fbpx

Zveřejněno: 24. 4. 2017

Z lékařských výzkumů vyplývá, že každý třetí dospělý jedinec buď nepřijímá dostatek hořčíku, nebo jej jeho tělo neumí uchovat. Víte, podle čeho poznáte, že vám tento důležitý prvek v těle chybí?

Nedostatek magnésia způsobuje nejprve nervozitu až hysterii, svalový třes i například poruchy vidění. Zvýší se i hladina tuků v krvi a právě proto se může dostavovat žaludeční nevolnost. Jeho přítomnost v organismu ovlivňuje funkce přibližně tří set enzymů. Podmiňuje výměnu energie v buňkách, potlačuje významnou měrou negativní účinky vápníku a solí, zvyšuje schopnost organismu využít bílkoviny, ovlivňuje srážlivost krve a v neposlední řadě udržuje fit naši paměť a myšlení. Jakékoli selhání v této oblasti tak může pravděpodobně souviset s jeho nedostatečným množstvím.

Spoustu lidí, kteří mají pestrý a vyvážený jídelníček, ani nenapadne, že by za jejich stavy mohla být právě absence magnésia. Některé osoby navíc mají celoživotně potíže s příjmem hořčíku a jeho uchováním v míře potřebné pro správné fungování těla. I když konzumují dostatek magnézia, jejich tělo ho stačí vyloučit víc než přijmout. Důležité je proto podávat jej společně s vápníkem v poměru 1:2 a zajistit také dostatek vitaminů E, C a B. 

Nejohroženější jsou ženy v menopauze

shutterstock 64289539

Ženy v menopauze by měly přijímat hořčík zejména s vápníkem dohromady.

Je prokázáno, že velké nebezpečí číhá na ženy v postproduktivním věku. Dle AquaLife Institutu studie hodnotící deficit hořčíku ve vybrané rizikové skupině žen potvrdila souvislost mezi nedostatkem hořčíku a rozvojem osteopenie až osteoporózy. Studie odhalila, že více než 40 % osteologických pacientek vykazuje známky nedostatku hořčíku – velmi významný deficit hořčíku byl shledán u 6 % pacientek, nedostatek středního stupně u 36 % pacientek. Průzkum tedy opět ukázal velké riziko nedostatku hořčíku v naší populaci, které je možné detekovat i jednotlivým měřením, bez dlouhodobého sledování. Výsledky studie jsou velmi cenné jako východisko pro doporučení k suplementaci hořčíku především dietním a pitným režimem.

Důsledkem deficitu hořčíku je nejen únavový syndrom a svalové křeče, ale i zvýšené riziko závažných civilizačních chorob, především srdečně cévních onemocnění, osteoporózy, metabolického syndromu nebo diabetu. Jednou z cest, jak se chránit před projevy nedostatku hořčíku, je pravidelné každodenní pití přírodní minerální vody bohaté na hořčík. Minerální voda se zvýšeným obsahem hořčíku je mimořádně vhodná pro pitný režim dospělých i dětí, zejména pak pacientů se sklonem k deficitu draslíku, kardiaků, hypertoniků a diabetiků.

Projezte se k hořčíku

shutterstock 523070689

Zaměřte se na konzumaci ořechů, banánů a avokáda. Patří mezi cenné zdroje.

Dopravit hořčík do těla lze vedle pitného režimu vyváženou stravou. Dostatečné množství hořčíku dodáme našemu tělu společně s celozrnnými obilninami, ořechy, luštěninami, zeleninou, ovocem a také nejrůznějšími semínky anebo bramborami. Mezi nejvydatnější zdroje hořčíku patří kakao, špenát, pomeranče, banány, sušené meruňky a datle. Z nápojů se mimo vody doporučuje grapefruitová a pomerančová šťáva, také červené víno nebo mrkvová šťáva. Z tepelně upravených pokrmů si zachovává dostatek hořčíku vařená čočka nebo hrách a rovněž bez soli vařené artyčoky. Z masa a ryb bychom se měli zaměřit na konzumaci candáta, tuňáka a kuřecích prsou. Z ořechů pak na kešu, piniová semínka, dýňová semínka a mandle.

Čtěte také:

Jste jen unavení nebo už se jedná o syndrom vyhoření? 

Zbavíme se nemocí, když se budeme otužovat?

Nemoci pocházejí z emocí, říká Zdenka Blechová

 

 

 

 

foto: Shutterstock, zdroj: AquaLife Institute

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...