fbpx

Zveřejněno: 27. 8. 2017

Blíží se podzim a spolu s ním i období chřipek. Mnozí z nás skončí zabalení v peřinách, s teplým čajem a balíčkem brambůrků a budeme sledovat jednu epizodu Simpsonů za druhou. Možná vás přesvědčíme, abyste se brambůrkům vyhnuli.

"Mám ti udělat salát?" zeptal jsem se onehdy nemocné přítelkyně. "Hranolky," zahuhňala do peřiny. Možná to máte podobně: skolila vás nemoc, je vám špatně, bolí vás hlava, kašlete, ale zelenina je to poslední, na co myslíte. Radši byste si dali pizzu, hamburger nebo zmrzlinu. Můžete argumentovat tím, že tělo si říká o to, co potřebuje. Inu, v tomto případě je tomu jinak. Oblbuje vás mysl.

„Když je vám špatně, toužíte po nezdravém jídle ze stejného důvodu, z jakého já chci sledovat původní trilogii Star Wars. Je vám prostě naprd a chcete se jakkoli cítit lépe," vysvětluje výživový poradce Joe Selby.

shutterstock 227875027

Co jíst, když jsme nemocní? Zkuste se překonat a dát si zdravou stravu.

Pocity štěstí?

Je vám špatně nejenom fyzicky, ale i psychicky. Vybaví se vám něco, co vám obvykle zlepšuje náladu, a zatoužíte po tom. Začít do sebe hrnout nezdravé jídlo ale není ten nejrozumnější přístup.

"Mezi nejproblematičtější potraviny patří jakékoliv jídlo z fast foodů, stejně jako jídlo, které obsahuje hodně cukrů, pšenice, nebo obojí," varuje nutriční poradce Kris Gunnars. Závislost na nezdravém jídle je velice podobná závislosti na drogách, nikotinu nebo třeba sexu.

Nezdravé jídlo přímo působí na centrum odměny v mozku. Aktivuje produkci dopaminu a dalších hormonů, které vyvolávají pocity štěstí a spokojenosti. "Závislost na jídle není důsledkem nedostatku vůle nebo něčeho podobného. Je způsobena intenzivním dopaminovým signálem útočícím na biochemii mozku“ upřesnil Kris Gunnars.

Jenomže ve hře je i role návyku – podobně jako u každé závislosti. Vaše tělo si na přijímanou látku začíná zvykat, a aby vyvolalo podobnou odezvu jako předtím, potřebuje přijímat větší dávky. Nakonec už vám nedává podobně příjemné pocity jako zpočátku, ale vy látku stejně potřebujete.

Junk Food vás blokuje

Je pravda, že pokud jste nemocní a chcete se uzdravit, potřebujete se starat nejen o své tělo, ale i svoji mysl. Pokuste se ale najít "zdravější" způsoby uspokojení než "junk food". Jak připomíná dietoložka Katherine Brooking: "Výzkum ukazuje, že potraviny s nízkým obsahem živin, ale vysokým obsahem cukru, rafinovaných škrobů a nasycených tuků blokují imunitní systém." Vaše uzdravování se tak může nehezky protáhnout.

Pro podrážděný žaludek je tedy nejlepší takzvaná BRAT dieta – banány, rýže, jablečné pyré a toasty. Škrobovité nenáročné jídlo s nízkým obsahem vláknin zpevní vaši stolici a pomůže vám doplnit důležité živiny, které vaše tělo potřebuje.

Pokud je vám nevolno a na zvracení, měli byste vyzkoušet slané jídlo, které uklidní žaludeční kyseliny. Pomůže vám i peprmint a citronový čaj. "Držte se menších porcí jídla s minimálními pachy," doporučuje gastroenterolog James Lee.

Pokud je vám opravdu špatně, měli byste sáhnout po jídle, které obsahuje hodně kalcia a magnesia, jde o ořechy, semena, ryby, banány, případně hořkou čokoládu. A pokud vás bolí hlava? Voda, voda, voda. A voda. S bolestí hlavy vám pomůže také například špenát, meloun, kofeinové nápoje, brambory a tučné ryby.

foto: Shutterstock, zdroj: Health.com

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...