fbpx


Zveřejněno: 21. 8. 2017

Náš mozek denně odvede velké množství práce. Zároveň při tom ale vyprodukuje i amyloidy a tau proteiny, jejichž vyšší koncentrace je spojována s mnoha neurologickými nemocemi. Nedávno provedený výzkum ukázal, že spací poloha na boku dokáže tento odpad lépe odbourávat.

Za odbourávání škodlivin v mozku je v těle odpovědná glyfatická soustava. Vědci z University of Rochester Medical Center zjistili, že její největší výkon vzniká, když tělo odpočívá. Na základě výsledků z magnetické rezonance u anestezovaných myší sledovali také polohu, která je pro tento proces nejpřínosnější. Bylo dokázáno, že když myši položili na bok, ničení odpadu v těle se významně urychlilo. „Analýza prokázala, že glyfátový transport byl nejúčinnější v noci v poloze na boku ve srovnání s pozicemi nazad a na břiše,“ potvrdil výsledky hlavní výzkumník Dr. Nedergaard.

Odpad může za Alzheimerovu chorobu a demence

Nedostatečná likvidace odpadu může významně urychlit ztrátu paměti. Nyní se tedy pracuje s teorií, jak moc se snížená funkce glyfatického systému zrcadlí v nemocech, jakými jsou demence a Alzheimerova choroba. Je známé, že při těchto onemocněních je jejich koncentrace v mozku vyšší. Z dostupných lékařských informací je také potvrzeno, že nárůst destruktivního beta-amyloidu nelze zastavit, ale jen zpomalit, a to pouze za předpokladu, je-li pacientovi naordinována léčba včas.

shutterstock 548686672

Tělo potřebuje pro svou regeneraci 6 až 8 hodin spánku denně.

Řešením by bylo jeho tvorbu zcela zastavit očkováním. Doposud ale nebyla nalezena vakcína, která by to umožnila. Ve světě se sice myši proti beta-amyloidu úspěšně očkovaly s pozitivním dopadem na jeho eliminaci, u člověka se však přínos nikdy nepotvrdil. 

Důležitá je spánková hygiena

Cestou je tedy snižovat riziko onemocnění z poškozených bílkovin přirozenou cestou – vhodným spánkovým režimem, dodržováním doporučené doby, kterou tělo potřebuje odpočívat, a spánkem na boku. To, o jak účinnou metodu jde, zatím není vyčíslené. Dosavadní výsledky ale poukazují na to, že by tato metoda mohla k eliminaci rizika těchto onemocnění velmi významně přispívat. 

 

foto: Shutterstock, zdroj: Life Hack

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...