fbpx

Zveřejněno: 23. 6. 2017

Při výběru potravinových doplňků bychom se měli zaměřit především na to, aby byly přírodního původu, nikoli chemické a také aby zaručovaly postupné vstřebávání. Důležité je i množství účinných látek v kapsli a chelátová vazba u minerálních látek.

Z chemie víme, že molekuly mohou být pravotočivé nebo levotočivé. A přestože jsou naprosto stejné, jen zrcadlově otočené, jeden typ naše tělo přijímá a druhý vnímá jako cizorodou látku. A vzhledem k tomu, že lidská podstata je z pohledu energie pravotočivá, pak umělé neboli levotočivé nepřijme, ale snaží se je nějak vyloučit nebo „schovat.“ Tak například vznikají ledvinové kameny z chemického vitaminu C neboli Celaskonu. Když už se chemické vitaminy vstřebají, pak maximálně z 8 až 20 %, potom ucpávají cévy, tvoří se bulky a kameny.

vitamin

Chemické vitaminy se do těla vstřebají maximálně z dvaceti procent

Pozor na chemii

Nedejte se oklamat nápisem na balení nebo tvrzením prodavače, že výrobek je 100% přírodní, protože v mnoha zemích existuje právo umístit na obal takový nápis i v případě, že je přírodní jen jedna ze složek. Na etiketu se zdroje uvádět nemusí. Pokud však firma má přírodní zdroj, určitě jej uvede, může to pro vás tedy být jedna z indicií kvalitního výrobku.

Pozor na chemické doplňky, které našemu tělu naopak škodí. Například lékařské výzkumy prokázaly, že použití vysokých dávek syntetického beta-karotenu v široké prevenci plicní rakoviny vedlo k překvapivým výsledkům. Kuřáci konzumující tento vitamin byli ohroženi vznikem plicní rakoviny výrazně více než kuřáci, kteří beta-karoten neužívali. Nejenže tedy nebyl prokázán přímý protinádorový účinek tohoto vitaminu, ale naopak použití syntetického suplementu riziko vzniku onemocnění zvýšilo.

Postupné vstřebávání

Z potravin je náš organismus schopný vstřebat všechny vitaminy do krve a poté je postupně využívá podle potřeby. Tento proces se nazývá postupné vstřebávání, a pokud u daných doplňků není, pak se vstřebá jen tolik vitaminů, kolik tělo potřebuje právě v současnosti, a zbytek vyloučí, což je u přírodních vitaminů škoda. Některé chemické vitaminy mají tzv. prodloužené uvolňování, což znamená, že jsou naprogramovány tak, aby zůstaly v trávicím traktu déle, a pak nepřirozeně vitamin dávkují ne podle potřeb těla, ale podle svého programu.

A jaké doplňky jsou nejlépe vstřebatelné? Každá část trávicí soustavy zpracovává jiné látky, například koenzym Q10 se vstřebává v tenkém střevě. Pokud jej tedy užíváte v sypané formě předtím, než dorazí do tenkého střeva, je zničen žaludečními kyselinami. Nejlépe vstřebatelné doplňky stravy jsou tedy ty rozpustné v ústech, které vstřebáme rovnou sliznicemi, aniž by musely projít trávicím traktem.

vitamin5

Nejlépe vstřebatelné doplňky stravy jsou ty rozpustné v ústech

Chelátová vazba

Lidský organismus neumí vstřebat vápník například ze skály, rostliny to však umí díky aminokyselinám. Tomuto „obalení“ aminokyselinou se říká chelátová vazba, díky níž jsou minerály pro lidské tělo přijatelné. Proto vybírejte takové minerální doplňky, které tuto vazbu mají.

Na osteoporózu je například doporučován vápník, ale bez hořčíku není pro naše tělo nijak prospěšný, navíc nejlevnější typy z lékárny jsou chemické. Potom lidé mají zanesené klouby tímto vápníkem, který tělo nebylo schopno přijmout. Ještě horší verzí jsou šumivé tablety, v nichž je obsažen oxid uhličitý. Ten se naše tělo bude snažit vyloučit a k tomu potřebuje vápník. Nejsnáze použitelný vápník je ten z kostí, pokud tedy berete chemický vápník ve formě šumivých tablet, pak své tělo ochuzujete o „dobrý“ vápník a ten chemický, nepoužitelný, si ukládáte v těle.

Účinné látky v kapsli

Při výběru potravinových doplňků nekoukejte pouze na hmotnost balení, ale především na počet tablet a množství účinných látek v jedné kapsli. Toto množství se totiž v různých cenových relacích velmi liší a někdy na první pohled nejlevnější potravinové doplňky vychází jako ty nejdražší.

vitamin4

I když je na etiketě napsáno, že se jedná o přírodní produkt, nemusí tomu tak doopravdy být

Komplexy

Víme, že vápník bez hořčíku je v těle tzv. „slepý“ a jeho vstřebávání podporuje vitamin D. Podobná pravidla však platí také u ostatních vitaminů a minerálních látek. Například vitamin C je ideální užívat s bioflavonoidy, což jsou látky obsažené v bílé slupce citrusů. Příroda poskytuje „balíčky“ živin, a proto by i doplněk stravy měl být ideálně jako komplex.

Jak najít kvalitní společnost?

Pokud si nejste jisti kvalitou výrobků, které používáte, obraťte se přímo na výrobce, jenž by měl být schopen vám poskytnout podrobné informace a kvalitu výrobků prokázat certifikáty. Na českém trhu je například doporučována společnost CaliVita, která vlastní certifikáty zaručující přírodní původ a vysokou kvalitu. Dále je to společnost Nutrilite, která na vlastních ekofarmách pěstuje rostliny, z nichž následně doplňky stravy vyrábí. Dalším příkladem může být například česká společnost Bylinářství-kořenářství s. r. o.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...