fbpx

Online seznamka udělala první malý bezpečnostní krok, který uživatelům poskytuje pocit klidu při setkání se ctitelem tváří v tvář. Zavedla nově takzvaný panic button, tedy záchranné tlačítko. Má to ale malý háček

Zveřejněno: 8. 7. 2020

Funkce "bezpečnostního tlačítka" od Tinderu po aktivaci sdílí přesnou polohu uživatele a spojí uživatele či uživatelku s místními bezpečnostními složkami v případě, že se cítí být ohroženi, nebo jsou přímo napadeni. Aplikace pro seznamování by ovšem mohla udělat pro eliminaci odsouzeného sexuálního útočníka víc. Sexuální delikventi by totiž mohli mít do podobných aplikací úplně zamezený přístup. Tento postup ovšem zatím seznamky nevyužívají, i když databáze sexuálních predátorů k dispozici jsou. Možná si říkáte, že by šlo o "zneužití osobních dat". Jenže ono "bezpečnostní tlačítko" zneužívá data všech klientů Tinderu, kteří si ho stáhnou.

Magazín Gizmodo upozorňuje, že Tinder přes bezpečnostní tlačítko sdílí data svých uživatelů prostřednictvím firmy Noonlight s top technologickými společnostmi, jako jsou Facebook nebo YouTube. Na první pohled vypadá novinka Tinderu dobře, při seznamování je bezpečnost zásadní. Ovšem předávání dat cizí firmě je tak trochu za hranou.

Vykoupené bezpečí

Nová bezpečnostní funkce Tinderu je podobná té, kterou používá například Uber, kterému jde o bezpečí cestujících a řidičů sdílených aut. I jeho systém vychází z Noonlightu, bezplatné osobní bezpečnostní aplikace, kterou si uživatelé Tinderu budou muset stáhnout, aby měli možnost aktivovat záchranné tlačítko. Reportéři Gizmoda to vyzkoušeli. Noonlight stáhli, sledovali jeho datový provoz a dobrali se až ke gigantům, jako jsou Facebook či YouTube. Ukázalo se tedy, že pocit bezpečí je vykoupen předáváním dat třetím stranám přes aplikaci Noonligt.

Odborníci analyzovali aplikaci a našli dokonce dvě společnosti, které shromažďovaly data z aplikace za účelem opětovného cílení reklamy.

Pro Noonlight a jeho bezpečnostní funkce má smysl shromažďovat a sdílet citlivé informace o uživatelích včetně jejich přesné polohy, jména, telefonního čísla a zdravotních informací. V zásadách ochrany osobních údajů společnosti stojí, že: „…kromě toho můžeme sdílet informace s našimi obchodními partnery, prodejci a konzultanty třetích stran, kteří poskytují služby naším jménem nebo kteří nám pomáhají poskytovat naše služby, jako jsou účetní, manažerské, technické, marketingové nebo analytické služby.“ Ve snaze identifikovat nejmenované třetí strany odborníci analyzovali aplikaci a našli dokonce dvě společnosti, které shromažďovaly data z aplikace za účelem opětovného cílení reklamy.

Asi levné řešení

Zástupci společnosti Noonlight nejprve popřeli, že by společnost vůbec spolupracovala s jakýmikoli "třetími stranami". Po zveřejnění důkazů to v Noonlightu připustili, ale dál trvají na tom, že žádná data neprodávají. Co jim také zbývá, uživatelé při použití záchranného tlačítka rozhodně nebudou chtít, aby jejich data získali technologičtí giganti a přišla jim třeba reklama na antikoncepci.

Je s podivem, že Tinder do své seznamovací aplikace neimplementoval vlastní bezpečnostní funkci.

Bezpečnost uživatelů seznamovacích aplikací by měla být pro jejich autory klíčovou záležitostí. Z loňského výzkumu webových magazínů ProPublica, BuzzFeed a odborného pracoviště Kolumbijské univerzity Columbia Journalism Investigations vyplývá, že jen v USA bylo zjištěno více než 150 případů sexuálního napadení, které se týkaly seznamovacích aplikací. Přibližně 10 procent zmíněných případů měli na svědomí uživatelé, kteří byli dříve obviněni, nebo dokonce usvědčeni ze sexuálního napadení. Je tedy s podivem, že Tinder do své seznamovací aplikace neimplementoval vlastní bezpečnostní funkci, která by nestahovala data jeho uživatelů přímo do rukou cizí firmy. Třeba to ale takhle bylo jednodušší.

Související…

Google nebo Facebook? Sledují nás i malé datové firmy. A celkem precizně
Milada Kadeřábková

zdroj: The Next Web

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...