud pokračovat i v prodeji ojetých vozidel, vrácených zákazníky po operativním leasingu. Ta nejkvalitnější si mohou zájemci osobně vybrat v kamenné prodejně ve Vestci u Prahy. Produktovou škálu bude společnost postupně doplňovat o řešení z mezinárodní nabídky Drivalie.

„Nic se nemění ani na našem postavení multibrandového poskytovatele," říká generální ředitel společnosti Drivalia Lease Czech Republic Martin Brix. "Pro klienty budeme stejně jako dosud vyhledávat nejlepší řešení na trhu nezávisle na konkrétních značkách automobilů.“

Díky sdílení si půjčíte, co právě potřebujte

Po otevření pobočky v areálu pražského letiště budou následovat i další služby, které už Drivalia nabízí v zahraničí pod zastřešujícím názvem Drivalia Planet Mobility. Půjde například o sdílení firemních automobilů, variabilní pronájmy s nejrůznější délkou trvání anebo předplatné vozidel CarCloud. Zákazníci tak nebudou platit měsíční splátku pouze za konkrétní auta, ale v rámci pravidelného paušálu jim bude Drivalia zajišťovat mobilitu podle aktuální potřeby.

Podle Martina Brixe to umožní efektivnější řízení autoparků. Stejný dopad mají mít i variabilní pronájmy, jejichž prostřednictvím firma dokáže poskytnout auto třeba jen na jediný den. Společnost počítá s tím, že s těmito službami přijde poté, co plnohodnotně rozjede projekt Drivalia Rent. Mezitím pracuje na růstu zákaznické flotily. Letos v srpnu například oznámila velký kontrakt s Českou poštou, které v nejbližších měsících dodá přes tisíc nových vozidel. I Česká pošta se tak se svým autoparkem posouvá do budoucnosti. O trend elektromobility se tak v Česku očividně nepostará stát, ale soukromí hráči.

Související…

Boom autonomních vozů brzdí sítě i člověk. Bezpečnost se samořidítka učí na dopravních hřištích
František Mašek

foto: Drivalia, zdroj: Drivalia

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...