fbpx

Odborníci na digitální detox a zastánci návratu životní pohody bez neustálého obtěžování technologiemi přišli s jednoduchým, přesto revolučním nápadem, který vychází z principu origami. Nebo spíš normálního diáře?

Zveřejněno: 7. 1. 2020

Nové „zařízení“ Googlu nazvané Paper Phone vychází z jednoduchého (ale možná ne úplně šetrného k našim lesům) nápadu, jenž spočívá v tisku informací, které jinak máme v našich telefonech. Jde tedy o mapy, telefonní čísla, hry a další záležitosti, jež si vytiskneme na list papíru, který je pak přeložen na osminy. A to je onen papírový telefon. „Doufám, že lidem nabídne alternativní řešení k celodennímu nošení a používání telefonu tím, že přenese informace na papír,“ říká Emma Turpinová, vedoucí týmu Google Creative Lab. „Myslíme si, že by to mohl být pro lidi užitečný experiment,“ dodává.

Jak tedy takový mobil vyrobit? Papírový telefon je vlastně natřikrát přeložený list papíru, na kterém jsou informace, které bude uživatel ten den potřebovat. Napíše si na něj kontakty, seznam schůzek, mapy, připomínky, prostě to, co obvykle hledá v klasickém chytrém telefonu. A může si do něj schovat třeba i platební kartu, na to stačí prostřihnout jeden z růžků. Papír, tedy vlastně mobil, si pak dá do kapsy nebo peněženky a slouží mu jako denní itinerář, který by mu měl pomoci místo telefonu.

Šlo hlavně o to, jak se na nějakou dobu zbavit potřeby mít s sebou mobilní telefon.

„Cesta k papírovému telefonu začala zformováním týmu, který se zabývá myšlenkou digitálního detoxu,“ říká Adrian Westaway, ředitel oddělení „technologií a magie“ v londýnském designérském studiu Special Projects, který společně s lidmi z Googlu na tomto projektu pracoval. Šlo hlavně o to, jak se na nějakou dobu zbavit potřeby mít s sebou mobilní telefon.

Google proti závislosti?

Paper Phone je nejnovější pokus společnosti Google o reakci na kritiku, že přispívá k epidemii technologických závislostí. Mezi další podobné experimentální projekty patří Unlock Clock pro analyzování, jak často odemknete telefon, a WeFlip pro skupinové vypínání telefonů.

Google je spolu s dalšími technologickými obry ze Silicon Valley obviňován z chrlení produktů, které podporují bezduché klikání, rolování a neustálé kontroly telefonu.

Objevili objevené?

Odborníci na digitální detox se domnívají, že Google znovuobjevuje produkt, který existoval už dávno před příchodem smartphonů. Jde o papírový plánovací diář, který se dá naplnit nejrůznějšími informacemi.

Westaway připouští, že Paper Phone byl silně inspirován plánovacími diáři, například zahrnuje prázdné stránky pro zapisování poznámek.

Přesto jsou z vlastně dost staromódního nápadu nadšení. Westaway připouští, že Paper Phone byl silně inspirován plánovacími diáři, například zahrnuje prázdné stránky pro zapisování (tužkou) poznámek a nápadů.

Související…

Jak Google Maps v USA pomáhají závislým na opiátech
Jan Handl

zdroj: Technology Review

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...