fbpx

Hledání věčného života našlo svou hranici. Člověk se nedožije víc než 150 let 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Nová studie odhaluje, že lidé by se mohli dožít 150 let. Právě v tomto věku narazí člověk na své fyziologické limity. Poměrově čeká v budoucnu mnohem delší život třeba psy, a to díky přípravkům proti zvířecímu stárnutí

Zveřejněno: 18. 10. 2021

Věk 70 let. To byla stará biblická míra člověku přiděleného času na Zemi. Nyní vědci tento milník přehodnocují a hranici života posunují na 150 let. Nejde o věk, kterého se budeme dožívat všichni, ale spíše o rekordní hranici. Na základě čeho si vědci dovolili vyslovit tak odvážnou předpověď?

Nová studie publikovaná v magazínu Nature Communications analyzovala lékařská data od stovek tisíc dobrovolníků a zaměřila se na měření stáří, respektive indikátor stavu organismu. Výsledky naznačují, že progresivní ztráta fyziologické odolnosti lidského těla, tedy schopnost zotavit se z nemoci a dalších stresových faktorů, dosáhne kritického bodu kolem 150 let věku. Podle vědců by mělo jít o absolutní limit lidské délky života.

„Lidské dožití“ by se mohlo ještě prodloužit i od oné magické hranice 150 let, ovšem ne nějak drasticky. Tedy pokud nedojde k nějakému nečekanému přelomu v lékařské vědě.

Zdá se vám to směšné a nereálné? Zahrnovala tato studie snad nějaké upíry? Záměrně určitě ne. Každopádně výzkum pro lidstvo znamená jednoznačně dobrou zprávu. Oněch magických 150 let je totiž téměř dvojnásobek současné průměrné délky lidského života ve světě. V Česku se muži mimochodem v roce 2019 dožívali průměrně 76,2 roku, Češky 82,1 roku. Nemůžeme ovšem čekat, že se za desítky let díky medicíně a výzkumu dostaneme někam dál, třeba k věku několika stovek let.

Psi na tom budou lépe

„Lidské dožití“ by se mohlo ještě prodloužit i od oné magické hranice 150 let, ovšem ne nějak drasticky. Tedy pokud nedojde k nějakému nečekanému přelomu v lékařské vědě. Mnoha stovek let života se možná dočkají jiné bytosti, které obývají naši planetu. Jde o psy. Start-up, který působí pod značkou Loyal, se pustil do studia více než 500 psů a doufá, že do tří let bude mít pro domácí mazlíčky specifické přípravky proti stárnutí.

Jaký je aktuální maximální věk psa? Nejstarším psem s oficiálně ověřeným věkem byl australský honácký pes Bluey, který zemřel už v roce 1939 ve věku 29 let. V poslední době se objevily neověřené zprávy o psech, kteří skoro dosáhli 30 let. Kolik je to v „lidských letech“? Jeden psí rok se, jak je známo, násobí průměrně (tedy bez ohledu na rasu) sedmi, takže výsledek je 210.

Pokud si tedy srovnáme plánované absolutní hodnoty délky života psů a lidí, vychází, že pes se dožije vyššího věku, i když si na světě pobude asi pětkrát kratší dobu než jeho dlouhověký páníček. Srovnání lidského a psího věku je kostrbaté, ale jasné je, že pokud bude snažení start-upů prodlužujících psí život úspěšné, budou se lidé běžně se svými psy těšit 30 let, což je asi dvojnásobná doba než nyní. Tímto tempem budou psi nakonec umísťovat své přestárlé páníčky do domovů důchodců…

Související…

Jak se dožít 104 let? Kopat do stovky ve vinohradu
Hana Raiskubová

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...