fbpx

Dan Dočekal píše o tom, jak se zbavit latentní, nebo dokonce už viditelné závislosti na notifikacích různých aplikací, které nás nutí, abychom aplikace používali

Zveřejněno: 16. 9. 2019

V sobotu 21. září proběhne #denoffline. Den, kdy si můžete v praxi vyzkoušet, jaké to je být (ideálně) celý den offline. Bez internetu, sociálních sítí, vyrušujících e-mailů a všech těch ruchů digitálního světa. Být offline je dobré, zdravé. Omezit čas strávený s obrazovkou, surfováním na internetu, bezcílným kontrolováním, co se objevilo na sociálních sítích, je zkrátka prospěšné. Připravili jsme pro vás sérii sedmi „návodů“, jak se co nejefektivněji odpojit na dobu delší než jeden jediný den.

Upozornění (notifikace) v mobilních telefonech, tabletech, ale dnes už i počítačích jsou především promyšlený způsob tvůrců aplikací, jak uživatele co nejvíce a nejčastěji dostat k displeji a do aplikace. Většina aplikací má obchodní model založený na zobrazování inzerátů, stejně jako weby na internetu, a pokud uživatelé aplikaci či web málo používají, je problém získat dostatek peněz.

Řídit si čas s displejem musíte vy sami, nesmějí vám ho ovládat aplikace tím, že vás budou nutit se na něj věčně dívat.

Upozornění jsou tvořena tak, aby co nejvíce podporovala vznik závislosti, těží z FOMO (Fear Of Missing Out) a strach z „něco by mi mohlo uniknout“ plně využívají. Proto je také výchozí nastavení upozornění ve všech aplikacích „posílat všechno“. V praxi to potom vypadá, že váš telefon nedělá nic jiného, než že neustále zvukem i světlem upozorňuje na došlé upozornění.

Prostě je vypněte

První zásada pro lepší život v digitální džungli zní: Vypněte všechna upozornění. Pokud některá potřebujete opravdu životně nutně, tak si je ponechte (typicky to může být třeba SMS, ale asi nebudete kompletně vypínat zvonění upozorňující na příchozí hovor).

Pokud některá potřebujete o něco méně, ale stále chcete vědět, jestli je v nějaké aplikaci něco nového, tak je dobrá cesta nastavit si jenom zobrazování čísel na ikonkách aplikací. Budete tak vědět, že je v aplikaci něco nového, ale nebudete neustále vyrušování.

TIP: Zíráte moc často do mobilu? Deset tipů, jak se dostat z FOMO do JOMO

Pro sociální sítě zpravidla nepotřebujete mít aktivní upozornění vůbec. Ideálně řešení je následující: Kdykoliv chcete na sociální síť něco vložit, tak je také čas se podívat, co se objevilo zajímavého, kdo vám napsal, zmínil či označil vás. Zásadní u tohoto prvního pravidla pro #denoffline je, že řídit si čas s displejem musíte vy sami, nesmějí vám ho ovládat aplikace tím, že vás budou nutit se na něj věčně dívat.

Související…

Mobily ničí podle profesora mozky. Proč je tedy dáváme dětem?
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: Den offline

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...