Stres a úzkost? Denní chléb člověka dnešní doby. Hektický způsob života. Náš vlastní výmysl. Sami na sebe tlačíme, což nás emočně vysává. Dostali jsme se do toho sami. Takže si sami musíme pomoci i zpátky. Podobnou filozofií se ve své praxi zabývá australská psycholožka Helen D´Silva.

Helen pracuje především s vlastníky firem, manažery a elitními sportovci. Je propagátorkou psychologických technik, které zviditelní schopnosti a dovednosti jedince, což by mělo pozvednout úroveň a kvalitu jejich životů a spolu s nimi i celkovou výkonnost. Takové taktiky pak nepovažuje za léčebnou terapii, ale spíš za životní strategii, která vede ke štěstí a vnitřní spokojenosti.

Úzkost a vzrušení

Slovo úzkost si většinou pojíme se slabostí. Dáváme ji do souvislosti se stresem. Je považována za něco nezdravého. Nežádoucího. Ne u sportovních psychologů. Ti ji spojují s něčím úplně jiným. Se vzrušením. „V desetiletích výzkumu se ukázalo, že optimální odezvy na vzrušení přinášejí špičkový výkon nejen ve sportovních souvislostech, ale i v práci a podnikání,“ vysvětluje na serveru Lifehack Helen D´Silva.

Jde jen o to podívat se na úzkost z jiného úhlu pohledu.

Úzkost ve smyslu vzrušení vás tedy pohání k tomu, abyste byli v pohotovosti. Zaměří a připraví člověka vykonat to, na čem záleží. Jde jen o to podívat se na úzkost z jiného úhlu pohledu. Naučte se ji zvládat a ovládat způsobem, který pro vás bude užitečný. Přetransformujte ji na vzrušení. S tím už se dá pracovat.

Čelit hlubším příčinám

Podle Helen D´Silvy začínáme pociťovat stres a úzkost ve chvíli, kdy jsou porušeny nebo znehodnoceny některé z našich životních priorit, hodnot a principů, které vytvářejí naši životní filozofii, morálku a etiku. Výsledkem je kombinace negativních účinků, které vedou právě k prožívání stresu a úzkosti.

Představte si tyhle strachy a nejistoty jako vaše soukromé kostlivce, které musíte dostat ze skříně.

Může se to projevit i neustále se vracejícími nachlazeními či chřipkami bez zjevných příčin. Řešením není zaléčit chřipku a pokračovat v zaběhlém způsobu života. Řešením je odhalit příčinu a neřešit pouze symptomy. A jedním z těchto symptomů může být právě nachlazení.

Kostlivce ze skříně

Pokud se tedy chcete jednou provždy zbavit stresu a úzkosti, musíte přijít na to, co je vyvolává. Sledujte a zaznamenávejte. Zapisujte si situace, lidi, místa, vše, co vás nepříjemně vyvádí z míry. Zastavte se a zeptejte se sami sebe, proč ve vás vyvolávají takové pocity.

Odpovědi přijdou a možná se vám nebudou líbit. Možná, že budete překvapení, co všechno vyplave na povrch. Ale: Abyste se stali emočně vyrovnanými a silnými osobnostmi, budete zkrátka tohle celé muset absolvovat. Představte si tyhle strachy a nejistoty jako vaše soukromé kostlivce, které musíte dostat ze skříně, aby se vám skutečně ulevilo. Poznané zlo je o poznání menší.

Smějte se, čtěte, běhejte, cvičte jógu, hrajte tenis. Dělejte cokoliv, co vás baví a naplňuje.

Když poznáte, co vás stresuje, můžete s tím začít pracovat. Postavit se tomu tváří v tvář, vyhýbat se tomu, eliminovat to, nebo se tím jednoduše nenechat vytočit. Ignorovat. Najděte si odpovídající rozptýlení. Dělejte, co máte rádi, a dělejte to každý den. Kompenzujte tlak, který na sebe kladete vy i společnost. Smějte se, čtěte, běhejte, cvičte jógu, hrajte tenis. Dělejte cokoliv, co vás baví a naplňuje. A dělejte to každý den!

Emoční osvobození

Klinický psycholog Roger Callahan přišel s myšlenkou, že tlak na akupresurní body na těle může snížit úzkost a přinést úlevu. Ve spolupráci s ním jeho kolega Gary Craig na základě neurolingvistického programování spojil terénní terapii s akupunkturou a vytvořil sadu energetických bodů, na něž pacienti opatrně tlačí prsty. Přitom vědomě popisují nepohodlné negativní myšlenky. Tlaková masáž připomíná, co zažívají ve stavu úzkosti – tedy nejen tlak, ale i uvolnění. Díky tomu začnou postupně zažívat úlevu. „Výzkumy ukazují, že pozitivní účinky jsou dlouhodobé, zejména u úzkostných poruch a posttraumatického stresu,“ informuje D´Silva.

Pracovní prostředí, lidé a okolnosti, které nás stresují, změnit často nedokážeme. Můžeme ale změnit vlastní přístup.

Pracovní prostředí, lidé a okolnosti, které nás stresují, změnit často nedokážeme. Můžeme ale změnit vlastní přístup, a tak se zbavit pocitů, které v nás vyvolávají. S tím pomohou nastíněné psychologické taktiky. Nevíte-li si s nimi úplně rady, je dobré najít nějakého specialistu, který si s vámi popovídá a pomůže vám problém vyřešit.

Související…

Jíte ve stresu? Občas je lepší dát si hladovku, říká Margit Slimáková
red

foto: Shutterstock, zdroj: Lifehack