fbpx

Odborníci se začínají shodovat v tom, že covidové vakcíny pro těhotné ženy vhodné a bezpečné jsou. Alespoň ty typu mRNA. Přesto je však na místě porada s lékařem

Zveřejněno: 11. 5. 2021

Protože počáteční klinické studie proticovidových vakcín zpočátku nezahrnovaly těhotné ani kojící, nebylo možné s jistotou říci, zda je jejich aplikace pro těhotnou ženu i plod bezpečná. V posledních týdnech se ale situace významně posouvá kupředu. Internetový magazín Prevention informuje o probíhajících klinických studiích, které již těhotné zahrnují. V únoru o problému na tiskovém briefingu mluvil také Anthony Fauci, ředitel amerického Národního ústavu pro alergie a šéf boje proti nemoci covid-19 Bílého domu, který se z Trumpovy administrativy po volbách přesunul k novému americkému prezidentovi Joe Bidenovi. Mimochodem, už před tímto briefingem bylo naočkováno asi 20 tisíc amerických těhotných žen a žádná z nich nevykazovala významné nežádoucí vedlejší účinky.

Čerstvá studie, jejíž výsledky byly publikovány v časopise American Journal of Obstetrics & Gynecology, navíc přináší další dobré zprávy. Výzkumu se účastnilo 131 naočkovaných žen v reprodukčním věku, přičemž 84 žen bylo těhotných, 31 kojících a 16 netěhotných. Vědci analyzovali protilátky v krvi a mateřském mléce před vakcinací, pak dva až šest týdnů po aplikaci druhé dávky vakcíny Moderna nebo Pfizer/BioNTech a u těhotných nakonec i po porodu.

Protilátky i u novorozenců

Takto zjistili, že protilátky, jejichž tvorba byla podnícena vakcínou, byly významně vyšší než protilátky vytvořené v těhotenství po prodělání nemoci covid-19. Protilátky z vakcíny byly objeveny také ve vzorcích pupečníkové krve (obsažená v placentě a pupeční šňůře) a mateřského mléka, což naznačuje, že tito bojovníci s infekcí by mohli být přeneseni i na kojence. Z toho výzkumníci vyvodili závěr, že očkování těhotných a kojících může imunizovat jak matku, tak i dítě.

WHO, která vakcíny těhotným zpočátku nedoporučovala, své vyjádření revidovala už na konci ledna.

„Tato data podporují tvrzení, že očkování těhotných a kojících žen je bezpečné a účinné,“ komentuje na Prevention výsledky studie Amesh Adalja, vědecký pracovník z John Hopkins Center for Healthy Security.

Organizace byly zdrženlivé

Ačkoliv vakcinační doporučení, která pro těhotné a kojící vycházela od organizací, jako jsou ACOG (Americká škola porodníků a gynekologů), CDC (Centra pro kontrolu a prevenci nemocí) nebo WHO, byla zpočátku matoucí, dnes se již ví, že příčinou byl právě nedostatek znalostí, protože se klinických studií při vývoji covidových vakcín neúčastnily těhotné a kojící ženy. Poté, co světlo světa spatřily první studie na toto téma, jsou i světové organizace ve svých vyjádřeních optimističtější a jednoznačnější.

Například WHO, která vakcíny těhotným zpočátku nedoporučovala, své vyjádření revidovala už na konci ledna, kdy uvedla, že na základě toho, co její odborníci o mRNA vakcínách dosud vědí, nemají důvod se domnívat, že by pro těhotné ženy měla rizika aplikace převažovat nad benefity.

Poradit má lékař

S tím souhlasí i Joanne Stoneová, profesorka na Mount Sinai Health System v New Yorku a specialistka na mateřskou a fetální medicínu, na gynekologii a porodnictví. I podle ní v tomto případě přínosy převažují nad riziky, v individuálním rozhodování pak ženám může pomoci rozhovor s erudovaným zdravotníkem.

Tento typ vakcíny je pro těhotné ženy považován za nejbezpečnější, protože neobsahuje živý virus.

„Nyní, když jsou těhotné ženy zařazovány do vakcinačních studií, by jejich lékaři měli mít přehled o nejnovějších informacích týkajících se bezpečnosti, účinnosti a dostupnosti vakcíny v těhotenství tak, aby s nimi o tom mohli hovořit,“ konstatuje pro Prevention i Michael Cackovic, lékař pro mateřskou a fetální medicínu z Ohio State Wexner Medical Center. „Konečné rozhodnutí se utváří vždy mezi lékařem a pacientem, ve většině případů by ale těhotné ženy měly být imunizovány,“ uzavírá článek svým názorem doktor Adalja.

Uváděná doporučení se zatím vztahují výhradně na mRNA vakcíny, které byly ženám během studií aplikovány. Jak vakcíny Moderna a Pfizer v těle působí? Obě jsou to mRNA vakcíny, to znamená, že přenášejí kódované části výběžkového S proteinu nacházejícího se na povrchu koronaviru SARS-CoV-2, tím v těle vyvolávají imunitní odpověď a podněcují vytváření protilátek. Doktor Cackovic na Prevention zdůrazňuje, že tento typ vakcíny je pro těhotné ženy považován za nejbezpečnější, protože neobsahuje živý virus.

 

Související…

Těhotná dostala dvě různé covidové vakcíny. Co pak musela absolvovat?
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Prevention

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...