fbpx

Zveřejněno: 30. 4. 2017

Někteří odborníci tvrdí, že ananas může urychlit váš metabolismus a zvýšit spalování tuků. Než ale začnete toto exotické ovoce konzumovat na tuny, zjistěte, jak je to doopravdy. Vědci z American Cancer Society se domnívají, že zase o takový zázrak nejde. 

I když není nic špatného na zařazení ananasu do vašeho dietního plánu, tvrzení, že stojí za spalováním tuků, je skutečně přehnané. Ačkoliv vědci potvrzují, že jde o velice zdravou potravinu, metabolismus nezrychluje. 

Zkreslený enzym

Čerstvý ananas obsahuje enzym zvaný bromelain, který pomáhá vašemu tělu trávit bílkoviny. To však neznamená, že spálí potraviny rychleji či jim zabrání, aby se ukládaly ve formě tuku, jak uvádí studie z dubna 2014, kterou si nechala provést organizace American Cancer Society. Stejný názor má i dietoložka Sandra Mikhail, která tvrdí, že jednotlivé potraviny nevedou k žádnému významnému zvýšení rychlosti metabolismu.

Ananas obsahuje kombinaci trávicích enzymů, které snižují zánět a otok (proto je bromelain přidáván do doplňků stravy na klouby), jak uvádí University of California v San Diegu.

ananas shutterstock 399593335

Ananas obsahuje kombinaci trávicích enzymů, které snižují zánět a otok.

Pozor na velké množství kalorií

„Ananas má relativně vysoký obsah cukru a kalorií, a to zejména ve srovnání s jinými druhy ovoce,” uvádí Mike Samuels, osobní trenér a dietolog. Jeden plný šálek ananasu obsahuje 82 kalorií a 16 gramů cukru. Na druhou stranu například stejný šálek jahod obsahuje pouze 49 kalorií a 7 gramů cukru a stejné množství malin 64 kalorií a 5 gramů cukru.

Tento exotický plod tedy můžete zařadit do svého hubnoucího plánu, je ale třeba se ujistit, že nepřekročíte svůj denní limit kalorií. I když je výživný, obsahuje vysoký obsah kalorií a má také horší poměr cukru k vláknině než jiné druhy ovoce. Takže cílem je jíst různé druhy ovoce a zeleniny jako součást zdravé diety, radí na závěr Samuels. Ideálně omezte konzumaci ananasu na půl šálku denně (v čerstvé podobě) a využijte tak všech jeho výhod.

ananas shutterstock 369903314

Ananas metabolismus nezrychluje, ale do svého jídelníčku byste ho měli zařadit stejně, protože obsahuje spoustu organismu prospěšných látek. Snad ale v menším množství.

Vláknina z ananasu zasytí

Ananas do dietního jídelníčku patří. Jeden šálek s kousky tohoto ovoce obsahuje více než dva gramy vlákniny. Ta nejen udržuje váš trávicí trakt na plynulém pochodu, aby předcházel nadýmání, ale také vám pomáhá cítit se delší dobu nasyceni a vyvarovat se tak zbytečnému přejídání. Walter Willett, americký lékař a výživový výzkumník, radí vyhýbat se ovocným šťávám, neboť obsahují velké množství slazených kalorií a místo toho si dát čerstvé ovoce, v něm najdete více vlákniny.

V jedné studii, publikované v časopisu Journal of Ophthalmology, se dokonce uvádí, že konzumace ananasu chrání oči před makulární degenerací. Ta bývá nejčastější příčinou ztráty zraku ve stáří.

 

Čtěte také:  

Pesticidy ze supermarketů nebo kvalita ze zbytků? Máte o čem přemýšlet!

Jíst a nepřibírat na váze? S těmito 12 potravinami to nebude jen sen

Výživová revoluce! Přehodnoťte vše, co víte o jídle 

 

foto: Shutterstock, zdroj: Live Strong

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...